Povestea Andreei
pacientă diagnosticată cu cancer de col uterin
„Boala asta este 100% tratabilă dacă o descoperi din timp și poate fi 100% prevenită dacă te vaccinezi.”
La 36 de ani, Andreea vedea viața în roz.
Pentru o tânără de 36 de ani singurele preocupări ar fi trebuit să fie locul exotic al următoarei vacanțe, culoarea rochiei purtate în seara de revelion sau evoluția profesională.
Fiind o tânără informată și conștientă fiind că sănătatea unei femei este fragilă, Andreea iși vizita periodic ginecologul. La ultima vizită însă, în urma unui simplu test Papanicolaou, Andreea primește veste pe care nu credea că o va primi vreodată. Diagnosticul pentru care nicio femeie nu este pregătită vreodată.
Cancer de col uterin.
Dintr-o dată, viața i-a fost dată peste cap. Nu știa ca ce să se aștepte, nu știa ce înseamna acel rezultat pentru ea.
După ce șocul diagnosticului s-a mai diminuat, Andreea ajuge printr-o cunoștința la dl dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în chirurgie ginecologică oncologică.
Dr. Cristian Jumuga – medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în chirurgie ginecologică oncologică
“Am cunoscut-o pe doamna Ghita la sfarsitul anului trecut. Era destul de posomorâtă atunci când ce-am văzut prima dată pentru că umblase prin cateva clinici medicale, se plangea de niste sângerări pe cale vaginala anormale. Examenul Babeș Papanicolau era modificat cu celule glandulare anormale și evident că-i era teamă de ceea ce era mai rău.
Am evaluat la acel moment pacienta complet, am efectuat consult clinic genital, am efectuat colposcopie, ecografie transvaginală și am hotărât să investighez suplimentar pacienta biopsic. În acest sens am propus efectuarea unei conizații împreună cu histeroscopie exploratorie, cu biopsie de endometru și respectiv raclaj endocervical post excizie col. ”
Andreea
Domnul doctor Jumuga este un profesionist desăvârșit dar și un om extraordinar. A știut să-mi explice pe înțelesul meu absolut tot ce urmează să investigheze și cumva am știut la ce să mă aștept și temerile mele s-au diminuat. Astfel am primit și rezultatul histopatologic iar diagnosticul a fost unul nefavorabil din păcate. A fost de cancer de col uterin
Am efectuat un test IHC pentru a stadializa cancerul. A mai durat incă o scurtă perioadă de timp, am primit rezultatul din nou nefavorabil, un adenocarcinom, stadiul 1B1
Dr. Cristian Jumuga
În momentul în care a venit rezultatul de la anatomie patologică am aflat că pacienta prezenta un adenocarcinom de endocol, adică o boală canceroasă, dezvoltată din păcate în interiorul colului uterin, acolo unde boala se poate ascunde foarte ușor și unde noi medicii uneori o putem rata relativ ușor. Din fericire însă conizația pe care am realizat-o a fost una în țesut sănătos, adică toată formațiunea canceroasă a fost îndepărtată pe piesa de conizație, iar pe biopsia supracervicală realizată respectiv de biopsia de endometru, nu s-a găsit nici un fel de țesut canceros.
Deși aparent tumora canceroasă invazivă fusese depărtată complet prin conizație, am explicat pacientei ca nu este suficientă această terapie. În comisia oncologică, după investigațiile suplimentare necesare într-un asemenea caz oncologic, am propus intervenția chirurgicală radicală și anume histerectomia radicală de tip Wertheim cu limfadenectomie pelvină.
Totul s-a terminat cu bine pentru Andreea!
Intervenția a decurs perfect, totul s-a terminat cu bine. Perioada de spitalizare a fost de trei-patru zile, iar timpul petrecut în spital pentru Andreea a trecut foarte foarte repede. A avut alături o echipa medicala excelentă, echipa formată din soții Jumuga, Gabriela si Cristian Jumuga. Personalul medical i-a fost alături Andreei și a ajutat-o să treacă cu bine peste această cumpănă a vieții.
Conform echipei medicale, după intervenție și la controalele care au urmat nu s-a mai regăsit țesut canceros nicăieri, nici la nivelul piesei de rezecție uterină, nici la nivelul parametrelor colului sau vaginului și nici la nivelul ganglionilor limfatici.
Evaluările medicale care s-au realizat după intervenția chirurgicală, toate investigațiile imagistice și consulturile interdisciplinare, au arătat că intervenția chirurgicală a fost un real succes, și postoperator nu au mai fost necesare alte tratamente de tipul polichimioterapie sau radioterapie.
Evoluția posoperatorie a Andreei a fost de asemenea una excelentă.
Andreea
Această boală se poate diagnostica, din timp se poate depista într-un stadiu incipient, și mi-aș dori ca experiența mea să inspiră măcar o persoană să meargă la medic, să își facă controalele ginecologice anuale.
Deși inițial mă consideram ghinionistă pentru că au fost acele întrebări.. De ce eu ? De ce mi se întâmplă mie ? De ce trebuie să trec eu prin asta ? De ce la vârsta asta și așa mai departe… Acum după ce pericolul a trecut și sunt aici în fața voastră și vă povestesc experiența mea îmi dau seama că de fapt sunt norocoasă pentru că boala asta este 100% tratabilă dacă o descoperi din timp și poate fi 100% prevenită dacă te vaccinezi.