Acasă / Poveștile pacienților / Povestea Denisei

Povestea Denisei

Pacientă născută cu atrezie de vagin și uter (lipsa vaginului și a uterului)

„M-am schimbat foarte mult. Mă simt mult mai bine eu cu mine acum. Pur și simplu simt că sunt la fel ca celelalte femei.”

La 16 ani Denisa a descoperit că este diferită

“Povestea mea începe la vârsta de 16 ani.

Mi se părea că este ceva în neregulă corpul meu pentru că eram destul de mare și nu aveam menstruație, ceea ce mi-a ridicat un semn de alarmă.

Am fost la mai mulți medici care nu mi-au dat un răspuns clar. Am fost chiar și la endocrinologi, am luat niște pastile care nu erau potrivite pentru mine, pentru că nu aveam nimic din punct de vedere endocrinologic.“

Dr Ioan Stoian – medic primar obstetrică-ginecologie

Aceste fetițe, aceste femei au ovarele normale. Spun aceste femei pentru că dezvoltarea după naștere este ca a unei femei normale, având ovarele pe loc. La pubertatea acestea secretă hormoni feminini (estrogenul) și atunci dezvoltarea lor ulterioară este ca unei femei.

Deși aparent este dezvoltată normal, este o femeie normală, dar de fapt ea nu are deloc vagin și uter. Implicit nu are deloc menstruație și nu poate avea niciodata copii.

Primul lucru care trebuia să fie restabilit era funcția sexuală. Psihic pentru ele ca să creadă și să fie convinse că sunt normale ca celelalte fetițe, era să aibă o viață sexuală normală. Evident că trebuia logic, din punctul meu de vedere medical să fie rezolvat că această problemă, de creat un vagin nou, care să permită o funcție sexuală normală, corespunzătoare.

Sprijinul familiei a fost esențial

Familia Denisei știa despre problema ei. Imediat după diagnostic au ajutat-o căutând împreună un medic care să se implice în cazul fiicei lor. Domnul doctor Stoian a fost prima și ultima opțiune pentru cazul Denisei. Conform Denisei, alegerea a fost făcută pe baza experienței în astfel de cazuri, a interacțiunii cu medicul, pozitivitatea și optimismul doctorului Stoian.

Dr. Ioan Stoian:

„Cred ca a fost al cincilea caz pe care l-am operat la ea, chiar anul trecut cred ca am operat-o. În urma RMN-ului pe care l-a efectuat, am constatat și am diagnosticat ca are aceasta malformatie genetica cu absența, atrezia de vagin si de uter.

Ca o medie, o fetita la cinci mii este cu aceasta malformatie. Ceea ce este o medie  destul de mare. Din păcate, la noi nu prea se știu  astfel de cazuri. Sunt din nefericire și puțin ginecologi care au avut astfel de cazuri, de aceea și eu am avut destul de târziu un astfel de cazuri in cariera mea.

Se întâmplă de asemenea ca aceste cazuri sa nu vina la control.”

Perioada postoperatorie

După intervenție Denisa a stat mult timp internată, deoarece perioada postoperatorie nicesita supraveghere medicală și vizite regulate la medic. Au fost momente grele pentru ea, dar familia i-a fost alături mereu.

Denisa a avut curajul de a vorbi despre cazul ei deoarece știe ca multe fete au această problema și nu au curajul de a se prezenta la medic in vederea rezolvării situației.

Psihologic, Denisa a facut pași uriași, dupa cum declară chiar ea. Se simte alt om, un om normal, are prieten si viață sexuală.

Le îndeamnă pe toate femeile care au această problemă sa apeleze la medic. Medicina din zilele noastre face minuni și dovadă este ceea ce medicul Ioan Stoian a facut pentru ea.

Metoda aleasă de Dr. Ioan Stoian pentru crearea vaginului, a fost una revoluționară, în cadrul căreia s-a folosit o foiță de peritoneu abdominal, care are proprietăți antiinflamatorii și chiar posibilitatea să se transforme într-un alt tip de epiteliu, normal, care deja există în organism.

Șase luni mai târziu, producându-se, așa cum anticipase medicul, un proces de metaplazie, prin care epiteliul de la nivelul peritoneului s-a transformat în epiteliu vaginal, rezultatul a fost acela că Denisa avea, în sfârșit, vagin, cu toate funcțiile acestui organ.

„M-am schimbat foarte mult. Mă simt mult mai bine eu cu mine acum. Pur și simplu simt că sunt la fel ca celelalte femei.”