Povestea lui Ionuț
și a unei tomori descoperite din întâmplare

„O boala poate fi înșelătoare. Poți fi bolnav fără să ai dureri. Asta o spun din propria experiență.”

De la normalitate la vestea unei boli grave
Ionuț avea o viață normală. Se ducea la serviciu, ieșea cu prietenii, se bucura de concedii. Totul era foarte bine. Nimic nu-l supăra, nu prezenta nici cel mai mic semn că ar avea vreo problemă medicală.
A urmat pandemia COVID 19, boală care ne-a afectat pe toți într-un fel sau altul. Ionuț a fost diagnosticat cu COVID-19, a trecut prin boală, iar post infecție COVID-19 i-au fost recomandate analizele uzuale pentru aparatul respirator, pentru a urmări dacă în urma infecției i-a fost afectată în vreun fel capacitatea pulmonară.
În cadrul analizelor i se descoperă un chist abdominal, pentru care i s-au recomandat alte investigații, printre care și un RMN.
Fiind un om sănătos, Ionuț cunoștea oameni din toate categoriile sociale, de la lucrători în agricultură până la profesori universitari, dar niciun doctor.
Prin prisma meseriei sale din domeniul auto, Ionuț îl întâlnește pe chirurgul Victor Ștefănescu.
Cu o mare pasiune în a ajuta oamenii și datorită competențelor sale acumulate în mii de intervenții chirurgicale, doctorul Ștefănescu primește cazul lui Ionuț și într-o singură consultație, identifică problema de sănătate. Chistul abdominal nu era un chist, ci o tumoră

Doctor Victor Ștefănescu – medic primar chirurgie generală
„A fost un pacient care în urma unui control de rutină post infecție covid a fost descoperit cu o formațiune tumorală suprarenaliană stângă.
Ulterior la bilanțul pe care l-am efectuat am constatat că această formațiune tumorală avea un diametru maxim de aproximativ 20 de cm, cu caractere benigne într-adevăr pe imagistica efectuată.”
Pentru a avea date cât mai exacte, doctorul Ștefănescu efectuează o biopsie pentru a identifica benignitatea sau malignitatea tumorii. Rezultatul a fost unul bun pentru Ionuț, tumora nefiind malignă, astfel că pe data de 15 ianuarie a avut loc intervenția chirurgicală la Royal Hospital Bucharest.
Dr. Victor Ștefănescu
„Împreună, după o discuție pe care am avut-o, am decis ca în ciuda diametrului mare al tumorii să încercăm să efectuăm o suprarenalectomie stângă laparoscopică, gândindu-ne la vârsta tânără a pacientului și la faptul că am putea să îl scutim de o incizie mare la nivel abdominal.
A fost o operație dificilă datorită diametrului mare al tumorii însă în ciuda timpului mai lung al operației (față de o suprarenalectomie stîngă obișnuită), operația a decurs fără incidente majore.”

Ionuț recomandă tuturor analize periodice. Boala este înșelătoare
Ionuț este acum bine. Controalele periodice nu au relevat semne de recidivă locală. Și-a reluat viața obișnuită însă au rămas semnele de întrebare:
- Cum să ajungi să treci printr-o astfel de operație fără a avea vreo manifestare, fără niciun simptom?
- Dacă nu mi se descoperea această tumoră întâmplator?
- Unde eram acum dacă tumora ar fi evoluat rapid?
„Mulțumesc foarte mult. Nu credeam că o să să-mi revin atât de repede. Ceea ce auzeam la colegi în stînga în dreapta că va fi foarte greu cu recuperarea. La mine e vorba de o singură zi de spitalizare, după care am mers acasă și undeva la 15 zile eram pe picioare.”
În urma situației prin care am trecut și am depășit-o cu bine, recomand tuturor un set de analize mult mai amănunțite și investigații, pentru că boala poate fi înșelătoare, poți fi bolnav fără să ai dureri. Asta vi-o spun din propria experiență