Manuela

Pacienta descoperită cu un colecist imens (20cm)

„Regret că poate uneori punem pe primul loc alte preocupări, suntem stresați în fiecare zi de serviciu, de alte griji astfel încât sănătatea noastră este lăsată pe ultimul plan”

Manuela, pacientă Royal Hospital.

Povestea Manuelei a început în urmă cu 7 ani, când în urmă unor dureri abdominale puternice a efectuat un control medical, în urma căruia se descoperă o banală gastrită.

La puțin timp după, Manuela decide împreună cu sora sa să facă amandouă Gastric Sleeve – o operație de micșorare a stomacului.

Toate analizele ies bune însă la o ecografie abdominală se descoperă o formațiune plină cu lichid.

La recomandarea medicului s-a efectuat și un examen RMN

Dr. Costin Duțu – medic primar chirurgie generală

După ce am examinat RMN-ul, pentru pacientă am avut două vești: una bună, cum că acea formațiune era de fapt un colecist imens, cu o dimensiune de aproape 20 cm, mai rar întâlnit în practica chirurgicală, și vestea mai puțin bună era că această masă veziculară era determinată de impactarea unui calcul la vărsarea colecistului în calea biliară principală și că necesita intervenție chirurgicală imediată.

Pacienta:

După aflarea diagnosticului nu eram foarte speriată în sensul că auzisem și văzusem chiar în cazul soțului meu această afecțiune și știam că nu este atât de grav, însă stand de vorbă cu domnul doctor și conștientizând mult mai bine am hotărât că operația nu mai suportă amânare.

Dr. Costin Duțu

După ce i-am explicat doamnei riscurile și beneficiile intervenției laparoscopice am decis efectuarea unei colecistectomii pe această cale laparoscopică.

Intraoperator am evidențiat un colecist foarte mare, de o dimensiune asemănătoare cu o minge de handbal, cu prezența unor leziuni de necroză la nivelul peretelui inferior, patologia fiind aproape să se transforme într-una de urgență, respectiv o peritonită biliară.

Din fericire intervenția laparoscopică a fost efectuată în condiții de siguranță, pacienta a fost externată în prima zi postoperator, s-a mobilizat din dimineața imediat următoare, firele au fost scoase la șapte zile și s-a reintegrat deosebit de rapid în mediul ei social și profesional.

Pacienta:

Datorită domnului doctor Duțu am trecut cu bine de această operație.  Mă simt foarte bine însă regret că poate uneori punem pe primul loc alte preocupări, cum ar fi serviciul, suntem stresați în fiecare zi de alte griji, astfel încât sănătatea noastră este lăsată pe ultimul plan.

Datorită domnului doctor Duțu am trecut cu bine de această operație.  Mă simt foarte bine însă regret că poate uneori punem pe primul loc alte preocupări, cum ar fi serviciul, suntem stresați în fiecare zi de alte griji, astfel încât sănătatea noastră este lăsată pe ultimul plan.

O ecografie de rutină poate evita complicații teribile

Trebuie avut in vedere că efectuarea unei ecografii de rutină poate descoperi probleme ascunse, iar evidențierea unei litiaze veziculare ne poate determina să mergem la un control la medicul chirurg și eventual la indicația lui la o colecistectomie laparoscopică