Teodora
Femeia născută fără uter

„Cred că te gândești că totul a mers foarte bine atunci când, după șapte ani, uiți că ai făcut operația”.

Teodora, 25 ani, pacientă Royal Hospital.
Teodora era o adolescentă ca oricare alta în momentul în care a început să își pună întrebări complicate despre sănătatea sa intimă. Spre deosebire de restul fetelor pe care le cunoștea, și care deja experimentau menstruația lunară, Teodorei nu i se întâmpla asta.
Ca în multe cazuri similare, mama Teodorei a fost prima care a început să își facă griji că ceva nu era în regulă cu fiica sa. Au hotărât împreună să ceară părerea unui medic.
Sau, mai bine spus, mama Teodorei a luat-o pe Teodora de mână și a dus-o la ginecolog, în orașul natal. Acest prim consult a deschis o serie lungă de căutări. Odată cu timpul care trecea, au trecut și vizitele la tot mai mulți medici, dar răspunsurile pentru Teodora întârziau să apară, și cu atât mai puțin soluțiile.
„Îmi amintesc și acum că erau momente în care eu nu conștientizam ce se întâmplă. Mergeam din clinică în clinică, fără să înțeleg de ce. Eram purtată acolo, din medic în medic, din recomandare în recomandare. Mama a cercetat timp îndelungat pe internet și, astfel, l-a găsit pe Dr. Ioan Stoian”, mărturisește Teodora.

Consultația care i-a schimbat viața
Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie și fondator Royal Hospital, este primul specialist din seria celor care au văzut-o pe Teodora care, în urma unui consult și al unei ecografii abdominale, a constatat că nu are uter și nu a ezitat să caute o rezolvare, acolo unde alți ginecologi au evitat. În urma unei laparoscopii, Dr. Stoian a pus diagnosticul.
- Teodora suferea de o malformație congenitală rară, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH).
- Din cauza acestei probleme, o femeie se naște complet fără uter și fără vagin, sau cu ele dezvoltate doar rudimentar.
- Ovarele, în acest sindrom, sunt, însă, funcționale.
- O fetiță la 5000 de nașteri are această malformație, potrivit Dr. Stoian.
- Sistemul reproducător al femeii este dramatic afectat, nu prezintă menstruație și nici nu poate avea copii.
Operația care i-a redat Teodorei încrederea în propria-i feminitate
„Primul lucru care trebuia să fie restabilit era funcția sexuală. Psihic, pentru ca Teodora să creadă că este normală, precum alte fete și femei, era să poată avea, în viitor, viață sexuală.”, explică Dr. Stoian, care a acceptat provocarea creării unui vagin nou, cu toate funcțiile.
Metoda aleasă de Dr. Ioan Stoian pentru crearea vaginului, a fost una revoluționară, în cadrul căreia s-a folosit o foiță de perineu abdominal, care are proprietăți antiinflamatorii și chiar posibilitatea să se transforme într-un alt tip de epiteliu, normal, care deja există în organism.
Șase luni mai târziu, producându-se, așa cum anticipase medicul, un proces de metaplazie, prin care epiteliul de la nivelul peritoneului s-a transformat în epiteliu vaginal, rezultatul a fost acela că Teodora avea, în sfârșit, vagin, cu toate funcțiile acestui organ.
Teodora mărturisește că această procedură i-a schimbat radical viața. Experiența operației a fost relativ dificilă, a necesitat o perioadă ulterioară de recuperare, de aproximativ o săptămână, însă a meritat din plin: „Dr. Stoian este un medic excepțional, a fost alături de mine pas cu pas, iar întreaga echipă s-a purtat extraordinar.”
Sunt situații care par fără rezolvare, dar cărora medicina modernă, din fericire, le poate răspunde. Cazul Teodorei este doar unul singur, din multele cazuri care își găsesc soluția la Royal Hospital.
Echipa de profesioniști în obstetrică și ginecologie din cadrul spitalului nostru este pregătită să îți ofere toată grija și soluțiile pe care le cauți pentru sănătatea ta. Nu mai amâna controalele periodice.