Prevenția

Prevenția este cel mai eficient mod de a ține bolile la distanță
și de a ne menține sănătatea.

De aceea, indiferent de vârstă, este recomandat să facem o vizită anuală la medic, chiar în absența simptomelor, pentru a ne supune anumitor investigații de rutină care ne pot oferi un tablou complet al stării de sănătate. În cazul femeilor, odată cu începerea vieții sexuale, controlul genito-mamar anual de rutină este obligatoriu! Controlul de rutină ajută la detectarea timpurie a bolilor silențioase, așa cum sunt cancerul de col uterin și cancerul de san, dar și al altor afecțiuni ginecologice (infecții și boli cu transmitere sexuală, probleme de infertilitate, ș.a.).

Iată o serie de investigații și analize esențiale pentru menținerea sănătății feminine:

Controlul ginecologic anual de rutină

Constă în discuția cu medicul ginecolog, referitor la istoricul personal și familial al pacientei (anamneză), precum și controlul propriu-zis (tușeul vaginal și examinarea cu valve). În cadrul lui, sunt recomandate și alte investigații de rutină, precum: testul  Babeș Papanicolaou, analiza secretiei vaginale, ecografia pelvină.

Este indicat în afară perioadei menstruale.

Ecografia pelvină transvaginală (cu sondă vaginală)

Este cel mai important examen ecografic în ginecologie întrucât permite sondei (transductorului) să se apropie de organele examinate, oferind imagini clare și detaliate ale organelor pelvine  (vaginul, uterul, trompe uterine, ovare, endometru, vezica urinară).

Facilitează diagnosticul multor afecțiuni și este metodă cea mai sigură de a detecta eventualele afecțiuni ale fătului și de a obține informații despre acesta.

Testul Babeș-Papanicolaou

Presupune depistarea precoce a leziunilor cervicale (de la nivelul colului uterin) precanceroase și a cancerului de col uterin. Este un examen simplu și nedureros, prin care se colectează celule descuamate de la nivelul colului uterin, pentru a fi examinate la microscop, rezultatul urmând a fi încadrat într-o clasificare (Bethesda) ce indică nivelul de îmbolnăvire al colului uterin.

Pentru că examenul citologic să fie corect interpretat, este important ca pacientele să evite timp de 48 de ore contactul sexual, utilizarea tampoanelor/spălaturilor/medicației intravaginale.

Examenul citologic al secreției vaginale

Cu ajutorul acestei analize se urmărește dacă există bacterii anormale (de regulă apar fungii/ ciupercile – Candida și paraziții – Trichomonas), care nu fac parte din flora vaginală normală a organismului (flora Doderlein).

Aceste bacterii sunt cauzele care duc la apariția unor simptome precum: senzații de mâncărime și arsuri la nivel vaginal, miros urat, erupții și scurgeri vaginale anormale, simptome ce apar atunci când vaginul este infectat cu diverși germeni patogeni (virusuri, bacterii, protozoare).

Testul de secreție presupune colectarea unei mostre de secreție vaginală și analizarea ei la microscop. Acesta nu este un test de rutină, ci se face la recomandarea medicului, precum și atunci când pacienta prezintă simptome.

Controlul sânilor și ecografia mamară / mamografia

Odată cu efectuarea consultului genital, medicul recomandă și controlul mamar, întrucât ambele examene sunt delicate pentru pacientă. Acesta constă în palparea de către medicul ginecolog/radiolog a sânilor, pentru depistarea formațiunilor suspecte ce pot apărea la nivel mamar și care pot traduce un cancer mamar la debut, când încă poate fi tratat și vindecat.

Ecografia mamară este o investigație de o importantă majoră în prevenirea afecțiunilor mamare, întrucât evidențiază formațiunile foarte mici, care nu se simt la palpare și diferențiază tumorile solide de cele chistice, orientând asupra diagnosticului (multe din  tumorile mamare solide sunt canceroase).

Alături de modulul Doppler mamar (care pune în evidență zonele puternic vascularizate ale sânului, semnificând risc crescut de  malignitate a țesutului) și modulul elastografic (ce diferențiază cu o acuratele de 90% tumorile benigne de cele maligne, prin măsurarea elasticității lor), ecografia mamară devine un examen complet, indicat la orice vârstă și în toate condițiile, întrucât este nedureroasă, neiradiantă și noninvazivă.

Mamografia este principala metodă de depistare precoce a cancerului mamar la femeile cu vârsta peste 40 de ani, fiind singură metodă care evidențiază microcalcificările de la nivelul sânului, ce traduc prezența cancerului mamar la debut, in situ (local), atunci când încă poate fi tratat (90% din cancerele mamare depistate la timp pot fi vindecate).

În cadul ROYAL HOSPITAL BUCHAREST recomandăm mamografia digitală, întrucât are o doză de iradiere de 10 ori mai mică decât a mamografiei clasice, o imagine calitativ superioară și capacitatea de postprocesare și arhivare a imaginilor, precum și un receptor digital foarte sensibil, reducând compresia sânului și disconfortul pacientei.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !