Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin, localizată sub vezica urinară și în fața rectului, inconjurată de țesut conjunctiv și de fibre musculare (structura aceasta face ca prostata să fie elastică la atingere).

Conform specialiștilor în domeniu, orice bărbat prezintă riscul de a dezvolta o afecțiune a prostatei, însă în cazul bărbatilor supraponderali sau obezi, riscul este mai mare.

Pachet sănătatea prostatei

Dintre factorii cel mai des amintiți în influențarea cazurilor de prostată mărită se număra, în primul rand vârsta ( la bărbații sub 40 de ani, cazurile de prostată sunt foarte puține, însă până la 60 de ani aproximativ 1/3 dintre bărbați suferă de această problemă , iar procentul bărbaților afectați crește chiar la 50% în jurul vârstei de 80 de ani). Factorii genetici (moștenirea din familie a acestei afecțiuni) , obezitatea, diabetul sau bolile de inimă sunt, de asemenea, factori favorizanți ai apariției acestei afecțiuni.

Printre cele mai comune afecțiuni ale acestei glande sunt prostatita (inflamația prostatei), hipertrofia benignă a prostatei (adenomul de prostată) și cancerul de prostată.

Prostatita apare ca urmare a unei infecții bacteriene, ce se dezvoltă atunci când bacteria ajunge din urină în prostată. Factorii care duc la apariția prostatitei sunt: vârsta ( persoanele tinere sau bărbații trecuți de 60 de ani sunt supuși unui risc mai mare); prostatite în antecedente; existența unei infecții la nivelul vezicii urinare sau a tubilor care transportă sperma la penis; urmare a folosirii unu cateter urinar; o traumă pelvină; o biopsie de prostată.

Simptomele afecțiunilor prostatei sunt numeroase și ar trebui să determine pacientul să consulte medicul specialist de urgență : golire incompletă a vezicii urinare, urinări frecvente, senzație de arsură la urinare, nicturie, senzație imperioasă de urinare chiar și atunci când vezica nu este plină; prezența de sânge în urină, durere abdominală, inghinală sau între scrot și rect, durere la ejaculare, etc.

De cele mai multe ori problemele cu prostata sunt diagnosticate pe baza unor analize și investigații precum cele de mai jos:

1. Consultația urologică ( însoțită de tușeul rectal) este modalitate de examinare fizică a organelor genitale și a prostatei ( se poate identifica o prostată mărită sau prezența unor noduli care indică cancerul de prostată) .

2. Ecografia urologică – este investigația imagistică total noninvazivă, care urmărește evaluarea rinichilor, vezicii urinare, testiculelor, cât și a prostatei.

3. I.P.S.S. (The International Prostate Symptom Score) este un sistem de notare utilizat pentru a detecta și diagnostica hiperplazia benignă de prostată (BPH). I.P.S.S. se bazează pe răspunsurile la opt întrebări, șapte cu privire la simptomele bolii (cât de des ai simțit că vezica nu este complet golită, cât de des fluxul s-a oprit și a început din nou, cât de des este dificil să reții să urinezi) și o întrebare legată de calitatea vieții pacientului.Pentru întrebările privind simptomele, pacientul este rugat să aleagă ratingul care reprezintă cel mai bine starea lor. Scara variază de la 1 la 5, 5 reprezentând cea mai simptomatică și oferind un scor global maxim posibil de 35. Răspunsurile la întrebarea privind calitatea vieții sunt punctate pe o scară de la 1 la 6. Rezultatele se pot clasifica în:

  • ușoară (IPSS 0-7);
  • medie (IPSS 8-19);
  • severă (IPSS 20-35).

4. Sumarul de urină este analiza completă de urină care presupune determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifică), chimice (ph, proteine, glucoză, corpi cetonici, hematii, bilirubină, leucocite, etc) și examenul microscopic al sedimentului. Modificările descoperite în sumarul de urină pot semnala prezența unor stări patologice ale aparatului urinar, hepatice sau metabolice.

5. Urocultura este examenul bacteriologic al urinii, care constă în cultivarea și identificarea germenilor, urmată intotdeauna de testarea sensibilității acestora la antibiotice (antibiogramă).

6. Nivelul antigenei prostat-specifică (PSA) – antigena prostat specifică este o proteină a cărei nivel poate fi măsurat prin testele de sânge. Un nivel ridicat poate semnala prezența cancerului de prostată sau a unei prostate mărite.

În urma efectuării fiecărei investigații și analize menționate mai sus, pacientul va primi interpretări de la medicul urolog. În cazul confirmării vreuneia dintre bolile prostatei, doctorul va recomanda urmarea unui tratament medicamentos, iar în cazurile grave, prostata va fi indepărtată chirurgical.

Pachetul cuprinde:

  • Consultație urologică: 300 lei
  • Ecografie urologică: 275 lei
  • I.P.S.S: 110 lei
  • Analize (PSA, sumar urină, urocultură): 130 lei
  • Interpretare analize: 0 lei

Echipă medicală