Q&A Avantajele unei intervenții laparoscopice

Care sunt avantajele unei intervenții laparoscopice?

Ordinea contează mai puțin. Le putem enumera. Evident, în primul rând cele estetice, este vorba de trei sau patru incizii de cinci maximum zece mm, care se pot sutura foarte delicat, sau chiar se pot afronta fără fire de sutură, respectiv cu un super glue.

De asemenea există avantajul mobilizării precoce a pacienților, chiar în seara intervenției, ceea ce duce la evitarea unor complicații posibile în operațiile pe cale deschisă, cum sunt de exemplu migrarea trombilor de la nivelul membrelor pelvine ducând la tromboembolie pulmonară.

Un alt avantaj este evitarea supărătoarelor complicații ale plăgii, în cazul operațiilor deschise, cum ar fi hematoamele, seroamele sau supurațiile, practic inexistente în cazul intervențiilor laparoscopice.

De asemenea eventratiile, ruptura peretelui muscular postoperatoriu este rarisim în cazul intervențiilor laparoscopice. Aș adăuga de asemenea și un punct de vedere chirugical. Din punctul de vedere al chirurgului, o intervenție laparoscopică oferă o imagine mult mai bogată și mai precisă a detaliilor anatomice și anatomopatologice ale intervenției chirurgicale decât o operație deschisă.