2020-08-28
Q&A – Riscurile operației de hernie
Ca la orice intervenție chirurgicală avem riscuri (și atunci când trecem strada pe verde există riscuri cu atât mai mult la la un gest chirugical).
Riscuri sunt, de exemplu, o sângerare postoperatorie, o supurație parietală (mai prezentă până la 3-4% în cazul unei hernii rezolvate clasic decât în cazul unei hernii rezolvate laparoscopic unde ea apare mult mai rar), sau rarisim în cazul intervenției chirurgicale, leziuni ale unor viscere. Rarisim însemnând de 1 la 200-300, 1 la 1.000 de cazuri. Desigur se adauga și riscurile anestezice inerente. Pe de altă parte dacă este să vorbim în continuare de riscuri, aș dori să vorbim și de riscurile NE-intervenției chirurgicale.
Ce se întâmplă dacă nu ne operăm de hernie?
Spuneam într-o altă intervenție de hernie că ea se poate mări, se poate mări până la dimensiuni monstruoase, în care ea își pierde dreptul de domiciliu (nu mai este posibilă reintroducerea anselor intestinale în abdomen), se poate încarcera, adică -să spunem- conținutul herniei format din viscere nu mai poate intra la loc în abdomen, și e însoțită de dureri foarte puternice, sau se poate strangula, respectiv vascularizația intestinelor prezente în sac este compromisă și atunci poate apărea necroza, ocluzia intestinală, ceea ce sigur determină o intervenție în urgență cu riscuri mult mai mari. Cam acestea ar fi riscurile ne-intervenției chirurgicale -spuse în mare- și eu cred că acestea sunt considerabil mai mari decât cele ale unei intervenții pentru hernie, efectuate în mod programat, de preferință laparoscopic.