Q&A – Riscurile unei operații de colecist

Care sunt riscurile unei intervenții chirurgicale? (colecist – pietre la fiere) 

Am fost deseori întrebat (și este normal ca pacienții să cunoască) la ce riscuri se expun dacă se operează pentru un colecist, o colecistectomie laparoscopică pentru pietre la fiere, -cum se spune-.

Este de datoria noastră să precizăm aceste riscuri, pentru că așa cum le spun de multe ori, nu suntem ca la bancă, să scriem cu litere mici și în josul contractului, care sunt riscurile la care se expun clienții.

Așadar riscurile unei intervenții chirurgicale sunt legate în primul rând de anestezie, iar apoi de intervenția chirurgicală în sine, respectiv hemoragie, leziuni de căi biliare (o leziune destul de serioasă), leziuni ale ficatului, leziuni ale viscerelor care sunt lângă vezica biliară.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm că în condițiile unei intervenții chirurgicale efectuate programat, la rece, cum se spune și cu o echipă competentă, aceste riscuri sunt de 1-2%, considerabil mai mici decât riscurile care apar atunci când nu te operezi pentru o litiază veziculară prezentă.

Ce complicații și ce riscuri ai atunci când ai pietre la fiere și nu te operezi?

Poate apărea colecistită acută, cu îngroșarea peretelui cu acumularea de lichid și uneori cu perforația colecistului, ceea ce poate duce la o peritonită generalizată, plecarea – migrarea calculilor din vezica biliară până în calea biliară și până la nivelul orificiului de evacuare în duoden, care se află la nivelul pancreasului și care poate determina (această plecare) fie un icter mecanic însoțit de angiocolita cu afectare renală și hepatica, fie o pancreatită acută (această pancreatită este o adevărată explozie într-un depozit cu muniții), și nu în ultimul rând o bună parte din pacienții cu litiază veziculară au surpriza neplăcută ca această litiază să se complice la vârste mai înaintate, cu un cancer vezicular.

Iată așadar motive pentru care o litiază veziculară trebuie programată și rezolvată din timp laparoscopic, cu toate riscurile minime care sunt inerente, preferabil unei amânări la nesfârșit.

 

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.