Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului.

Orice activitate care vă face să vă răsuciți sau să rotiți forțat genunchiul, mai ales când vă puneți toată greutatea pe el, poate duce la ruperea meniscului.

Fiecare dintre genunchi are două bucăți de cartilaj în formă de C care acționează ca o pernă între tibie și coapsă. Un menisc rupt provoacă durere, umflătură și rigiditate, ducând la dificultăți în extinderea completă a genunchiului.

Tratamentul conservator – cum ar fi odihna, gheața și medicamentele – este uneori suficient pentru a ameliora durerea unui menisc rupt. Se dă astfel timp rănii să se vindece de la sine. În alte cazuri, însă, un menisc rupt necesită intervenție chirurgicală.

Care sunt simptomele rupturii de menisc?

Dacă v-ați rupt meniscul, ar putea dura 24 de ore sau mai mult pentru ca durerea și umflatură să apară, mai ales dacă ruptura este mică. În ruptura de menisc puteți dezvolta următoarele semne și simptome la nivelul genunchilor:

  • senzație de “popping” (trosnitură);
  • umflare sau rigiditate;
  • durere, mai ales la răsucirea sau rotirea genunchiului;
  • dificultate în îndreptarea completă a genunchiului;
  • senzația că genunchiul este blocat pe loc când încerci să-l miști;
  • senzația că genunchiul cedează.

Adresați-vă medicului specialist în ortopedie din cadrul Royal Hospital dacă genunchiul dumneavoastră este dureros sau umflat.

Care sunt cauzele apariției rupturii de menisc?

Ruptura de menisc poate fi rezultatul nefericit al oricărei dintre activitățile care vă face să vă răsuciți sau să rotiți forțat genunchiul. Pivotarea agresivă sau opririle și întoarcerile bruște ar fi astfel de acțiuni. Chiar și îngenuncherea, ghemuirea adâncă sau ridicarea a ceva greu poate duce uneori la ruperea meniscului.

La adulții în vârstă, modificările degenerative ale genunchiului pot contribui la ruperea meniscului cu traumatisme reduse sau deloc.

Care sunt factorii de risc în apariția rupturii de menisc?

Efectuarea de activități care implică răsucirea și pivotarea agresivă a genunchiului vă expun riscului de a avea ruptura de menisc . Riscul este deosebit de mare pentru sportivi, în special pentru cei care participă la sporturi de contact. – Fotbalul, sau activități care implică pivotare, cum ar fi tenisul sau baschetul.

Uzura genunchilor pe măsură ce îmbătrânim crește riscul de ruptură a meniscului. La fel și obezitatea.

Care sunt complicațiile posibile ale unei rupturi de menisc?

Un menisc rupt poate duce la senzația de cedare a genunchiului, incapacitatea de a vă mișcă genunchiul așa cum făceați de obicei sau dureri persistente la genunchi. Este posibil să aveți mai multe șanse de a dezvolta osteoartrită la genunchiul rănit.

Care este tratamentul recomandat în ruptura de menisc?

Tratamentul rupturii de menisc începe adesea în mod conservator, în funcție de tipul, dimensiunea și locația rupturii.

Rupturile asociate cu artrita se îmbunătățesc adesea în timp, odată cu tratamentul artritei, așa că, de obicei, intervenția chirurgicală nu este indicată. Multe alte rupturi care nu sunt asociate cu blocarea mișcării genunchiului vor deveni mai puțin dureroase în timp. Așa că nici nu necesită intervenție chirurgicală.

Medicul dumneavoastră ortoped vă poate recomanda:

  • Odihnă: evitați activitățile care vă agravează durerea de genunchi, în special orice activitate care vă face să vă răsuciți, să rotiți sau să pivotați genunchiul. Dacă durerea este severă, folosirea cârjelor poate reduce presiunea de pe genunchi și poate asigura vindecarea.
  • Gheaţă: aceasta poate reduce durerea și inflamarea genunchiului. Folosiți un pachet rece, o pungă de legume congelate sau un prosop umplut cu cuburi de gheață timp de aproximativ 15 minute o dată, ținând genunchiul ridicat. Faceți acest lucru la fiecare 4 până la 6 ore în primele 1-2 zile și apoi de câte ori este necesar.
  • Medicament: analgezicele fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea durerii de genunchi.
  • Terapie: terapia fizică vă poate ajuta să întăriți mușchii din jurul genunchiului și ai picioarelor pentru a ajuta la stabilizarea și susținerea articulației genunchiului.
  • Intervenție chirurgicală: dacă genunchiul rămâne dureros în ciuda terapiei de reabilitare sau dacă genunchiul se blochează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală. După operație, vă trebui să faceți exerciții pentru a crește și menține forța și stabilitatea genunchilor.

Dacă aveți artrită degenerativă avansată, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o înlocuire a genunchiului. Pentru persoanele mai tinere care au semne și simptome după intervenție chirurgicală, dar nu au artrită avansată, un transplant de menisc ar putea fi adecvat.

Operația presupune transplantul unui menisc dintr-un cadavru.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Conf. Univ. Dr. Marius Moga

Mai multe detalii

Dr. Eduard Cernat

Mai multe detalii

Dr. Bogdan Blaga

Mai multe detalii

Dr. Mark – Edward Pogărășteanu

Mai multe detalii

Dr. Andrei Popa

Mai multe detalii

Dr. Andrei Ștefan Constantin

Mai multe detalii

Dr. Paul Năstase

Mai multe detalii

Dr. Gavrilă Mihai Tudor

Mai multe detalii

Prof. Dr. Stoica Ioan Cristian

Mai multe detalii