Sarcina extrauterină (sarcina ectopică)
Medicii specialiști în obstetrică și ginecologie ai spitalului Royal Hospital recomandă pacientelor să efectueze o ecografie ginecologică de îndată ce se fac simțite simptomele unei sarcini.
Ce este sarcina extrauterină?
Sarcina extrauterină este sarcina care se formează în afara uterului.
Implantația are loc în afara endometrului, de exemplu la nivelul trompelor uterine, în interstițiul uterin, la nivelul colului uterin, al ovarelor, la nivelul cavitații abdominale sau al celei pelvine. Sarcinile ectopice nu pot fi duse la termen și prezintă un pericol vital, dacă nu sunt tratate la timp.
Câte tipuri de sarcină ectopică există?
Se pot distinge mai multe tipuri de sarcină ectopică, în funcție de locul în care se formează. Astfel, sarcina extrauterină poate apărea:
- la nivelul unei trompe uterine (sarcină tubară) – în 90% din cazuri;
- la nivelul unui ovar;
- la nivelul colului uterin (sarcină cervicală);
- în cavitatea abdominală.
Care sunt cauzele apariției sarcinii extrauterine?
Există mai multe cauze posibile care pot favoriza apariția unei sarcini extrauterine, iar printre acestea se numără:
- inflamația preexistentă a trompei/trompelor uterine;
- malformațiile congenitale ale trompelor uterine;
- utilizarea pe termen lung a steriletului;
- dezechilibrele hormonale.
Ca urmare a unor factori de risc, probabilitatea apariției unei sarcini extrauterine poate crește, de asemenea. Factorii de risc sunt reprezentați de afecțiuni preexistente, de istoricul medical, dar și de unele obiceiuri vicioase, cum ar fi:
- sarcină extrauterină în istoric – o femeie care a avut în trecut una sau mai multe sarcini extrauterine este expusă riscului ca această problemă medicală să se repete;
- endometrioză;
- operația de ligatură tubară (legarea trompelor uterine) poate fi un factor care facilitează formarea unei sarcini extrauterine;
- fertilizarea in vitro (FIV) – specialiștii din domeniu au descoperit o incidență mai crescută a sarcinilor extrauterine în rândul femeilor care au urmat tratamente de fertilizare in vitro;
- bolile cu transmitere sexuală (BTS) – contractarea unor astfel de boli poate avea drept consecință inflamarea sau deformarea trompelor uterine, aspect ce favorizează apariția unei sarcini ectopice;
- fumatul;
Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine?
La debut, o sarcină extrauterină poate avea aceleași simptome ca o sarcină intrauterină, normală: absența menstruației, prezența durerilor de sâni sau a grețurilor matinale. Atenție! Testul de sarcină nu determină și felul sarcinii: sarcina normală sau ectopică. Pe măsură ce sarcina se dezvolta, vor apărea simptome specifice unei sarcini extrauterine adică:
- durere în zona pelvină – adesea, durerile se concentrează pe o singură parte a bazinului, cea în care s-a format sarcina;
- dureri la nivelul coloanei lombare;
- sângerări vaginale.
Dacă, în situația unei sarcini tubare, se produce ruptura trompei uterine, simptomele care pot apărea sunt unele violente, amenințătoare de viață:
- durere intensă, cu debut brusc, în zona pelvină sau abdominală;
- durere la nivelul umărului – acest simptom se explică prin faptul că, în cazul unei hemoragii abundente, cavitatea abdominală și cea pelvină sunt inundate de sânge;
- peritonită;
- hipotensiune arterială;
- amețeli și chiar pierderea cunoștinței, pe fondul pierderii unei cantități mari de sânge.
Oricare dintre manifestările care indică ruperea unei sarcini extrauterine necesită asistență medicală de urgență: viață pacientei poate fi în pericol.
Ce tratament este indicat în cazul unei sarcini extrauterine?
Indiferent de tipul de tratament ales (medicamentos sau chirurgical), o sarcină extrauterină nu este viabilă și nu poate supraviețui.
De cele mai multe ori, pacienta se prezintă la medic în situația ruperii trompei uterine, moment în care singurul tratament indicat este cel chirurgical. În funcție de tabloul clinic al sarcinii extrauterine, tratamentul chirurgical poate presupune fie îndepărtarea embrionului (cu salvarea întregului aparat reproducător), fie extirparea trompei afectate sau, în cazuri severe, realizarea unei histerectomii totale.
Dacă sarcina extrauterină nu a provocat sângerări, medicul ginecolog poate recomanda administrarea de metotrexat pe cale intramusculară, în doză unică. Acest medicament va opri evoluția sarcinii, iar ovulul fecundat se vă resorbi în decurs de 4 până la 6 săptămâni. Este posibil că pacienta să resimtă efecte adverse ale administrării acestui tratament, efecte printre care se numără vertijul sau tulburările digestive (diaree, greață, vărsături).
Medicii specialiști în obstetrică și ginecologie ai spitalului Royal Hospital recomandă pacientelor să efectueze o ecografie ginecologică de îndată ce se fac simțite simptomele unei sarcini. Doar în acest fel, o sarcină extrauterină poate fi diagnosticată în stadiu incipient, atunci când există posibilitatea recomandării tratamentului medicamentos.
De asemenea, pentru a reduce probabilitatea de apariție a unei sarcini extrauterine, medicii specialiști în obstetrică-ginecologie ai spitalului Royal Hospital recomandă anumite măsuri pe care pacientele le pot lua. Printre acestea amintim:
- limitarea numărului partenerilor sexuali, odată cu folosirea prezervativului la fiecare contact sexual prin care nu se urmărește concepția, pentru a preveni apariția bolilor cu transmitere sexuală
- renunțarea la fumat înainte de a încerca să rămână însărcinate;
- efectuarea de controale periodice regulate la medicul ginecolog, pentru monitorizarea sănătății aparatului reproducător.
O sarcină extrauterină suferită la un moment dat nu înseamnă neapărat prezența infertilității în viața unei femei.
Menținerea unei stări de sănătate optime și a unui stil de viață sănătos, coroborate cu efectuarea de controale ginecologice regulate, pot duce la apariția și menținerea, până la termen, a unei sarcini normale.