Balonul gastric este recomandat pacientilor cu BMI peste 27 sau celor care au contraindicatie ferma pentru chirurgia bariatrica.

MONTAREA BALONULUI GASTRIC

Montarea și îndepărtarea ulterioară a balonului gastric este o procedură nechirurgicală , realizată cu ajutorul endoscopului. Balonul gastric ocupă spațiul intragastric , ajutând la sporirea senzației de sațietate. Procedura de montare a balonului nu este una foarte complicată, fiind reversibilă.

Spre deosebire de celelalte proceduri chirurgicale care sunt permanente, balonul este o soluție de scurtă durată, menținerea acestuia fiind recomandată pentru maxim 12 luni . Montarea balonului gastric are drept rezultat o scădere mai mică în greutate (spre deosebire de celelalte proceduri chirurgicale), evitându-se astfel apariția dezechilibrelor . Cu toate acestea, pacientul trebuie să ia serios în considerare cel mai important aspect privind această intervenție și anume acela că va fi necesar să își autoimpună un nou stil de viață și o nouă dietă, astfel încât această intervenție să aibă efectele scontate.

Tratamentul chirurgical al obezitatii nu duce doar la scaderea in greutate, ci are si un impact pozitiv asupra starii de sanatate, ducand la ameliorarea si chiar vindecarea unor boli cronice

AVANTAJELE APLICĂRII BALONULUI GASTRIC

Ca orice intervenție medicală, și montarea balonului gastric are avantaje și dezavantaje.

  • spitalizare de scurtă durată;
  • costuri mai reduse;
  • complicații mult mai puține;
  • procedura este reversibilă;
  • recuperarea post-operatorie este mult mai ușoară spre deosebire de altele;
  • este o procedură minim-invazivă non-chirurgicală , ce implică doar o analgosedare ușoară;
  • poate fi o opțiune viabilă înainte de efectuarea operației chirugicale.

DEZAVANTAJELE MONTĂRII BALONULUI GASTRIC SUNT REDUSE CA NUMĂR, ÎNSĂ NU DE NEGLIJAT :

  • pacienții se pot simți inconfortabil imediat după inserție și pot simți o senzație de greată;
  • pacientul trebuie să urmeze cu strictețe dieta recomandată de medic și, de asemenea, un program susținut de exerciții fizice.

REDUCEREA OBEZITĂȚII îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții

DE RETINUT

Etapa pre-intervenție este o perioadă foarte importantă în procesul de decizie privind montarea sau nu a balonului gastric. Este esențial ca pacientul să efectueze, pe lângă consultul de specialitate, și o endoscopie digestivă superioară în vederea eliminării afecțiunilor incompatibile cu montarea balonului ( reflux gastroesofagian, hernie hiatală).

Intervenția în sine este realizată cu ajutorul endoscopului, de către medicul specialist, care înserează un balon în stomac , îl poziționează și apoi îl umple pentru a reduce volumul stomacului. În acest fel este grăbită senzația de sațietate, pacientul fiind nevoit să consume o cantitate redusă de alimente. Aproximativ 30 de minute durează întreaga intervenție, recuperarea fiind foarte rapidă și fără complicații.

Etapa post-operatorie presupune menținerea contactului cu medicul curant, care va fi înștiințat la apariția oricăror simptome noi. De asemenea, efectuarea controalelor și evaluărilor în amănunt , la termenul indicat de medicul curant , poate ajuta la pierderea în greutate.

Pierderea ponderală obtinută în timpul menținerii balonului gastric se situează între 10 și 25 kg, cu o medie de 17 kg.

Atenție ! Există câteva afecțiuni în cazul cărora montarea de balon gastric nu se poate efectua: boli de colagen, ciroză hepatică, boli inflamatorii intestinale, ulcer gastric sau gastrită severă.