În cadrul Royal Hospital, folosirea biopsiei stereotaxice sub ghidaj mamografic 3D ajută echipa medicală în creșterea posibilității aplicării tratamentelor chirurgicale conservatoare, dar și la o bună stadializare preoperatorie.

De asemenea, aplicarea unei astfel de tehnici de biopsiere crește probabilitatea de aplicare a tehnicii ganglionului santinelă, lucru ce reduce semnificativ necesitatea efectuării de limfadenectomii axilare complete necesare pentru stadializarea tumorii.

În prezent, utilizarea din ce în ce mai des a metodelor imagistice (mamografie 3D) în procesul de biopsiere a formațiunilor mamare ce ridică suspiciuni poate duce la reducerea numărului de intervenții mutilante prin care pacienta poate trece.

Biopsia stereotaxică sub ghidaj mamografic 3D este o tehnică eficientă de diagnosticare a tumorilor mamare, ce scade durata de spitalizare a pacientelor și îmbunătățește astfel viața acestora prin reducerea numărului de complicații ce pot apărea postoperator.

Ce este biopsia mamară stereotaxică și când este ea recomandată?

Biopsia mamară este o intervenție minim invazivă care constă în extragerea unui fragment de țesut în vederea caracterizării histopatologice a unei leziuni mamare. Biopsia mamară poate fi efectuată sub ghidaj mamografic, sub ghidaj ecografic sau sub ghidaj RMN.

Biopsia mamară stereotaxică sub ghidaj mamografic 3D este indicată în cazul microcalcificarilor vizibile pe mamografie.

Această procedură de diagnosticare avansată se folosește pentru o gamă de modificări evidențiate doar la examenul mamografic (sau care se văd mult mai clar decât ecografic): focare de microcalcificări, distorsiuni arhitecturale, densități focale suspecte fără corespondent ecografic etc.).

Această tehnică nu poate fi înlocuită cu puncția-biopsie mamară eco-ghidată.

Cum se efectuează o biopsie mamară sub ghidaj mamografic?

Pacienta va fi poziționată în decubit ventral sau în șezut.

Se reperează leziunea mamară prin efectuarea unei secvențe mamografice în incidență cranio-caudală.

După identificarea leziunii pe mamografia inițială, se realizează alte doua incidente: la + 15 și – 15 grade; apoi, se calculează coordonatele spațiale pentru reperarea exactă a leziunii mamare.

Se marchează punctul de intrare în piele a acului de biopsie și se efectueza biopsia după verificarea poziționării corecte a acului.

Biopsia stereotaxică ghidată mamografic reprezintă o alternativă rapidă și minim traumatică la biopsia excizională chirurgicală. Prin efectuarea biopsiei stereotaxice, pacienta poate evita astfel intervenții chirurgicale inutile, în situațiile în care formațiunea (formațiunile) se dovedește a fi benignă. În concluzie, biopsia mamară ghidată imagistic permite stabilirea unui diagnostic anatomopatologic al unor leziuni mamare suspecte, prin metode minim-invazive.

Tipul de biopsie ales trebuie să fie modalitatea cea mai sigură și mai puțin stresantă pentru pacientă și trebuie să aibă acordul acesteia. De asemenea, materialul prelevat trebuie să fie suficient și de bună calitate pentru un examen histopatologic

De ce este importantă efectuarea unei biopsii mamare?

Efectuarea unei biopsii mamare este foarte importantă pentru că :

  • oferă informații privind natura benignă sau malignă a tumorii;
  • oferă certitudinea unui diagnostic de cancer mamar;
  • se poate face în cazul tuturor formațiunilor suspecte, fie tumori consistente, fie în cazul celor care au numai câțiva milimetri;
  • nu necesită spitalizare;
  • durează relativ mică, în comparatie cu o biopsie mamară chirurgicală.

În spitalul privat Royal Hospital, echipa medicală formată din medici imagiști și de obstetrică-ginecologie cu experiență în tratarea cazurilor de chirurgie oncologică mamară, efectuează de rutină, pentru tumori mamare infraclinice, biopsii mamare ghidate ecografic – fie puncții biopsii, fie puncții fine aspirative cât și montare de fire harpon de ghidaj pentru a ajuta identificarea intraoperatorie a tumorii.

De asemenea, se folosește și mamografia digitală cu stereotaxie pentru puncții biopsie din formațiuni tumorale infraclinice sau din microcalcificări suspecte și pentru montarea de harpoane în vederea biopsiei chirurgicale.

În cadrul Centrului de Excelența în chirurgia sânului, pacientele pot beneficia de cele mai noi metode de diagnostic și tratament al tuturor afecțiunilor mamare, pe primul loc situându-se confortul și siguranța pacientelor ce accesează serviciile medicale disponibile în spitalul Royal Hospital.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Narcis Cristian Mașala

Mai multe detalii

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.