Biopsie tiroidă
Echipa medicală Royal Hospital recomandă tuturor pacienților care prezintă simptomatologie specifică bolilor tiroidiene, să consulte de urgență un specialist endocrinolog pentru investigații imagistice suplimentare.
Ce este glanda tiroidă?
Glanda tiroidă este o glandă endocrină, în formă de fluture, ce se află la baza gâtului. Ea este formată din doi lobi: drept şi stâng, uniţi între ei prin istm. Este implicată în numeroase procese din organism, în reglarea metabolismului și influențează și modul de funcționare al celulelor, țesuturilor și organelor.
De-a lungul timpului, glanda tiroidă poate suferi modificări structurale sub formă de: noduli, chisturi, mărirea difuză şi/sau modificări de consistenţă a întregii glande
Nodulii tiroidieni se pot forma în interiorul tiroidei și, de cele mai multe ori, sunt inofensivi.
Ce sunt nodulii tiroidieni?
Un procent de 4-7% din populaţie prezintă noduli la nivelul glandei tiroide. Odată cu înaintarea în vârsta incidenţa acestor noduli crește. De asemenea, ei apar mai frecvent la sexul feminin. Dimensiunile lor pot varia, însă adesea au dimensiuni mici, sub 1 cm, şi nu pot fi depistaţi prin palpare. Cel mai frecvent se depistează printr-un control ecografic de rutină, cu autorul ecografiei de tiroidă. Uneori nodulii pot avea dimensiuni mari şi se pot palpa sau pot chiar deforma regiunea anterioară a gâtului.
Nodulii apăruţi în oricare regiune a corpului uman, nu numai la tiroidă, reprezintă un motiv de îngrijorare atât pentru bolnav cât şi pentru medic deoarece ei pot reprezenta o formă de manifestare a cancerului. Din fericire mai puţin de 10% din nodulii tiroidieni sunt de natură canceroasă.
Cu toate acestea medicul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a depista din timp prezenţa unui cancer tiroidian. Medicii specialiști Royal Hospital recomandă efectuarea unei biopsii tiroidiene de fiecare dată când prezența unui nodul la nivelul tiroidei ridică suspiciuni.
Ce este biopsia tiroidiană?
Biopsia tiroidiană este o intervenție medicală ce presupune prelevarea unei probe de țesut din tiroidă sau dintr-un nodul tiroidian. Proba de țesut recoltată se va supune ulterior unei analize în laborator la microscop, pentru identificarea semnelor de cancer, infecție sau alte probleme tiroidiene.
O biopsie ajută medicul să identifice cauza și tipul unui nodul sau a altor probleme ale tiroidei. Însă, biopsia nu este indicată pentru toate problemele cu tiroida. În unele cazuri, analiza simptomelor, testele de sânge și imagistică pot fi suficiente pentru a depista multe alte probleme tiroidiene. De aceea este extrem de important să aveți o relație deschisă cu medicul specialist endocrinolog, căruia îi veți semnala prezența oricăror simptome îngrijorătoare, ce ar putea avea legătură cu posibila problemă de funcționare a glandei tiroide.
Când este recomandată efectuarea unei biopsii de tiroidă?
În cazul prezenței unui nodul mai mare la nivelul tiroidei, medicul poate recomanda o biopsie, mai ales dacă imagistica arată că nodulul este solid, are depozite de calciu și nu are margini clare.
Astfel, se poate recomanda puncția în cazul:
- prezenței unui nodul de 10 mm sau mai mult cu risc mare de malignitate,
- prezenței unui nodul de 15 mm sau mai mult cu risc mediu de malignitate,
- prezenței unui nodul de 20 mm sau mai mare cu risc redus de malignitate
- prezenței unui nodul fără risc de malignitate, dar care este spongiform sau chistic, pentru decompresiune.
- prezenței unui nodul benign, pentru monitorizare, în cazul în care nodulul crește sau în cazul în care un chist se reface.
De asemenea, se poate recomanda o biopsie chiar și când nu există un nodul, dacă aveți dureri intense și tiroida crește rapid.
Ce tipuri de biopsie tiroidiană există?
Medicii specialiști endocrinologi folosesc mai multe tipuri de biopsie sau metode de a preleva țesut tiroidian:
1. Biopsia prin aspirație cu ac fin
Aceasta este cea mai folosită metodă. În timpul efectuării ei, medicul poate preleva mostre și de la ganglionii limfatici din apropierea tiroidei.
Este un tip de intervenție ce se efectuează într-un spital sau într-o clinică. În timpul procedurii, pacientul va sta întins pe spate cu o pernă sub umeri, capul inclinat pe spate și gâtul întins. Această poziție împinge glanda tiroidă înainte, facilitând efectuarea biopsiei. Este indicat ca în timpul efectuării puncției să nu tușiți, să nu vorbiți și să nu înghițiți când acul este în poziție.
De cele mai multe ori, medicul se va ajuta de imaginile ecografice pentru a ghida plasarea acului în nodul: acest tip de biopsie poartă numele de biopsie tiroidă sub ghidaj ecografic. Acul se va introduce ușor în glanda tiroidă și se va preleva o cantitate mică de țesut tiroidian și de lichid. Procedura completă durează între 10-30 minute, cu un minim disconfort din partea pacientului.
2. Biopsia cu ac de bază
Este o intervenție asemănătoare cu biopsia aspirativa cu ac fin, cu singura diferență că acul este puțin mai gros. Dacă medicul nu obține răspunsuri clare de la o biopsie cu ac fin, această metodă ar putea fi un plan de rezervă.
3. Biopsia chirurgicală
Această metodă este folosită rar în cazul unei tiroide ce ridică suspiciuni. Implică o incizie în zona gâtului pentru a îndepărtă un nodul sau chiar o parte a tiroidei. Pentru că este o intervenție chirurgicală, presupune o perioadă de spitalizare și o recuperare mai lungă.
O biopsie deschisă a glandei tiroide se efectuează strict într-o sala de operație, de către un medic chirurg, sub anestezie generală. În timpul inciziei chirurgicale, se va preleva o probă de țesut tiroidian sau se poate îndepărta un nodul, dacă este prezent. O parte din țesutul tiroidian rezecat se poate trimite în laborator în timpul operației (examen histopatologic extemporaneu) pentru a vedea dacă există celule canceroase. Dacă sunt găsite celule canceroase, medicul poate elimina mai mult sau chiar toată glanda tiroidă.
Ce riscuri posibile există în cazul unei biopsii de tiroidă?
Deși extrem de mici, există riscuri ca o biopsie tiroidiană să provoace durere locală persistentă, infecții, sângerări la locul puncției, hematom local după biopsie, deteriorarea structurilor din apropierea tiroidei sau leziuni ale nervilor tiroidieni. Există, de asemenea, un risc mic ca biopsia prin aspirație cu ac fin să nu arate cu siguranță dacă nodulul este canceros. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți nevoie de o altă biopsie.
Ce rezultate putem avea la biopsia de tiroidă?
Rezultatul normal al biopsie de tiroidă înseamnă că țesutul tiroidian este normal sau nodulul este benign, caz în care se recomandă monitorizare clinică la 6 luni de obicei, urmarea tratamentului medicamentos recomandat de medicul specialist și supraveghetere periodică ecografică.
În cazul unui rezultat anormal, proba de biopsie poate indica o boală tiroidiană (cum ar fi inflamația glandei tiroide), cancer tiroidian sau o tumoră necanceroasa (benignă).
În caz de malignitate se recomandă intervenția chirurgicală: extirparea chirurgicală a tiroidei. Majoritatea cancerelor tiroidiene pot fi tratate.
Atenție! Uneori poate apărea un rezultat fals negative. Conform acestuia, nu există cancer, însă, de fapt, pacientul are cancer. Riscul este mai mare în caz de biopsie fără ghidaj ecografic, când acul se poziționează în afara zonei suspecte și se vor preleva celule de țesut tiroidian sănătos.
Atenție!
Uneori poate apărea un rezultat fals negative. Conform acestuia, nu există cancer, însă, de fapt, pacientul are cancer.
Riscul este mai mare în caz de biopsie fără ghidaj ecografic, când acul se poziționează în afara zonei suspecte și se vor preleva celule de țesut tiroidian sănătos.