CHIRURGIA LITIAZEI RENALE (URETEROSCOPIE)
URETEROSCOPIA REPREZINTĂ ABORDUL ENDOSCOPIC AL URETERULUI, ORGAN PERECHE CE FACE LEGĂTURA ÎNTRE RINICHI ȘI VEZICA URINARĂ.
Scopurile acestei intervenții chirurgicale endoscopice merg de la simpla explorare în scop diagnostic până la tratamentul calculilor sau a formațiunilor tumorale ce apar la acest nivel.
STATISTICILE ARATĂ CĂ APROXIMATIV 7% DIN POPULAŢIA ROMÂNIEI A SUFERIT CEL PUŢIN O COLICĂ RENALĂ DE-A LUNGUL VIEŢII.
CÂND SE RECOMANDĂ?
Situația cea mai frecventă în care se recomandă o astfel de intervenție este litiaza ureterului (pietre care nu s-au eliminat spontan și care necesită tratament chirurgical).
CE PRESUPUNE OPERAȚIA?
Instrumentul utilizat, numit ureteroscop, dispune de sursă de lumină cu intensitate ce se reglează automat și cameră video de înaltă definiție, care, împreună cu optica ce are coeficient de mărire, oferă imagini foarte detaliate ale regiunii explorate și ale leziunii.
Se pot utiliza, de asemenea, o serie de alte instrumente, ce pot să extragă sau să fragmenteze calculul, să incizeze sau să dilate ureterul, să extragă calculul, etc.
DE CE ESTE IMPORTANTĂ?
Avantajele majore ale ureteroscopiei includ o foarte bună vizualizare a leziunii, posibilități multiple de tratament cu ajutorul instrumentelor accesorii și durată redusă de spitalizare, cu externare a doua zi postoperator în majoritatea cazurilor.
Rata complicațiilor acestei proceduri este foarte redusă (principalele complicaţii ale unei ureteroscopii pot fi îngustarea cicatriceală a ureterei şi persistenţa unui fragment de calcul), spitalizarea este de aprox 24 ore iar reluarea activităților uzuale ale pacientului se face în primele zile postoperator.
CARE ESTE URMĂTORUL PAS?
După ureteroscopie poate fi necesară montarea unei sonde JJ (Cook) care poate fi menținută până la câteva săptămâni .
Este extrem de important ca pacientul să revină pentru extragerea acestei sonde, evitând astfel riscul apariției unor complicații redutabile.