Acasă / Servicii / Chirurgie Generală / Chirurgia paratiroidiană

PARATIROIDELE SUNT PATRU GLANDE (UNEORI MAI MULTE) DE MICI DIMENSIUNI, SITUATE ÎN SPATELE TIROIDEI, RĂSPUNZĂTOARE DE MENȚINEREA NIVELULUI DE CALCIU ȘI FOSFOR ÎN ORGANISM.

PARATIROIDELE

Patologia acestora se refera in primul rand la hiperparatiroidism (HPT), adica la o hiperactivitate a paratiroidelor.

Creșterea nivelului de hormon paratiroidian va determina hipercalcemie în mare prin trei mecanisme: mobilizarea calciului stocat în oase, cu osteopenie sau osteoporoza secundara ( oase fragile, pericol de fracturi); modificări ale absorbției intestinale a calciului ( acuze digestive, diaree, constipație); modificări ale eliminării renale a calciului și fosforului ( calculi renali ).

PRINCIPALELE SIMPTOME ALE BOLII SUNT:

  • hipercalcemia;
  • oboseala aproape permanent;
  • iritabilitatea, nervozitatea;
  • depresia;
  • durerile osoase;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • hipertensiunea arterială;
  • litiaza renală;
  • cefaleea.

CUM TE PREGĂTEȘTI?

Orice chirurg trebuie să recunoască manifestările clinice ale hiperparatiroidismului și să echilibreze starea pacientului înainte de operație.

Înainte de operație se face un screening amănunțit al pacientului pentru a determina în ce stare se află echilibrul sau fosfocalcic și hidroelectric.

Este necesară efectuarea testelor imagistice pentru determinarea exactă a glandelor, a mărimii și a funcției lor.

În funcție de localizarea glandelor afectate, chirurgul va decide și tipul intervenției (paratiroidectomie subtotala sau totală).

CALCIUL ESTE SINGURUL ELEMENT MINERAL DIN ORGANISM CARE DISPUNE DE UN SISTEM DE REGLAJ PRIN INTERMEDIUL GLANDELOR PARATIROIDE. NICIO ALTĂ GLANDA NU ARE UN ASTFEL DE ROL ASUPRA UNUI ALT MINERAL.

CE PRESUPUNE?

HPT primar (determinat de o afecțiune directă a paratiroidelor sub forma unui adenom, hiperplazii sau carcinom) se poate trata chirurgical.

Operația este cunoscută încă din 1925 sub numele de paratiroidectomie standard și constă din disecția tuturor celor patru paratiroide printr-o incizie clasică în regiunea cervicală anterioară, similară celei pentru tiroidectomie.

În cursul acestei operații chirurgul trebuie să identifice paratiroidele și să îndepărteze pe cea sau pe cele mărite în volum și eventual modificate structural macroscopic.

La ora actuală HPT primar se tratează chirurgical prin metode minim invazive; prin metode imagistice se evidențiază paratiroida bolnavă care va fi îndepărtată printr-o incizie mică, simplu și rapid.

Operația este la fel de eficientă dar evoluția pacientului este mai simplă, rapidă, cu mai puține complicații.
HPT secundar sau terțiar (apare ca răspuns la nivelul scăzut de calciu prin deficit de vitamina D sau boală renală cronică) este cel mai des întâlnită la pacienții cu insuficientă renală şi dializă cronică.

Diagnosticul şi tratamentul acestei afecțiuni este mai complicat, motiv pentru care în ceea ce privește intervenția chirurgicală, la aceste cazuri complexe, se vor efectua paratiroidectomii totale cu autoimplant sau paratiroidectomii subtotale.

CARE ESTE URMĂTORUL PAS?

Pacienții sunt chemați la control la 1-2 săptămâni după operație și se dozează calciul seric, nivelul de 25 hidroxi vitamin D și nivelul de parathormon ( acesta poate fi ridicat postoperator la unii dintre pacienți, dar dacă nivelul calciului seric se păstrează în limite normale înseamnă că parathormonul este crescut tranzitor și că intervenția a fost efectuată cu succes).

Dacă însă și calciul este crescut, înseamnă că adenomul paratiroidian nu a fost extirpat în totalitate.

După perioada post-operatorie, pacientul va fi urmărit o perioada la 6 luni apoi anual, luându-se aceleași analize, pentru a se evidenția din timp o eventuală recurență a hiperparatiroidismului.

ALTE INFORMAȚII

Durata intervenției pentru paratiroidectomie subtotala este de 1-2 ore, iar pentru paratiroidectomie totală cu autotransplant de 2-4 ore .

Ambele operații se efectuează sub efectul anesteziei generale.