Acasă / Servicii / Urologie / Chirurgia vezicii urinare

TUMORILE VEZICALE SUNT FORMAȚIUNI CE SE DEZVOLTĂ ÎN INTERIORUL VEZICII URINARE, DIN CAUZE NECUNOSCUTE.

Majoritatea acestor tumori au caracter malign (cancer), de aceea se impune un diagnostic cât mai precoce și extirparea lor imediată. Cel mai frecvent simptom este hematuria (urinare cu sânge), care nu trebuie niciodată ignorată de pacient și care trebuie să îl determine pe acesta să se prezinte la spital de urgență.

URMĂTOARELE TIPURI DE TRATAMENT CHIRURGICAL POT FI FOLOSITE:

Rezecție transuretrala (TUR) cu fulgurație:

tratamentul chirurgical în care cistoscopul (un tub subțire cu o sursă de lumina în vârf) este introdus în vezica urinară prin uretră. Pentru îndepărtarea tumorii sau arderea sa electrică se folosește un instrument cu o buclă de sârmă în capăt. Acest fenomen se numește fulgurație.

Cistectomia parțială:

este o metodă chirurgicală de îndepărtare a unui segment din vezica urinară. Această se adresează pacienților care au cancer în stadiul incipient (stadiul scăzut de cancer) și la care tumora a cuprins doar o mică porțiune a peretelui vezicii urinare. Deoarece cea mai mare parte a vezicii urinare rămâne intactă, pacientul poate urina normal după recuperarea postoperatorie.

Devierea căii urinare:

este metodă chirurgicală prin care se poate crea o nouă vezica și cai urinare.

Cistectomia radicală:

acest tratament chirurgical îndepărtează vezica urinară și toți nodulii limfatici împreună cu organele de vecinătate ce au în structura celule canceroase. Această terapie este recomandată când cancerul invadează stratul muscular al vezicii urinare sau când este afectată o mare parte din stratul superficial al vezicii urinare.

La bărbat, prin această metodă sunt îndepărtate prostata și veziculele seminale. La femeie se îndepărtează uterul, ovarele și o parte din vagin.

Uneori când cancerul s-a extins mult în afara vezicii urinare și nu poate fi îndepărtat în totalitate, se elimina doar vezica urinară pentru a reduce semnele urinare cauzate de cancer. Când vezica urinară trebuie îndepărtată, chirurgii crează alte căi de eliminare a urinei din organism.

POTRIVIT ESTIMĂRILOR OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ, CANCERUL VEZICII URINARE ARE FORME MAI AGRESIVE ÎN RÂNDUL FEMEILOR DECÂT ÎN RÂNDUL BĂRBAȚILOR, IAR INCIDENȚA CU CARE APARE DOVEDEȘTE CLAR O PREFERINȚĂ CĂTRE SEXUL SLAB.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ?

Frecvent, pacientul diagnosticat cu tumoră vezicală întreabă dacă nu există tratament medicamentos, deoarece nu dorește să fie supus unei intervenții chirurgicale. Răspunsul este mereu negativ, din mai multe motive.

  • În primul rând, este nevoie de biopsie a formațiunii tumorale pentru a confirma diagnosticul și a afla toate caracterele, practic pentru a obține o fișă tehnică a tumorii, importantă pentru stabilirea tratamentului ulterior și pentru prognostic.
  • În al doilea rând, nu există medicamente care să ducă la dispariția formațiunii tumorale din vezică, este vorba despre un țesut anormal care trebuie extirpat.
  • În al treilea rând, intervenția chirurgicală are menirea de a opri sângerarea care apare frecvent ca unic simptom al tumorii vezicale. Trebuie subliniat că tratamentul chirurgical se impune și în cazul tumorilor care nu sângerează.

ALTE INFORMAȚII

Chiar dacă în timpul intervenției chirurgicale medicii îndepărtează întreagă tumoră depistată vizual, unii pacienți vor primi chimioterapie postoperator pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase în organism.

Acest tratament, care este administrat după intervenția chirurgicală pentru a mari șansele de vindecare, se numește terapie adjuvantă.

Se mai pot folosi și alte tipuri de tratament post-chirurgicale, printre care se numără radioterapia, imunoterapia, chimioprofilaxia sau fototerapia.