Chirurgia bariatrica (chirurgia obezitatii) reprezinta ansamblul de proceduri chirurgicale, efectuate la nivel gastro-intestinal, menite sa determine o scadere în greutate la pacientii cu obezitate extrema.

Despre chirurgia bariatrica

Se adresează pacienților cu IMC mai mare de 40 kg/m2, dar și pacienților cu IMC peste 35 kg/m2, ce prezintă patologii asociate, precum diabetul de tip II, afecțiuni cardiovasculare, sindromul de apnee în somn, afecțiuni respiratorii severe, steatoză hepatică non-alcoolică, precum și afecțiuni osteo-articulare generate de excesul în greutate.

Pierderea excesului în greutate după intervențiile bariatrice poate ajunge la 80-100%, în funcție de procedeul chirurgical ales, cât și de respectarea indicațiilor postoperatorii de către pacienți.

Tratamentul chirurgical al obezitatii nu duce doar la scaderea in greutate, ci are si un impact pozitiv asupra starii de sanatate, ducand la ameliorarea si chiar vindecarea unor boli cronice

Tratamentul chirurgical al obezității:

  • Îmbunătățește funcționarea ficatului: 85% dintre pacienții cu steatoză hepatică (ficat prea gras), ajung să aibă un ficat normal după gastric-sleeve sau by-pass gastric.
  • Vindecă diabetul zaharat de tip II la 80% dintre pacienții operați
  • Îmbunătățește funcția cardiacă prin reducerea grăsimilor din sânge și scăderea, până la normalizarea tensiunii arteriale, scăzând astfel riscul de infarct miocardic.
  • Îmbunătățește funcția renala și afecțiunile osteo-articulare

Tipuri de proceduri

Exista doua tipuri de procedee chirurgicale ce se adreseaza obezitatii:

  • Intervenții restrictive, ce micșorează volumul gastric și încetinesc mecanismul digestiei (gastric-sleeve, inelul gastric)
  • Intervenții malabsorbtive, în care se redirecționează fluxul digestiv, modificând nu absorbția unor principii alimentare (by-pass-ul gastric).

Reducerea obezitatii imbunatateste sanatatea si calitatea vietii.

Cum te pregătești pentru operație?

Pregătirea preoperatorie implică atât o componentă fizică (dietă, activitate fizică, renunțat la fumat etc.), precum și una psihică, unele intervenții care presupun schimbarea stilului de viață și a comportamentului pe termen lung necesitând chiar suport psihologic de specialitate (chirurgia obezităţii, operații estetice care modifică semnificativ aspectul fizic).

Odată stabilită ziua intervenției, în perioada premergătoare acesteia este important să urmăm sfaturile medicului și să nu ne suprasolicităm, cunoscut fiind faptul că o intervenție chirurgicală supune organismul unui stres atât fizic câț și emoțional. Chiar și chirurgii foarte experimentați preferă să opereze pacienți cât mai apţi fizic, de aceea este bine să dormim suficient, sa avem o dietă cât mai sănătoasă, iar dacă suntem fumători, ar trebui să ne lăsăm de fumat cu cel puțin două săptămâni înaintea operației. De asemenea, trebuie să urmăm indicațiile medicului în ceea ce privește administrarea sau oprirea anumitor medicamente.

Ce presupune recuperarea post-operatorie?

Intervenția se realizează pe cale laparoscopică, sub anestezie generală, pacientul rămânând internat trei nopți, fiindu-I monitorizată în permanență starea de sănătate. (adaptarea la noul stil de viață).
La externare, pacientul va primi toate indicațiile de îngrijiri postoperatorii, precum medicația antitrombotică și anti secretoare, dar și indicații de dietă strictă, elaborate împreună cu medicul nutriționist.

Dieta este împărțită în etape, astfel:

  1. In prima săptămână postoperatorie, pacientul va consuma numai lichide clare.
  2. Din a doua săptămână, consistența a alimentelor crește treptat, fiind introduse budincile și cremele, pentru ca în a treia săptămână să fie permisele alimentele pasate.
  3. La o lună postoperator, nu mai există restricții de consistență, putându-se se consuma orice aliment, cu condiția să fie în cantități mici și bine mestecate.
  4. Lichidele carbogazoase sunt interzise în perioada postoperatorie.

Fiind operație laparoscopica, reluarea activităților cotidiene și reinserția sociala se fac rapid.

  • Activitățile fizice și sportive moderate sunt premise, evitându-se e timp de trei luni cele care suprasolicită musculature abdominală.
  • Monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale, a temperaturii și a pulsului este necesară pentru a surprinde precoce apariția unor complicații.
  • Reevaluarea și controlul postoperator se fac la 1, 3, 6, 12 luni de la operație.
  • Sarcina este recomandată după 18 luni de la operație.

 

Contraindicații operatorii

În ciuda rezultatelor spectaculoase, atât din punct de vedere estetic, cât și medical, există și pacienți care prezintă contraindicații operatorii pentru operația de micsorare stomac. Printre acestea se numără afecțiunile psihice și cognitive (care limitează capacitatea pacientului de a respecta și a înțelege modificările stilului de viată și a regimului postoperator), dependența de alcool si droguri, precum și afecțiunile cardiace și hepatice ce cresc semnificativ riscul operator.

Calculator contributie personala

Alege tipul de interventie pentru a vedea exact cat este contributia ta

Contribuție personală

Valoarea contribuției personale poate varia în funcție de complexitatea cazului, de patologia pacientului, de evoluția cazului medical și de personalul medical implicat în actul medical.

Vă rugăm să solicitați o ofertă din spital pentru calculul exact al valorii intervenției chirurgicale vizate!