CHISTUL RENAL REPREZINTĂ O ACUMULARE DE LICHID LIMPEDE LA NIVELUL RINICHIULUI, CONSTITUIND O FORMAȚIUNE CARE SE ATAȘEAZĂ PE EXTERIORUL ORGANULUI.

Simptomele chistului renal

Marea majoritate a acestor chisturi renale sunt asimptomatice, fiind descoperite întâmplător cu ocazia unor examinări imagistice de control sau efectuate în alte scopuri.

Chistul renal, unic sau multiplu, nu trebuie confundat cu boala polichistică renală, o entitate patologică mai severă și care necesită o altă abordare terapeutică.

ESTE IMPORTANT SĂ TRATEZI INFECŢIILE URINARE PENTRU CĂ RECIDIVEAZĂ, SE AGRAVEAZĂ ŞI POT AFECTA URETERELE ŞI CHIAR RINICHII.

EVALUARE

Evaluarea pacientului cu chist renal este simplă și are ca principal scop evaluarea funcțională a rinichiului afectat concomitent cu excluderea altor boli concomitente. Ecografia abdominală este cel mai comun si rapid test imagistic utilizat, fiind posibil astfel să se determine poziția, dimensiunile și raporturile formațiunii chistice. În continuare se va efectua urografie intravenoasă sau tomografie computerizată, care oferă informații de mai mare acuratețe și care evaluează totodată și funcția unității renale respective.

TRATAMENT

Dacă chistul nu este de mari dimensiuni, nu creează compresii la nivelul organelor învecinate și nu provoacă durere, el poate fi lăsat netratat, în acest caz impunându-se urmărire ecografică periodică.

Atunci când există o indicație de tratament, acesta este chirurgical, neexistând medicamente care să rezolve chistul renal.

Intervenția laparoscopică de cură a chistului renal implică disecarea formațiunii și extirparea ei, pentru a preveni recidiva. Avantajul laparoscopiei în acest caz constă în evitarea unei incizii de mari dimensiuni la nivelul tegumentului, așa cum este necesar în chirurgia clasică, într-o perioadă scurtă de recuperare și în mai buna vizualizare a leziunii în timpul intervenției.

EVOLUȚIE

Durata tipică de spitalizare în acest caz este de o zi postoperator. Evoluția ulterioară este simplă, cu o rată extrem de redusă a complicațiilor și fără restricții impuse pacientului.

Ghidul Asociației Europene de Urologie (EAU): https://uroweb.org/guideline/paediatric-urology/

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.