Circumcizia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a pielii care acoperă vârful penisului. Procedura este destul de comună pentru băieții nou-născuți în anumite părți ale lumii. Circumcizia după perioada de nou-născut este posibilă, dar este o procedură mai complexă.

Pentru unele familii, circumcizia este un ritual religios. Procedura poate fi și o chestiune de tradiție familială, de igienă personală sau de îngrijire preventivă a sănătății.

Când se efectuează circumcizia?

Circumcizia este un ritual religios sau cultural pentru multe familii evreiești și islamice, precum și pentru anumite triburi aborigene din Africa și Australia.

Uneori există o nevoie medicală de circumcizie, cum ar fi atunci când prepuțul este prea strâns pentru a fi tras înapoi (retras) peste gland. În alte cazuri, în special în unele părți ale Africii, circumcizia este recomandată băieților sau bărbaților mai mari, pentru a reduce riscul anumitor infecții cu transmitere sexuală.

Circumcizia poate avea diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv:

  • Igienă mai ușoară: circumcizia face mai simplă spălarea penisului. Cu toate acestea, băieții cu penis necircumcis pot fi învățați să se spele în mod regulat sub prepuț.
  • Risc scăzut de infecții ale tractului urinar: riscul de infecții ale tractului urinar la bărbați este scăzut, dar aceste infecții sunt mai frecvente la bărbații necircumciși. Infecțiile severe la începutul vieții pot duce la probleme cu rinichii mai târziu.
  • Risc scăzut de infecții cu transmitere sexuală: bărbații circumciși ar putea avea un risc mai mic de anumite infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Cu toate acestea, practicile sexuale sigure rămân esențiale.
  • Prevenirea problemelor penisului: uneori, prepuțul de pe un penis necircumcis poate fi dificil sau imposibil de retras (fimoză). Acest lucru poate duce la inflamarea prepuțului sau a capului penisului.
  • Risc scăzut de cancer penian: deși cancerul de penis este rar, este mai puțin frecvent la bărbații circumciși. În plus, cancerul de col uterin este mai puțin frecvent la femeile cu parteneri circumciși.

Circumcizia ar putea să nu fie o opțiune dacă sunt prezente anumite tulburări de coagulare a sângelui. De asemenea, circumcizia ar putea să nu fie potrivită pentru bebelușii prematuri care încă necesită îngrijire medicală în spital sau pentru copiii născuți cu anomalii ale penisului.

Circumcizia nu afectează fertilitatea și nici nu se crede că circumcizia sporește sau diminuează plăcerea sexuală pentru bărbați sau pentru partenerii lor.

Care sunt riscurile circumciziei?

Cele mai frecvente complicații asociate cu circumcizia sunt sângerarea și infecția. Sunt posibile și efecte secundare legate de anestezie.

Rareori, circumcizia poate duce la probleme ale prepuțului, cum ar fi:

  • Prepuțul poate fi tăiat prea scurt sau prea lung
  • Prepuțul ar putea să nu se vindece corect
  • Prepuțul rămas s-ar putea atașa din nou la capătul penisului, necesitând o reparație chirurgicală minoră

Cum te pregătești pentru operația de circumcizie?

Înainte de circumcizie, medicul va explica pacientului riscurile și beneficiile procedurii.

Pacientul  se va întinde pe spate cu brațele și picioarele reținute. După ce penisul și zona înconjurătoare sunt curățate, un anestezic va fi injectat în baza penisului sau aplicat pe penis sub formă de cremă. O clemă specială sau un inel de plastic va fi atașat de penis, iar prepuțul va fi îndepărtat.

Ulterior, penisul va fi acoperit cu un unguent, cum ar fi un antibiotic topic sau vaselina, și învelit lejer cu tifon. Procedura durează în general aproximativ 10-30 minute.

Circumcizia este similară pentru băieții mai mari și pentru adulți. Cu toate acestea, este posibil că procedura să fie efectuată sub anestezie generală, recuperarea poate dura mai mult și riscul de complicații ar putea fi mai mare atunci când este făcută mai târziu în viață.

La ce să te aștepți după procedură?

De obicei, este nevoie de șapte până la 10 zile pentru ca penisul să se vindece. Vârful penisului este probabil să fie dureros la început, iar penisul ar putea părea roșu, umflat sau învinețit. Este posibil să observați și o cantitate mică de lichid galben pe vârful penisului.

În cazul procedurii efectuate la un copil, este în regulă să spălați penisul pe măsură ce se vindecă. Pentru nou-născuți, încercați să schimbați bandajul la fiecare schimbare a scutecului și aplicați  vaselină în vârful penisului pentru a nu se lipi de scutec. Schimbați des scutecul bebelușului și asigurați-vă că scutecul este prins lejer. Dacă există un inel de plastic în loc de un bandaj, acesta va cădea singur – de obicei în aproximativ o săptămână. Odată ce penisul se vindecă, spălați-l cu apă și săpun în timpul băii normale.

Problemele după circumcizie sunt mai puțin frecvente. Contactați medicul dacă:

  • Urinarea normală nu se reia în 12 ore de la circumcizie
  • Există sângerare persistentă
  • Există un drenaj urât mirositor de la vârful penisului
  • Inelul de plastic rămâne pe loc la două săptămâni după circumcizie

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.