O colonoscopie este un examen endoscopic folosit pentru a căuta modificări – cum ar fi țesuturile umflate, iritate, polipi sau cancer – în intestinul gros (colon) și rect. În timpul unei colonoscopii, un tub lung și flexibil (colonoscop) este introdus în rect.

O cameră video mică aflată la vârful tubului permite medicului să vadă interiorul întregului colon. Dacă este necesar, polipii sau alte tipuri de țesut anormal pot fi îndepărtați prin lunetă în timpul unei colonoscopii. Probele de țesut (biopsii) pot fi prelevate și în timpul unei colonoscopii.

Când este recomandată o colonoscopie?

Medicul  vă poate recomanda o colonoscopie pentru:

  • A investiga semnele și simptomele intestinale: o colonoscopie vă poate ajuta medicul să exploreze posibilele cauze ale durerii abdominale, sângerării rectale, diareei cronice și altor probleme intestinale.
  • Screening pentru cancer de colon: dacă aveți 45 de ani sau mai mult și aveți un risc mediu de cancer de colon – nu aveți factori de risc de cancer de colon, alții decât vârsta – medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani. Dacă aveți alți factori de risc, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un screening mai devreme.  Colonoscopia este una dintre puținele opțiuni pentru depistarea cancerului de colon.
  • Diagnosticarea mai multor polipi: dacă ați avut polipi înainte, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie ulterioară pentru a căuta și elimina orice polipi suplimentari. Acest lucru se face pentru a reduce riscul de cancer de colon.
  • Tratarea unei probleme: uneori, o colonoscopie poate fi făcută în scopuri de tratament, cum ar fi plasarea unui stent sau îndepărtarea unui obiect din colon.

Care sunt riscurile colonoscopiei?

O colonoscopie prezintă puține riscuri. Rareori, complicațiile unei colonoscopii pot include:

  • reacție la sedativul folosit în timpul examenului
  • sângerare de la locul unde a fost prelevată o probă de țesut (biopsie) sau a fost îndepărtat un polip sau alt țesut anormal
  • ruptură în peretele colonului sau rectului (perforare)

Cum ne pregătim pentru colonoscopie?

Înainte de o colonoscopie, va trebui să vă curățați (goliți) colonul. Orice reziduu în colon poate îngreuna obținerea unei bune vizualizări a colonului și a rectului în timpul examenului. Pentru a vă goli colonul, medicul dumneavoastră vă poate cere să:

  • Urmați o dietă specială cu o zi înainte de examen: de obicei, nu veți putea mânca alimente solide cu o zi înainte de examen. Băuturile pot fi limitate la lichide limpezi – apă plată, ceai și cafea fără lapte sau smântână, bulion și băuturi carbogazoase. Evitați lichidele roșii, care pot fi confundate cu sânge în timpul colonoscopiei. Este posibil să nu puteți mânca sau bea nimic după miezul nopții din noaptea dinaintea examenului.
  • Luați laxative: medicul vă va recomanda să luați un laxativ prescris, de obicei într-un volum mare, fie sub formă de pastile, fie sub formă lichidă. În cele mai multe cazuri, vi se va comunica să luați laxativul cu o seară înainte de colonoscopie sau vi se poate cere să utilizați laxativul atât cu o seară înainte, cât și în dimineața procedurii.
  • Să vă ajustați medicamentele: Amintiți-i medicului dumneavoastră medicamentele cu cel puțin o săptămână înainte de colposcopie – mai ales dacă aveți diabet, tensiune arterială crescută sau probleme cu inima sau dacă luați medicamente sau suplimente care conțin fier.

De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aspirină sau alte medicamente care subțiază sângele, cum ar fi warfarina, anticoagulante sau medicamente pentru inimă care afectează trombocitele. Este posibil să fie necesar să vă ajustați dozele sau să încetați temporar să luați medicamentele.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

În timpul unei colonoscopii, se recomandă sedarea sau anestezia. În cele mai multe cazuri, sedativul este combinat cu medicamente pentru durere administrate direct în fluxul sanguin (intravenos) pentru a reduce orice disconfort.

Veți începe examenul întins pe o parte pe masa de examen, de obicei cu genunchii îndreptați spre piept. Medicul va introduce un colonoscop în rect.

Colonoscopul – care este suficient de lung pentru a atinge toată lungimea colonului – conține o lumină și un tub (canal) care permite medicului să pompeze aer, dioxid de carbon sau apă în colon. Aerul sau dioxidul de carbon umflă colonul, ceea ce oferă o vedere mai bună asupra mucoasei colonului. Când luneta este mutată sau este introdus aer, s-ar putea să simțiți crampe stomacale sau nevoia de a avea o mișcare intestinală.

Colonoscopul conține și o mică cameră video la vârf. Camera trimite imagini către un monitor extern, astfel încât medicul să poată studia interiorul colonului. De asemenea, medicul poate introduce instrumente prin canal pentru a preleva mostre de țesut (biopsii) sau pentru a elimina polipii sau alte zone de țesut anormal.

O colonoscopie durează de obicei aproximativ 30 până la 60 de minute.

Ce se întâmplă după procedură?

După examen, durează aproximativ o oră pentru ca pacientul să își revină de la sedativ. Acesta va avea nevoie de cineva care să îl ducă acasă, deoarece poate dura până la o zi pentru ca efectele complete ale sedativului să dispară. Nu trebuie să conduceți, nu trebuie să luați decizii importante și nu trebuie să vă întoarceți la muncă pentru tot restul zilei.

Este posibil să vă simțiți balonat sau să aveți gaze timp de câteva ore după examen, pe măsură ce vă curățați aerul din colon. Mersul pe jos poate ajuta la ameliorarea oricărui disconfort.

De asemenea, puteți observa o cantitate mică de sânge la prima mișcare a intestinului după colonoscopie. De obicei, acest lucru nu este un motiv de alarmă. Consultați-vă medicul dacă aveți în continuare sângerari sau cheaguri de sânge sau dacă aveți dureri abdominale persistente sau febră. Deși este puțin probabil, acest lucru poate apărea imediat sau în primele zile după procedură.

Ce rezultate ale colonoscopiei pot exista?

Medicul dumneavoastră va analiza rezultatele colonoscopiei și apoi vă va împărtăși rezultatele.

Rezultat negative:

O colonoscopie este considerată negativă dacă medicul nu găsește anomalii la nivelul colonului.

În acest caz, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă faceți o altă colonoscopie:

  • În 10 ani, dacă aveți un risc mediu de cancer de colon și nu aveți factori de risc de cancer de colon alții decât vârsta sau dacă aveți polipi mici benigni.
  • În 1 până la 7 ani, în funcție de o varietate de factori: numărul, dimensiunea și tipul polipilor îndepărtați; dacă aveți antecedente de polipi în procedurile anterioare de colonoscopie; dacă aveți anumite sindroame genetice sau dacă aveți antecedente familiale de cancer de colon.
  • Dacă a existat scaun rezidual în colon care a împiedicat examinarea completă a colonului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie repetată. Medicul vă poate recomanda un alt preparat intestinal pentru a se asigura că intestinul dumneavoastră este complet golit înainte de următoarea colonoscopie.

Rezultat pozitiv:

O colonoscopie este considerată pozitivă dacă medicul găsește polipi sau țesut anormal în colon.

Majoritatea polipilor nu sunt canceroși , dar unii pot fi precanceroși. Polipii eliminați în timpul colonoscopiei sunt trimiși la un laborator de anatomo-patologie pentru a determina dacă sunt canceroși, precanceroși sau necanceroși.

În funcție de dimensiunea și numărul de polipi, poate fi necesar să urmați un program de supraveghere mai riguros în viitor pentru a căuta prezența mai multor polipi.

Dacă medicul dumneavoastră găsește unul sau doi polipi cu diametrul mai mic de 1 centimetru, vă poate recomanda o colonoscopie repetată în 7 până la 10 ani, în funcție de ceilalți factori de risc pentru cancerul de colon.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda o altă colonoscopie mai devreme dacă aveți:

  • Mai mult de doi polipi
  • Un polip mare – mai mare de 1 centimetru
  • Polipi și, de asemenea, scaun rezidual în colon care împiedică examinarea completă a colonului
  • Polipi cu anumite caracteristici celulare care indică un risc mai mare de cancer în viitor
  • Polipi canceroși

Orice simptomatologie apărută la nivelul colonului sau rectului este un semn de îngrijorare ce necesită investigații suplimentare la medicul specialist în gastroenterologie. Efectuarea unei colonoscopii la recomandarea medicului vă poate salva viața.

Începând cu vârstă de 40 de ani, este obligatorie o colonoscopie o dată la 2 ani (până la 75 de ani) dacă sunteți supuși unui risc mediu de boală.

Dacă aveți un istoric familial important, boală intestinală inflamatorie sau alți factori de risc, este necesar să începeți screeningul mai devreme , urmând să efectuați și controale mai dese.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.