Dermatologia este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor cutanate, anexelor pielii (par, unghii) si a mucoaselor adiacente (cavitate bucala si organe genitale).

Despre dermatologie

Dermatologia cuprinde aproximativ 3000 de boli, inclusiv cancere de piele, boli inflamatorii cutanate, acnee, probleme legate de îmbătrânirea pielii.

Chirurgia dermatologica se ocupă cu extirparea, prin diverse mijloace, a variatelor tumori tegumentare benigne sau maligne, bineînţeles numai în urma consultației şi, eventual, a unor analize de laborator sau investigaţii imagistice.

Afectiuni dermatologice

Printre bolile dermatologice foarte cunoscute se numără:

  • candidoza;
  • carcinom bazeocelular;
  • carcinom spinocelular;
  • psoriasis;dermatita;
  • melanoma;
  • rozacee sau urticarie.

Desi reprezinta doar 5% din cancerele de piele, melanomul este forma cea mai severa, determinand 75% din decesele prin cancerul de piele

Cum te pregătești?

Pentru o examinare corespunzătoare a pielii este necesar ca o dată pe an să vizităm medicul dermatolog.

Dacă între vizitele anuale apar probleme de sănătate, cum ar fi aluniţe care îşi modifică forma, culoarea, dimensiunea, acnee, răni care nu se vindecă, erupţii cutanate, infecţii ale unghiilor sau alte probleme cutanate, este momentul să vă programaţi pentru o consultație.

Ce presupune consultul?

Consultul dermatologic include următoarele manevre medicale :

  • anamneză pacient : consultarea fișei pacientului; istoricul afecțiunilor specifice sferei de dermatologie dar și afecțiunilor colaterale; antecedente heredo-colaterale (istoricul afecțiunilor dermatologice și generale similare în cadrul familiei); tratamentul, dacă este cazul, pe care pacientul îl urmează pentru aceste afecțiuni; toleranță la medicamente specific; solicitare informații suplimentare în funcție de afecțiunile și evoluția acestora constatate la pacient.
  • manevre medicale specifice necesare pacientului în funcție de cele constatate în cadrul consultului.
  • recomandări medicale ulterioare în funcție de starea de sănătate a pacientului constatată în cadrul consultului.
  • inițiere sau modificare tratament medicamentos dacă este necesar în funcție de cele constatate în cadrul consultatiei .
  • dacă este cazul stabilirea unui plan de monitorizare periodică a pacientului

De asemenea, în timpul consultului se pot recomandă efectuarea de teste diagnostice dermatologice convenționale (Bacteriologie și Serologie antibacteriană; Micologie; Virusologie și Serologie antivirală) care cuprind : scarificare („skin scrapes”) și examinare microscopică (infecții parazitare), examen citologic cutanat (bacterii, fungi, celule sanguine infiltrate, celule tumorale), examinarea cu lampa Wood (infecții cu dermatofiti), frotiu umed cu KOH (micoze), culturi fungice pe mediul DTM (infecții cu dermatofiti), alte culturi bacteriene sau fungice, PCR (identificare ADN viral, bacterian, fungic), serologie (detecție de anticorpi împotriva fungilor, rickettsii, protozoare), biopsii cutanate și evaluare imunohistochimică, testarea alergiei cutanate (imunoglobuline serice, „patch” test).

Care e următorul pas?

În funcție de afecțiunea aflată sub tratament, medicul dermatolog va recomanda la ce interval de timp vor avea loc consultațiile post-tratament.