Ecografia tiroidiană este metoda imagistică de prima intenție în explorarea anatomiei tiroidei, fiind considerată cea mai sensibilă metodă de investigare.

În plus, accesibilitatea și posibilitatea de repetare oricând a acesteia se datorează caracterului neiradiant al acestui tip de investigație.

Ecografia tiroidiană poate fi efectuată de pacienți aparținând tuturor grupelor de vârstă (copii, gravide, femei care alăptează, vârstnici), nu necesită pregătire prealabilă și nu este dureroasă.

Ce este tiroida?

Tiroida este glanda care influențează modul de funcționare al fiecărei celule, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inima și multe altele. Glanda tiroidă îndeplinește aceste roluri prin secreția hormonilor care controlează rapiditatea și eficiența cu care celulele transformă substanțele nutritive în energie (metabolism).

În mod normal, glanda tiroidă este localizată în regiunea cervicală anterioară. Cei doi lobi tiroidieni se afla de o parte și de alta a traheei, uniți la nivel median prin istmul tiroidian situat la nivelul unui cartilaj proeminent al traheei (numit cartilaj cricoid). Dimensiunile normale ale glandei tiroide sunt: diametrul longitudinal al fiecarui lob mai mic sau egal cu 4 cm, iar diametrele anteroposterior și transversal fiecare mai mic sau egal cu 2 cm.

Ecografia tiroidiană – Când este recomandată?

Ecografia de tiroidă (ecografia tiroidiană) este recomandată:

  • atunci când pacientul are istoric familial de cancer tiroidian indiferent de stadiu/tip
  • atunci când pacientul are antecedente oncologice și a efectuat iradiere terapeutică, la nivel cervical sau cranian; acest pacient este considerat cu risc înalt de dezvoltare a cancerului tiroidian și va beneficia de ecografii screening de lojă tiroidiană.
  • atunci când pacientul constată deformarea bazei gatului, eventual apariția unei umflături la acest nivel, care poate fi simțită de către pacient la autopalpare
  • atunci când pacientul acuză simptome la baza gâtului, a căror legătură de cauzalitate cu tiroida trebuie dovedită, cum ar fi dificultate de înghițire (disfagie) sau răgușeală (disfonia) sau constricția la baza gâtului însoțită de dificultăți la respirație (descrisă ca nod în gît).
  • atunci când pacientul are adenopatii laterocervicale palpabile a căror origine trebuie identificată.
  • pentru urmărirea unei boli tiroidiene, anterior diagnosticată, pentru care pacientul urmează un tratament specific.
  • Pentru urmărirea postoperatorie a pacientului tiroidectomizat.

Ecografia tiroidiană – Simptomele care indică necesitatea efectuării

De cele mai multe ori, pacienții care solicită efectuarea unei ecografii de tiroidă sau li se recomandă efectuarea acesteia de către un medic endocrinolog experimentează simptomatologie specifică fie disfuncției tiroidiene cu hipotiroidie, fie disfuncției tiroidiene cu hipertiroidie.

  • Simptomatologie care sugerează disfuncția tiroidiană cu hipotiroidie: oboseală, creștere în greutate cu apetit normal, constipație, depresie, bradicardie, cădere par și unghii friabile, intoleranță la frig, dereglări menstruale.
  • Simptomatologie evocatoare de hipertiroidie: palpitații, piele caldă și transpirații, nervozitate, anxietate, oboseală, insomnie, diaree, tremor extremități, scădere în greutate cu apetit crescut.

Ecografia tiroidiană – Cum se efectuează?

Pacientul se prezintă la medic fără a efectua o pregătire în prealabil.

Ecografia de tiroida se efectuează cu pacientul în decubit dorsal: acesta se întinde pe pat, cu fața în sus. Sub umeri i se va poziționa o pernă subțire, cu scopul facilitării poziției de extensie a gâtului. Această poziție este necesară pentru etalarea glandei tiroide, în special în cazul persoanelor care suferă de obezitate sau au gâtul scurt.

Ecografia de tiroidă este neiradiantă și nedureroasă, ceea ce înseamnă că pacientul nu va suferi niciun discomfort fizic în timpul examinării imagistice.

Care sunt beneficiile ecografiei tiroidiene?

  • Este o procedură neinvazivă
  • Este disponibilă pe scară largă, cu programare rapidă
  • Este mult mai puțin costisitoare decât majoritatea altor metode de imagistică;
  • Este extrem de sigură și nu utilizează radiații;
  • Oferă o imagine clară a țesuturilor moi;
  • Oferă imagini în timp real, ceea ce înseamnă că reprezintă un instrument bun și pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac și aspirația de lichid.

La Royal Hospital suntem în special preocupați de problemele de sănătate ale femeilor, mai ales pentru că acestea sunt predispuse la a dezvolta boala tiroidiană.

Este demonstrat că una din opt femei dezvoltă probleme tiroidiene de-a lungul vieții.

În plus, în cazul femeilor, bolile tiroidei pot determina:

  1. Probleme cu menstruația: tiroida poate determina oprirea menstruației pentru câteva luni sau mai mult, o afecțiune denumită amenoree. Dacă sistemul imun al organismului determină boala tiroidiană, alte glande, inclusiv ovarele, pot fi implicate, iar acest lucru poate favoriza instalarea menopauzei timpurii (înainte de 40 de ani).
  2. Probleme în obținerea unei sarcini: când boala tiroidiană influnțează ciclul menstrual, influențează, de asemenea, și ovulația
  3. Probleme în timpul sarcinii: pot determina probleme de sănătate atât pentru mamă cât și pentru făt.

Ecografia de tiroidă este o metodă ușor accesibilă, repetabilă, neiradiantă și relativ ieftină de investigare a sănătății tiroidei. Medicii specialiști endocrinologi ai Royal Hospital recomandă efectuarea ecografiei de tiroidă în completarea unui consult endocrinologic tiroidian, fiind extrem de necesară pentru confirmarea/infirmarea unor suspiciuni clinice.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Maria Olaru

Mai multe detalii

Dr. Neacșu Andra-Georgiana

Mai multe detalii

DR. Isabela-Emanuela Gaiță

Mai multe detalii

Dr. Daniela Ioana Greere

Mai multe detalii

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.