Acasă / Servicii / Gastroenterologie / Ecografie abdominală

CE ESTE ECOGRAFIA ABDOMINALĂ?

Ecografia este o metodă imagistică medicală de diagnostic, bazată pe ultrasunete, folosită pentru a vizualiza diferite structuri ( muşchi, tendoane, organe interne). Ecografia este una dintre cele mai utilizate metode de diagnosticare , ce permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor şi evidenţierea unor leziuni, pe baza imaginilor obţinute în timp real. Este o metodă non-invazivă, non-iradiantă și care poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Cu ajutorul ecografiei abdominale se pot obține imagini ecografice ale organelor interne ce permit medicilor diagnosticarea unor boli hepatice (ciroză, steatoză, cancer hepatic), pancreatice (chisturi, pancreatită cronică, tumori), biliare (calculi biliari, colecistită, colagiocarcinom), renale (calculi, tumori) sau splenice.

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU ECOGRAFIE ABDOMINALĂ?

  • Cu cel puțin 6 ore înainte de efectuarea ecografiei, nu trebuie să consumați nici mâncare, nici băuturi acidulate sau cafea.
  • Cu 24 ore înainte nu se consumă dulciuri sau elemente care fermentează (lapte, fructe)
  • Pentru ecografia pelvină, se recomandă consumul a 1 litru de apă plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigaţie; pacientul nu trebuie să urineze, astfel încât vezica urinară va rămână plină şi să permite vizualizarea prostatei, uterului, ovarelor.

Este bine să nu fiți balonati în momentul examinării ecografice, pentru că gazul să nu se interpună între transductor și organul examinat.

În cazul în care pacientul are deja o afecţiune (ex. calculi biliari, colecistită, pancreatită acută), poate apărea disconfort sau uşoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul. Cu excepția acestor cazuri, ecografia abdominală nu este dureroasă.

Ecografia este o metodă diagnostica ce cunoaște câteva limitări: adâncimea de penetrare a ultrasunetelor este mai mică la pacienții obezi , scăzând astfel acuratețea imaginilor obținute, iar limita de rezoluție este de 3mm, adică nu se pot detecta structuri mai mici decât această dimensiune.