ECOGRAFIE CARDIACĂ (ECOCARDIOGRAFIA)
Ecografia cardiaca (ecocardiografia) bidimensionala este o metoda imagistica de explorare a inimii.
Particularitati ecocardiografie
Prin această metodă se vizualizează, pe un ecran, secțiuni (felii) din inimă, în aceste secțiuni putându-se măsura dimensiunile celor 4 cavități cardiace (atriul stâng, ventriculul stâng, atriul drept și ventriculul drept), precum și ale vaselor mari care se varsă în inimă (vena cavă inferioară) și care pleacă din inimă (aorta).
Cu ajutorul unor algoritmi speciali, computerele înglobate în aparatele care realizează ecografia deduc din dimensiunile cavităților inimii date importante despre funcțiile inimii : funcția sistolică (funcția de golire a inimii) și funcția diastolică (funcția de umplere a inimii).
În plus, ecografia cardiacă permite o apreciere sigură a morfologiei și funcției valvelor inimii (valvă mitrală, valvă aortică, valvă tricuspidă, valvă pulmonară). Metoda Doppler adăugată ecografiei bidimensionale, permite măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii, făcând posibilă depistarea insuficiențelor sau stenozelor valvulare (în aceste cazuri vitezele de circulație a sângelui sunt mult crescute)
Nu în ultimul rând, ecografia mai permite și aprecierea pericardului (a învelișului în care se găsește inima), cu depistarea foarte ușoară a eventualelor acumulări de lichid în sacul pericardic, echivalente, cel mai adesea, cu o inflamație a acestui sac.
Beneficiile unei ecografii cardiace
Aproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, respectiv 4,7 la suta din populatia de peste 35 de ani, dar noua din 10 romani nu stiu ca au aceasta afectiune.
Când este necesară efectuarea unei ecocardiografii?
Ecocardiografia este de departe cea mai importantă și cea mai frecvent utilizată metodă imagistică din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizată cardiacă, scintigrafia cardiacă, cateterismul cardiac) și, deasemenea, datorită lipsei iradierii (spre deosebire de toate cele menționate anterior), care o face repetabilă ori de câte ori este nevoie pentru a urmări evoluția bolii unui pacient cardiac. Astăzi se consideră că o ecocardiografie aduce informație mult mai multă decât o consultație obișnuită și practic nu se mai poate imagina cardiologia fără ecocardiografie.
Deoarece pe o ecocardiografie bolile pot fi recunoscute cu mult înainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inimă, singurul care poate salva vieți. De aceea, părerea unanimă este că ecocardiografia este recomandată pentru stabilirea diagnosticului, oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simptome cardiace: durere în piept, respirație grea, palpitații, oboseală.
De asemenea, este recomandată oricărui pacient care are hipertensiune arterială (tensiunea arterială crescută), pentru a se vedea în ce măsură este afectată și inima.