ECOGRAFIE OBSTETRICALĂ
Principala metoda imagistica de investigare a organelor interne cu ajutorul ultrasunetelor, folosita in monitorizarea evolutiei sarcinii si a starii fatului.
DESPRE ECOGRAFIA OBSTETRICALA
Ecografia obstetricală se poate efectua atât cu sonda normală, transabdominală (recomandat după 15 săptămâni de sarcină), cât și cu sonda intravaginală (recomandat până la 14-15 săptămâni de sarcină), ambele investigații putând fi efectuate în cadrul Royal Hospital Bucharest.
În urma examenului ecografic medicul suspectează prezența anumitor afecțiuni și prescrie tratamentul, sau poate recomanda efectuarea unor investigații mai aprofundate, după caz.
- Permite vizualizarea uterului, a sacului amniotic, a placentei și ovarelor
- Este neinvazivă, nedureroasă și nu iradiază cu raze X
- Durează între 10 și 20 de minute
- Poate fi efectuată și repetată oricând, neavând contraindicații sau restricții
Echipa medicala Royal Hospital, completata de aparatura moderna, obtine rezultate excelente in diagnosticarea si tratarea tuturor afectiunilor senologice si ginecologice.
CÂND ESTE INDICATĂ?
Trimestrul I (11-16 săptămâni): detectează/confirmă sarcina, vârsta sarcinii, mărimea și poziția embrionului (intra/extrauterină), vitalitatea embrionului (bătăile inimii, tonusul); poate diagnostica afecțiuni uterine sau ovariene asociate sarcinii, se estimează riscul pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni, prezența unor anomalii fetale, ș.a.
Trimestrul al II – lea (18-23 săptămâni): verifică desfășurarea normală în creșterea fătului (controlul înălțimii fătului, al mișcărilor sale și al bătăilor inimii fătului, se studiază corpul în întregime pentru a diagnostica eventualele malformații). Cu ajutorul ecografiei și a sondei transvaginale se apreciază lungimea și aspectul colului uterin pentru stabilirea riscului de naștere prematură.
Trimestrul al III – lea (28-33 săptămâni): verificarea morfologiei fătului și detectarea eventualelor malformații tardive, evaluarea cantității de lichid amniotic și a poziției placentei.
CE PRESUPUNE?
- Ecografia obstetricală se poate efectua, atât cu sonda normală, abdominală (recomandat după 15 săptămâni de sarcină), cât și cu sonda intravaginală / transvaginală (recomandat până la 14-15 săptămâni de sarcină).
- Sonda ecografului emite un fascicul de ultrasunete de o anumită frecvență direcționat de către medic spre anumite țesuturi și organe (zona de examinat);
- Ultrasunetele străbat aceste zone cu viteze diferite, iar în contact cu țesuturile și organele examinate sunt reflectate parțial de ele și recaptate de către sonda de examinare;
- După recaptare, sunt prelucrate de un program special în calculator și sunt afișate pe un monitor;
- Imaginile salvate, pot fi tipărite pe o hârtie specială și însoțesc de obicei interpretarea scrisă a ecografiei efectuate.
RECOMANDĂRI?
În mod normal, ecografia nu necesită o pregătire specială.
Înainte de a 4-a lună de sarcină, ecografia obstetricală necesită ingerarea unei cantități de apă suficiente pentru a umple vezica, astfel ca ea să nu apară.