Ecografie urologie
Examenul ecografic (ultrasonografia) este o tehnică de diagnostic nedureroasă și noninvazivă.
Această investigație se folosește de modul în care ultrasunetele circulă prin corpul uman pentru a ajuta procesul de diagnostic al anumitor afecțiuni, dar și pentru a monitoriza evoluția tratamentului. Undele reflectate de țesuturile și organele din corp pot fi folosite pentru a crea imagini ale organelor interne.
În cadrul unei consultații de urologie, medicul urolog poate efectua următoarele tipuri de ecografii :
- ecografia vezicii urinare,
- ecografia rinichilor,
- ecografie scrotului/ testiculelor,
- ecografia prostatei.

Cum decurge o ecografie urologică?
În cele mai multe cazuri nu este necesară vreo pregătire prelabila pentru acest procedeu imagistic (cum ar fi abținerea de la consumul de alimente sau pregătirea intestinelor).
Pacientul vă sta întins și un gel transparent se vă aplica pe porțiunea de piele ce urmează a fi examinată. Acest gel are scopul de a contribui la transmiterea ultrasunetelor prin corp.
Apoi transductorul este mișcat peste segmentul respectiv și imaginea este vizualizată pe monitor de către medic și, în același timp, interpretată. După examinare, care durează aproximativ 30 minute, pacientul poate reveni la activitățile uzuale.
În cadrul consultației urologice, medicul specialist poate solicita efectuarea unei ecografii a vezicii urinare cu determinarea volumului de urină reziduală.
Pentru ecografia vezicii urinare cu determinarea volumului de urină reziduală este necesară golirea vezicii urinare, iar pentru ecografia vezicii urinare este nevoie de o pregătire prealabilă ce presupune consumul unei cantități de 1.5 l de apă.
De ce se efectuează ecografia urologică?
De regulă, motivul pentru care se recomandă o ecografie a vezicii urinare este pentru a verifica modul în care aceasta se golește. Urina care rămâne în vezică după micțiune (reziduu urinar post-mictional) se măsoară. Dacă rămâne urină în vezică, poate fi vorba despre una dintre următoarele probleme: prostată mărită, strictură uretrală, disfuncție a vezicii urinare.
Ecografia peretelui vezicii urinare poate oferi medicului urolog informații cu privire la: diverticulii vezicii urinare, mărimea prostatei, calculii sau tumorile din vezia urinară.
Ecografia aparatului renovezical este o metodă de screening prin care se pot depista anumite afecțiuni ale rinichilor. O ecografie renovezicala se efectuează pentru
- confirmarea unor malformații renale
- pentru urmărirea transplantului renal și a bolnavilor cu dializă
- pentru evaluarea aparatului renal la copii și gravide
- pentru a depista tumorile renale
- pentru a identifica prezența pietrelor la rinichi
- pentru traumatismele renale

Investigațiile imagistice ale rinichilor pot să indice mărimea și poziționarea rinichilor. De asemenea, pot să arate dacă există blocaje, calculi, tumori. În cazul în care medicul dorește să vizualizeze fluxul sanguin înspre și dinspre rinichi, vă apela la ecografie Doppler.
Principalul motiv pentru realizarea unei ecografii de scrot este să verifice dacă există inflamație sau durere. De asemenea, este folosită pentru a verifica masele existente în scrot sau în testicule. Poate depista hidrocelul, spermatocelul sau varicocelul.
Ecografia testiculară evaluează aproape toate problemele de la nivelul scrotului, depistând tiparele canceroase sau existența unei mase intratesticulare, extratesticulare, solide sau chistice, precum și pentru torsiune testiculară și probleme cu fluxul sanguin în testicule.
Ecografia de prostată este recomandată de către medicul specialist doar pentru cazuri în care se ridică suspiciunea de cancer prostatic. Nu este suficientă doar folosirea ultrasunetelor, ci se impune și biopsierea țesutului prostatic. Aproximativ 70% dintre cazurile de cancer prostatic malign sunt localizate în afara prostatei, aproape de rect.
Discutați cu medicul dumneavoastră urolog întotdeauna înainte de a efectua o ecografie urologică. Deși nu există niciun risc asociat acestei investigații ( care poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie), este esențial să țineți cont de recomandările specifice pregătirii prealabile.
Efectuează această investigație




