Endoscopia digestivă superioară (EDS) este o procedură medicală care permite diagnosticarea anumitor afecțiuni localizate la nivelul tractului digestiv superior, cu un disconfort minim.

O colonoscopie este un examen endoscopic folosit pentru a căuta modificări – cum ar fi țesuturile umflate, iritate, polipi sau cancer – în intestinul gros (colon) și rect. În timpul unei colonoscopii, un tub lung și flexibil (colonoscop) este introdus în rect.

Simptomatologia care impune necesitatea efectuării unei endoscopii digestive superioare este destul de evidentă:

  • durere în partea superioară a abdomenului (la persoanele cu vârstă peste 45 de ani) însoțită sau nu de scădere în greutate sau lipsa poftei de mâncare;
  • dificultate sau durere la înghițire;
  • ciroză hepatică pentru a vedea dacă există varice esofagiene sau modificări la nivelul stomacului;
  • vărsături persistente;
  • simptome de reflux gastro-esofagian persistente sau recurente , deși se urmează un tratament adecvat;
  • modificări descoperite radiologic care necesită biopsie;
  • hemoragie digestivă superioară activă sau recentă ( vărsături cu sânge și/sau scaun negru);
  • existența unor rude apropiate cu cancer gastric sau polipi gastrici;
  • boli mai rare ca polipoza adenomatoasă familială sau sindrom Peutz Jaghers.

Când este recomandată o colonoscopie?

Medicul  vă poate recomanda o colonoscopie pentru:

  • A investiga semnele și simptomele intestinale: o colonoscopie vă poate ajuta medicul să exploreze posibilele cauze ale durerii abdominale, sângerării rectale, diareei cronice și altor probleme intestinale.
  • Screening pentru cancer de colon: dacă aveți 45 de ani sau mai mult și aveți un risc mediu de cancer de colon – nu aveți factori de risc de cancer de colon, alții decât vârsta – medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani. Dacă aveți alți factori de risc, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un screening mai devreme.  Colonoscopia este una dintre puținele opțiuni pentru depistarea cancerului de colon.

Orice simptomatologie la nivelul aparatului digestiv  este un semn de îngrijorare ce necesită investigații suplimentare la medicul specialist în gastroenterologie. Efectuarea unei endoscopii superioară sau inferioară vă poate salva viața.

Începând cu vârstă de 40 de ani, este obligatorie o colonoscopie o dată la 2 ani (până la 75 de ani) dacă sunteți supuși unui risc mediu de boală.

Dacă aveți un istoric familial important, boală intestinală inflamatorie sau alți factori de risc, este necesar să începeți screeningul mai devreme , urmând să efectuați și controale mai dese.

Ești la un click distanță de sănătate!

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

      Ai întrebări? Programează o consultație!

      Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.