Acasă / Servicii / Pneumologie / Evaluarea pneumologică care îți spune dacă ești apt sau nu pentru a deveni șofer profesionist

Din cauza numeroaselor accidente în care au fost implicați șoferi profesioniști categoria II (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E), accidente ce au avut drept primă cauză neatenția și oboseala la volan, a fost elaborate o noua lege, care susține că cei care doresc să devină șoferi profesioniști vor avea de făcut în plus o evaluare pneumologică, obligatorie. Este vorba de Ordinul Ministerului Sănătătii nr. 1.428/2019, care a fost publicat în 4 octombrie 2019 în Monitorul Oficial și care se aplică deja.

Conform acestei legi, evaluarea pneumologică pentru identificarea riscului de apnee în somn se realizează doar pentru solicitanții de permise pentru grupa II (șoferi profesioniști). În urma acestei examinări, candidatul va fi declarat apt/inapt. Examenul medical nu va fi considerat promovat dacă, în urma acestei evaluări pneumologice, candidatul este declarant inapt pentru conducere auto.

DETALII EVALUARE PNEUMOLOGICA

Fișa medicală, pe lângă schimbările de formă (precum introducerea examinării pneumologice), cunoaște și schimbări de valabilitate : a fost dublată perioada de valabilitate a acesteia , de la 6 luni la 1 an, timp în care aceasta poate fi folosită fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja existent.

Evaluarea pneumologică, obligatorie pentru toți cei care doresc permis pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E, presupune o testare pentru diagnosticarea apneei în somn. Apneea de somn obstructivă reprezintă o formă extremă a tulburărilor respiratorii în timpul somnului, fiind caracterizată prin obstrucția intermitentă, partială sau completă a căilor respiratorii superioare. Acest lucru are drept consecintă imediată oprirea respirației în somn , consecințele pe termen lung fiind cele cardiovasculare, pulmonare, neurologice și metabolice.

AVANTAJELE TESTARII LA ROYAL HOSPITAL

Testarea este obligatorie pentru toate categoriile de șoferi menționate anterior, nu doar pentru cei suspectați de apnee în somn. Diagnosticarea cu apnee în somn obstructivă moderată sau severă, presupune urmarea indicațiilor medicului specialist în vederea controlării afecțiunii, respectării tratamentului adecvat fiecărui caz în parte și obținerii de îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența. Evaluarea periodică la medicul pneumolog va fi necesară în urma diagnosticării cu apnee în somn.

Prin acest demers legal se urmărește micșorarea numărului de accidente auto cauzate de oboseala specifică sindromului de apnee în somn.

“ Persoana care suferă de apnee în somn trebuie să înțeleagă complexitatea acestei afecțiuni. Nu este vorba doar de faptul că sforăie sau se trezește obosit. Vorbim aici de efecte pe termen lung, care înseamnă riscul major de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii, a accidentelor vasculare cerebrale și a diabetului de tip II.” – Dr Gloria Maria Enache – medic primar pneumolog Royal Hospital.

Pachet “Evaluare pneumologică – șoferi profesioniști”

  • Preconsult
  • Consult somnologie
  • Poligrafie + interpretare
  • Control
  • Diagnostic
  • Tratament și recomandări
  • Scrisoare medicală
  • Spitalizare 1 noapte

Pachet preț întreg : 1290 lei

Pachet preț redus: 1000 lei