SINGURUL EXAMEN CE OFERĂ DIAGNOSTICUL DE CERTITUDINE AL CANCERULUI MAMAR!

Este un pas esențial în diagnosticarea și tratamentul leziunilor precanceroase și canceroase, fiind singura metodă care oferă un diagnostic de certitudine al cancerului și care dictează conduita terapeutică adecvată.

Examenul Histopatologic în Afecțiunile Sânilor

  • Examenul microscopic al țesutului considerat bolnav/al tumorii, în vederea diagnosticării de certitudine a acestuia
  • Diagnostichează cancerul mamar în fazele incipiente, când se poate interveni la timp asupra lui
  • Țesutul supus examinării este obținut prin puncție-biopsie (se recoltează doar un fragment din tumoră) sau prin biopsie excizională (se extrage întreaga tumoră), după caz
  • În urma rezultatului, medicul decide care este conduita terapeutică adecvată
  • Rezultatul se eliberează în 10-14 zile (în funcție de mărimea piesei) și este interpretat de către medicul histopatolog
  • Examenul histopatologic poate fi efectuat și intraoperator, din piese operatorii (examen extemporaneu,”la gheață”)

DE CE E IMPORTANT EXAMENUL HISTOPATOLOGIC?

Tumorile mamare (termenul medical pentru nodulii de sân) reprezintă o patologie extrem de frecventă în rândul femeilor, chiar la vârste sub 20 ani. Descoperit în fazele incipiente (stadiul 0 sau 1) cancerul mamar poate fi vindecat în proporție de peste 90%!!

Numai în urma examinării histopatologice se poate afirma cu certitudine diagnosticul unei leziuni mamare: modificări benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Aceste două clasificări pot fi și mai mult împărțite în diverse grade de modificare a structurii tisulare.

Din țesuturile prelucrate, se pot face examene imunohistochimice care ne ajută în stabilirea tipului de citostatice necesare chimioterapiei, în terapia hormonala, în tratamentul cu anticorpi monoclonali.

În lipsa unui examen histopatologic nu se poate începe tratamentul!

DESCOPERIT ÎN FAZELE INCIPIENTE (STADIUL 0 SAU 1) CANCERUL MAMAR POATE FI VINDECAT ÎN PROPORȚIE DE PESTE 90%!!

CE PRESUPUNE EXAMENUL HISTOPATOLOGIC?

Examen histopatologic “la parafină”:

  • Examinarea microscopică a probelor de țesut obținute prin puncții-biopsii mamare și a pieselor operatorii obținute în urma intervențiilor chirurgicale (biopsie excizională) pentru obținerea diagnosticului de certitude a unei leziuni tumorale suspecte.
  • Proba de țesut este prelucrată prin tehnici speciale de fixare, deshidratare, rehidratare, parafinare, tăiere și colorare, obținându-se în final o lamă care va fi examinată microscopic.

Examen histopatologic extemporaneu (“la gheață”):

  • Examinarea histopatologică a tumorii extirpate chirurgical (prin biopsie excizională), efectuată în timpul operației, din piese operatorii.
  • Proba de țesut este înghețată într-un aparat special (criomicrotom) pentru a putea fi secționată în felii subțiri, care vor fi etalate pe lame și examinate microscopic.
  • Întreg procesul de diagnosticare histopatologică presupune prezența unei aparaturi speciale: microtom, criomicrotom, procesor de țesuturi, termostat, ș.a, precum și a unui medic anatomopatolog specializat

CÂND SE RECOMANDĂ EXAMENUL HISTOPATOLOGIC?

Atunci când în urma investigațiilor clinice și/sau imagistice au fost descoperite leziuni mamare suspecte (frecvent, un nodul/tumoră mamară), singura metodă care poate stabili cu certitudine diagnosticul leziunii este examenul histopatologic/anatomopatologic al probei de biopsie.

Biopsia mamară este o manevră medicală prin care se recoltează un fragment din țesutul mamar considerat bolnav (puncție-biopsie) sau întreaga leziune mamară/tumoră (biopsie excizională sau tumorectomie), pentru a fi supuse ulterior examenului histopatologic.

Examenul histopatologic poate fi efectuat în timpul operației (hp. intraoperator extemporaneu, “la gheață”, cu rezultate imediate), prin biopsia excizională. Îndepărtarea fragmentului de țesut bolnav (care a evoluat în timp, dar nu a ajuns la cancer) prin metoda biopsiei exicizonale, reprezintă prevenția cancerului de sân.

Fără un examen histopatologic nu poate începe tratamentul! În cazul unui diagnostic malign (cancer), intervenția chiurgicală se extinde. Și în acest caz, biopsia excizională este un succes, întrucât se identifică precoce cancerul de sân și se obține vindecarea, chiar și după ce boala canceroasă a apărut.

Conduita terapeutică poate include terapie chirurgicală, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologică, ș.a. În cazul cancerului de sân, indicațiile operatorii pot varia în funcție de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradingul de diferențiere tumorală, de vârsta pacientei, de dorința acesteia.

REZULTATE ȘI INTERPRETARE

Examen histopatologic “la parafină”:

  • Rezultatul este gata în 10-15 zile (în funcție de mărimea piesei), permițând începerea rapidă a tratamentului;
  • Interpretarea rezultatului este făcută de către medicul anatomopatolog care decide, împreună cu medicul ginecolog, care este conduita terapeutică adecvată cazului respectiv;
  • Este examinarea histopatologică definitivă, cu rezultatele cele mai concludente.

Examen histopatologic extemporaneu (“la gheață”):

  • Rezultatele sunt imediate (10-15 minute) și dictează conduita terapeutică pe loc: extensia operației, în cazul cancerului, sau încheierea tratamentului prin simpla îndepărtare chirurgicală a tumorii, în cazul unei formațiuni necanceroase (benigne).
  • Se numește astfel întrucât proba de țesut este înghețată într-un aparat special (criomicrotom) pentru a putea fi secționată în felii subțiri, care vor fi etalate pe lame și examinate microscopic.
  • Este urmat întotdeauna de examenul histopatologic la parafină, care este examenul definitiv.