Examenul citologic Babeș-Papanicolaou
Examenul citologic Babeș-Papanicolau, cunoscut, pe scurt, și ca „testul Papanicolau” sau „Pap test” este cea mai utilizată metodă de screening, în cancerul cervical.
Ce este testul Papanicolau?
- Un test Papanicolau permite, în primul rând, depistarea precoce a leziunilor precanceroase. Acestea prezintă un potențial foarte ridicat de a evolua în cancer de col uterin.
- Secundar, testul Pap poate suspecta prezența unor infecții genitale cu candida sau trichomonas.
- Testul Papanicolau nu depistează cancerul de ovar, cancerul de uter (cancerul endometrial), sau cancerul de vagin/vulva.
Cum și când se realizează?
- Toate femeile ar trebui să efectueze un test Papanicolau, odată cu începerea vieții sexuale.
- Un Pap test se efectuează în timpul consultului ginecologic, printr-un procedeu simplu, rapid și nedureros.
- Specialistul ginecolog recoltează proba de celule epiteliale (frotiu) de pe suprafața colului uterin, pentru a o trimite către examinare de laborator.
- Recoltarea frotiului se realizează doar în afara perioadei menstruale.
- Testul Papanicolau poate fi efectuat, în siguranță, și în cursul sarcinii.
Cât de des se recomandă testul Pap?
- În general, recomandările în ceea ce privește frecvența efectuării testelor Papanicolau sunt:
- primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani (în cazul în care pacienta și-a început viață sexuală mai devreme este recomandat să se facă PAP test la 1 an de la debutul vieții sexuale dacă pacienta a schimbat partenerul sau la 3 ani dacă este cu același partener);
- 21-29 testul Papanicolau este recomandat o dată la 2 ani;
- 30 -65 de ani, testul este recomandat anual;
- peste 65 de ani, nu este necesar să se mai facă anual testul dacă: au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale sau nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani. De preferat sa se facă la 3-5 ani;
- anual, pentru femeile care sunt imunodeprimate (afecțiuni ale imunității);
- la 6 luni dacă au existat anomalii ale țestului în ultimul an sau au existat intervenții chirurgicale/leziuni asupra colului.
Pregătirea pentru un test Papanicolau
Pentru ca examenul citologic Babeș-Papanicolau să fie corect interpretat, este important să urmezi câteva recomandări:
evită contactul sexual, cu 48 de ore înainte de recoltarea probei;
evită spălăturile vaginale, medicația intravaginală sau tampoanele, înainte de examen.
Interpretarea rezultatelor
Raportarea rezultatelor testului Papanicolau se poate realiza în mai multe moduri. În prezent, la Royal Hospital, cea mai utilizată și modernă este clasificarea Bethesda. Un Pap test anormal presupune încadrarea rezultatului în clasele III-V conform clasificării Papanicolau, sau, în cazul sistemului Bethesda, prezența anomaliilor celulelor epiteliale scuamoase/glandulare.
Ce este de făcut în cazul unui rezultat anormal?
- Dacă examenul citologic arată modificări anormale ale celulelor, se recomandă repetarea testului Papanicolau, la aproximativ 4-6 luni.
- Totodată, efectuarea suplimentară a unui test HPV, pentru a vedea dacă este prezent virusul HPV, este foarte importantă.
- Atunci când cel de-al doilea PAP-test iese anormal și/sau testarea HPV are un rezultat pozitiv, se efectuează colposcopia. Rolul acestei proceduri este acela de a examina colul uterin, pentru identificarea potențialelor leziuni anormale.
- Dacă apare o leziune la nivelul colului uterin, aceasta trebuie verificată histopatologic, prin biopsie, singura metodă care stabilește diagnosticul de certitudine.
- Este important să știi că, dacă ai avut în trecut un test Papanicolau anormal, trebuie să semnalezi acest aspect ginecologului, înainte să efectuezi examenul citologic.
- Un Pap-test anormal nu înseamnă obligatoriu cancer de col: unele infecții, menopauza, prezența unui sterilet etc., pot să influențeze rezultatul testului.
Testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid
Cea mai nouă metodă de screening, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid, aduce un plus de acuratețe în interpretarea analizelor, spre deosebire de tehnica convențională.
Prin recoltarea în mediu lichid, proba este trimisă, pentru procesare, la un laborator, fără să existe riscul pierderii sau al deteriorării celulelor recoltate.
În acest tip de Pap test, procesul de prelucrare realizează separarea, reducerea detritusurilor (sânge, mucus) şi a celulelor inflamatorii, cu conservarea caracteristicilor necesare pentru interpretare, permiţând o vizualizare mai rapidă şi mai calitativă a celulelor relevante clinic.
Un alt beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative.
Reprezentativitatea semnificativ mărită și prelucrarea automată a probelor sunt elemente care contribuie la creșterea preciziei rezultatelor.
La Royal Hospital vei găsi o echipă medicală pregătită să vină în întâmpinarea problemelor tale de sănătate ginecologică. Te așteptăm cu toate dotările și tehnologiile necesare în screening-ul eficient al cancerului cervical.
Accesează testul Papanicolau în cadrul spitalului nostru, și scapă de griji!