Hemoragii oculte. Testul de depistare a hemoragiilor oculte (FOBT) reprezintă, în prezent, prima investigație de screening pentru cancerul colorectal, întrucât polipii și tumorile colonice pot determina pierderea de cantități mici de sânge în scaun.

Rata de sângerare în cazul polipilor crește cu mărimea polipilor, iar în cazul cancerului colorectal cu stadiul acestuia.

Determinarea hemoragiilor oculte este un test de screening deosebit de important pentru medicina preventivă. Numeroase studii în domeniul medical au demonstrat că folosirea regulată a acestui test, în mod izolat sau împreună cu sigmoidoscopia, reduce semnificativ mortalitatea prin cancer colorectal.

Ce sunt hemoragiile oculte?

Hemoragiile oculte în materiile fecale se referă la acele sângerări care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Sursa hemoragiei poate fi reprezentată de către unul dintre segmentele tubului digestiv, cum ar fi esofagul, stomacul, duodenul sau jejunul.

Melena (scaun negru lucios, moale, păstos) indică, de obicei, o hemoragie digestivă superioară, adică o sângerare provenită fie din esofag, stomac, duoden sau chiar din jejun. Astfel, hemoglobina este transformată sub acțiunea sucurilor digestive până la hematină, care se regăsește în materiile fecale.

Hematochezia (sânge roșu emis ca atare, izolat sau amestecat cu materiile fecale) este sugestivă pentru o hemoragie care a avut loc în porțiunile terminale ale intestinului, adică în rect, colon, eventual în ileon (această sângerare este provocată de colite ulcerative, boala Crohn, carcinom colorectal, polipoza).

Hemoragii oculte – Când este recomandat testul pentru determinarea lor?

Testul de hemoragii oculte este indicat în cazul screening-ul pacienților asimptomatici în scopul depistării cancerului colo-rectal. Se recomandă efectuarea anuală a acestui test la pacienții cu vârsta peste 45-50 ani.

Testul de hemoragii oculte este recomandat și în cazul unei suspiciuni de hemoragie digestivă superioară sau inferioară (indiferent de etiologie: benignă sau malignă) la pacienții cu discomfort abdominal, alterări ale tranzitului intestinal, pierdere ponderală recentă sau anemie feripriva cronică inexplicabilă.

Indiferent de situația în care vă aflați, nu ezitați să consultați, înainte de efectuarea testului, un medic chirurg, căruia îi puteți prezenta întreaga simptomatologie. Doar medicul specialist este persoana avizată care vă poate recomanda efectuarea de analize specifice (din sânge sau din materii fecale) pentru investigarea patologiei dumneavoastră.

Hemoragii oculte – Cum te pregătești pentru recoltarea probelor pentru acest test?

Pentru testul de hemoragii oculte nu este necesară o pregătire specială. Pentru că acest test este un  test imunologic, nu este necesară respectarea vreunei diete înaintea recoltării.

Probele recoltate din materii fecale pot fi recoltate în orice perioadă a zilei.

În momentul recoltării probelor din materii fecale, trebuie să fiți atenți la următoarele aspecte:

  • 75% din sângele aflat la suprafața bolului fecal difuzează în apa vasului WC, în 4-12 minute (pot duce la reacții fals negative).
  • sângele menstrual sau urina hematurică pot contamina bolul fecal (pot duce la reacții fals pozitive).
  • se recoltează 3 porțiuni cât o alună din puncte diferite ale bolului fecal
  • stabilitate probei este de o 1 zi, la temperatura camerei.
  • recipientul pentru recoltare trebuie să fie de plastic, de unică folosință pentru  fecale.
  • medicamente care pot da reacții pozitive: medicamente care produc sângerare gastrointestinală (aspirina, corticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene); medicamente care produc colita (ex.: metildopa și unele antibiotice).

Testul de hemoragii oculte are o importanță ridicată în prevenția cancerului colorectal. Acest test facilitează selecția pacienților cu risc crescut pentru investigații ulterioare specifice, cum ar fi colonoscopia. Studiile medicale au arătat că folosirea acestui test a redus semnificativ mortalitatea prin cancer colorectal.

 

În cadrul Royal Hospital, pacienții pot efectua atât analize specifice, cât și investigații endoscopice superioare și inferioare, pentru o diagnosticare corectă și timpurie a cancerului sistemului digestiv.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.