Histerosalpingografia este investigatia radiologica aplicata pentru evaluarea anatomica a uterului si trompelor uterine, prin injectarea unei substante radiologice de contrast ascendent prin canalul cervical.

Cand ar trebui efectuata o histerosalpingografie?

Histerosalpingografia este indicată de către medicul ginecolog pacientelor suspecte de infertilitate primară sau secundară sau femeilor care au suferit avorturi spontane habituale, cu scopul verificării permeabilității tubare. În aceste situații, investigația va verifica prezența unor modificări de contur sau dimensiuni ale uterului. De asemenea, în unele cazuri, aceasta investigație este recomandată în vederea probării succesului operației de ligatură a trompelor uterine, având indicația de a se realiza la 3-6 luni postoperator.

Indicatii histerosalpingografie

Este indicat ca histerosalpingografia să fie efectuată la sfârșitul perioadei menstruale ( între zilele 6-12 ale ciclului menstrual), astfel încât să se evite probabilitatea existenței sângerărilor sau a vreunei sarcini incipiente. De asemenea, este important ca pacienta să efectueze înaintea histerosalpingografiei un examen citologic Babeș-Papanicolaou, un examen bacteriologic al secreției vaginale, Chlamydia, Mycoplasma și o ecografie transvaginală. În cazul în care pacienta este alergică, se va recomanda și un consult la medicul alergolog.

Histerosalpingografia este o investigatie ce poate fi considerata de catre unele paciente a fi nu tocmai placuta, insa rezultatele acesteia ofera date importante despre starea de sanatate ginecologica a acestora.

Contraindicatii histerosalpingografie

Daca pacienta se afla intr-una dintre situatiile de mai jos, trebuie sa stie ca histerosalpingografia ii este contraindicata atunci cand:

  • Are o infecție pelvină acută
  • Este însărcinată
  • Este în timpul menstruației sau are sângerări abundente de altă cauză
  • Are alergie la substanța radiologică de contrast folosită în timpul investigației.

Cum se desfasoara histerosalpingografia?

  • Histerosalpingografia este realizata fie in sala de interventii, fie in laboratorul de radiologie, pe o masa ginecologica
  • Procedura presupune introducerea in cavitatea uterina a unei substante de contrast pe baza de iod si supravegherea, pe imaginile radiologice, a distributiei substantei la nivelul cavitatii uterine si a trompelor uterine.
  • Pacienta va fi asezata pe masa ginecologica, cu scopul realizarii examenului cu valvele ( indepartarea peretilor vaginali si inspectarea colului uterin).
  • Se va introduce un cateter special, valvele vor fi retrase, ulterior injectandu-se substanta de contrast. Este posibil ca pacienta sa resimta crampe de intensitate redusa (asemanatoare celor menstruale) in momentul injectarii substantei de contrast, timp de 1-2 minute.
  • Se vor realiza cateva imagini radiografice doar in momentul in care substanta de contrast a ajuns la nivelul cavitatii uterine si a trompelor.
  • Este posibil sa fie necesar ca pacienta sa isi schimbe putin pozitia, astfel incat vizibilitatea eventualelor modificari sa fie mai buna.
  • Pe masura ce substanta de contrast ajunge la nivelul abdomenului, aceasta este absorbita si apoi eliminata pe cale renala.
  • Cateterul va fi scos la sfarsitul examinarii, iar pacienta va fi rugata sa se ridice.
  • Spitalizarea nu va fi necesara.

Care sunt recomandarile medicale dupa investigatie?

  • Este interzisa folosirea tampoanelor interne. Se vor folosi doar absorbante externe pentru urmatoarele 2-3 zile in care vor aparea scurgeri sangerii (ca la inceput de menstruatie);
  • Este interzis contactul sexual timp de cel putin 3 zile dupa investigatie;
  • In cazul in care apar crampe, se recomanda utilizarea medicatiei antialgice si spasmolitice;
  • Pacienta va urma tratamentul cu antibioticul recomandat de medic, timp de 5 zile;
  • In cazul in care se observa simptome precum scurgeri vaginale urat mirositoare, stari de lesin, voma, dureri abdominale de intensitate mare, sangerare vaginala abundenta, febra si frisoane, este recomandat sa consultati imediat medicul.

Avantajele unei histerosalpingografii

Histerosalpingografia este o investigatie ce poate fi considerata de catre unele paciente a fi nu tocmai placuta, insa rezultatele acesteia ofera date importante despre starea de sanatate ginecologica a acestora. In masura in care medicul considera necesar, rezultatele acestei investigatii pot fi completate de cele ale altor investigatii suplimentare, cum sunt sonohisterografia sau de interventii cu scop atat diagnostic, cat si terapeutic, cum sunt histeroscopia si laparoscopia.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.