Ligamentoplastia
Ligamentoplastia reprezintă reconstrucția unui ligament care a suferit o leziune completă, consecință a unei dislocări, leziuni și rupturi a acestuia. Aceste situații de traumatizare a ligamentelor apar, de regulă, în urma unor activități sportive intense.
Fiind o structură slab vascularizată, ligamentul încrucișat anterior necesită întotdeauna tratament chirurgical în cazul rupturii complete. Tratamentul chirurgical de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior se efectuează pe cale artroscopica, minim-invaziv, ceea ce ajută la o recuperare postoperatorie mult mai rapidă și fără dureri.
Dacă ați fost diagnosticat deja cu ruptură a ligamentului încrucișat anterior sau suspicionați existența unei astfel de afecțiuni a genunchiului, programați de urgență o consultație cu unul dintre medicii specialiști în ortopedie și traumatologie ai spitalului privat Royal Hospital Bucharest pentru a primi imediat indicații de tratament adecvate cazului dumneavoastră.
Intervenția implică, în linii mari, înlocuirea ligamentului cu o bucată de tendon sănătos. Grefa tendonului poate proveni de la persoana afectată sau de la un donator de organe.
Cum se desfășoară operație de ligamentoplastie?
Înainte de operație, toți pacienții vor fi supuși unui examen fizic complet și unor teste de sânge. Aceștia trebuie să comunice medicului specialist dacă suferă de alergii la orice tip de medicamente, latex, agenți anestezici (locali și generali) și dacă urmează un tratament medicamentos (în special medicamente care afectează coagularea sângelui).
Pacienții care vor fi supuși intervenției nu vor consuma alimente și lichide cu 8 ore înainte de efectuarea intervenției.
Intervenția are loc fie sub anestezie generală, fie sub anestezie regională și poate dura între 1 și 1,5 ore. De regulă vor fi necesare 1-2 zile de internare postoperator.
Artroscopia este realizată cu ajutorul artroscopului, un instrument care permite medicului chirurg să vizualizeze anatomia articulației și mișcările ligamentului fără a fi nevoie de incizii mari.
Un ligament care este rupt nu poate fi reparat prin simpla sutură a capetelor, deoarece are în compoziția sa numeroase fibre de colagen, care după lezare, se retrag și se fibrozeaza.
De aceea, medicul chirurg, în timpul reconstrucției, îndepărtează ligamentul deteriorat și îl înlocuiește în totalitate cu o grefă, un nou ligament creat din structurile proprii organismului care imită proprietățile native ale LIA, sau preluat de la un donator de organe sau din ligamente sintetice. Zona vătămată va fi menținută temporar în poziție cu diferite dispozitive metalice pe tot parcursul procesului inițial de vindecare.
Care sunt posibilele complicații ale ligamentoplastiei?
Ca în cazul oricărui tip de operație, este posibil să apară și unele complicații, precum:
- infecții – riscul de infecție este mic, între 0,14-1,7%;
- cheag de sânge – riscul de formare a unui tromb și de a cauza probleme este foarte scăzut (cam 1 din 1.000);
- hemoragii;
- dureri de genunchi – afectează aproape 2 din 10 de persoane;
- rigiditate la nivelul genunchilor;
- capacitate redusă de mișcare, inflamații ocazionale ale genunchiului.
- posibilitatea (mai puțin de 1 din 10 persoane) ca ligamentul nou să nu funcționeze corespunzător și genunchiul să fie în continuare instabil din cauza procentului de laxitate postoperatorie care este între 1-8%.
Dacă prima operație nu reușește, se poate recomanda o intervenție chirurgicală suplimentară care poartă denumirea de revizie a ligamentoplastiei.
Persoanele care se confruntă cu o leziune LIA prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoartrită (artroză) la nivelul genunchiului. Artrita poate să apară chiar dacă persoana a urmat o intervenție chirurgicală pentru reconstrucția ligamentului.
Cum decurge recuperarea după ligamentoplastie?
Procesul de recuperare poate varia în funcție de tipul de anestezie care a fost administrat pacientului. Odată ce acesta este conștient, iar tensiunea arterială, pulsul și respirația sunt stabile, acesta va fi transferat într-o rezerva a spitalului.
După operație , pacientul va avea nevoie de cârje și un dispozitiv imobilizator pentru genunchi de tip orteză. De asemenea, din cauza gradului de mobilitate limitat, reluarea activităților zilnice poate fi dificilă pentru câteva săptămâni. De aceea, pacienții pot avea nevoie de ajutorul familiei sau al unor persoane apropiate, necesitând mersul cu sprijin parțial progresiv cu cârje sau cadru de mers.
În perioada de convalescență este necesar ca pacientul să nu se abată de la respectarea instrucțiunile primite de la medicul specialist cu privire la păstrarea igienei zonei în care a avut loc intervenția. Pentru a reduce inflamația și a evita umflarea piciorului, în primele zile după operație este recomandată menținea piciorului ridicat și aplicarea de pungi de gheață de mai multe ori pe zi (20 de minute de aplicare, 20 de minute de pauză, cu repetare de mai multe ori pe zi). Pe parcursul perioadei de recuperare, medicul ortoped poate recomanda pacientului:
- să blocheze activ genunchiul (zavorâre) – contracții izometrice pentru cvadriceps (ex: se împinge genunchiul în pat, simultan cu flexia gleznei (se menține 5 secunde);
- să recâștige extensia completă a genunchiului – este deosebit de important ca acest obiectiv să se realizeze în primă fază pentru a evita flexumul de genunchi;
- să prevină atrofia mușchiului cvadriceps – exerciții izometrice și izotonice ușoare pentru cvadriceps;
- să mobilizeze articulațiile libere din jurul genunchiului ;
- să mențină membrul inferior elevat – membrul inferior afectat trebuie pus pe o pernă sau două, pentru a facilita întoarcerea venoasa;
- să recupereze mobilitatea – extensia trebuie recâștigată prima, iar flexia trebuie câștigată progresiv, în funcție de indicațiile medicului.
Recuperarea completă după operație și reabilitarea pot dura maximum 3 luni.
Pentru o recuperare eficientă și cât mai rapidă, este imperios necesar ca după operație să urmați un program personalizat de kinetoterapie într-un centru specializat.