LITIAZA APARATULUI URINAR, PIETRELE AȘA CUM SUNT CUNOSCUTE POPULAR, REPREZINTĂ PROBABIL CEA MAI VECHE BOALĂ UROLOGICĂ CUNOSCUTĂ.

De fapt, boala este atât de veche încât cei care încercau să o trateze au apărut cu mult înaintea conceptului de medic.

Asta îl face pe Hipocrate, părintele medicinii și autorul jurământului simbolic pe care îl rostesc astăzi toți medicii, să jure că nu va trata niciodată pietrele vezicii urinare, lăsând asta în grija celor specializați să o facă.

Mai târziu, în Evul Mediu, au apărut litotomiștii, niște oameni cu profesii ce variau de la frizer la preot, și care s-au specializat în tratamentul calculilor aparatului urinar. Pentru că noțiuni precum anestezia și antisepsia nu erau încă cunoscute, procedurile erau extrem de chinuitoare iar rata de supraviețuire a acestor pacienți era mică, deși în multe cazuri nici nu se reușea extragerea pietrei.

 

Tehnicilor chirurgicale moderne

Odată cu dezvoltarea tehnicilor chirurgicale moderne, rata de succes și siguranța procedurilor au crescut. Următorul pas în această evoluție a fost dezvoltarea endoscopiei, un pas la fel de mare ca și cel precedent, cel de la medicina tradițională la cea științifică. În prezent, majoritatea covârșitoarea calculilor aparatului urinar pot fi extirpați fără să fie necesară incizie la nivelul pielii.

Pietrele pot fi localizate la orice nivel al aparatului urinar, deși cel mai frecvent sunt întâlnite în rinichi, ureter și vezica urinară. Datele epidemiologice sugerează o incidență globală de aproximativ 15% din populație, un număr foarte mare de pacienți de toate vârstele, rasele si sexele. Un studiu recent a contabilizat 22,1 milioane de cazuri de litiază urinară în anul 2015 la nivel mondial, cifră ce dă o măsură mai bună importanței cunoașterii acestei boli. Se consideră că cei mai mulți oameni care au dezvoltat un calcul la un moment dat vor repeta episodul la un moment dat în anii următori.

DATELE EPIDEMIOLOGICE SUGEREAZĂ O INCIDENȚĂ GLOBALĂ DE APROXIMATIV 15% DIN POPULAȚIE, UN NUMĂR FOARTE MARE DE PACIENȚI DE TOATE VÂRSTELE, RASELE SI SEXELE.

Cauzele apariției bolii litiazice sunt în general necunoscute, cu foarte puține excepții când mecanismul litogen poate fi explicat. Din punct de vedere al prevenției, singura măsură generală cu eficiență dovedită este consumul de lichide în cantitate mare, în mod regulat. Există și o serie de tratamente medicale cu rol în prevenție, mai utile atunci când avem o recidivă și compoziția biochimică a calculului inițial ne este cunoscută.

Din păcate, nu există nici un fel de tratament medicamentos care să dizolve pietrele, așa cum ar fi de dorit, cu excepția calculior din acid uric care pot beneficia de tratament medical.

Colică renală

Foarte mulți pacienți află că suferă de litiază a aparatului urinar atunci când dezvoltă colică renală, situație acută care necesită abordare terapeutică imediată. Atitudinea uzuală în acest caz este tratamentul durerii, împreună cu tratament expulziv, ce încearcă eliminarea calculului pe calea naturală. Dacă acest tratament nu reușește, singura opțiune viabilă este rezolvarea chirurgicală, care uneori poate fi o urgență medicală dacă pacientul dezvoltă complicații sau dacă durerea nu este controlată eficient. Este cazul tipic în care chirurgia rezolvă, deși fiecare pacient ajuns în această situație dorește o rezolvare non chirurgicală.

Pacientul trebuie să se prezinte la medic încă de la primele semne de colică, pentru a fi evaluat și a primi un tratament corect.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.