Cuprins

Mamografie digitală

DUPĂ 40 DE ANI, DECIDE SĂ RĂMÂI SĂNĂTOASĂ, CU O MAMOGRAFIE ANUALĂ

Primul Centru integrat de diagnostic și tratament al sânului din București, cu o experiență de peste 25 de ani.

Echipa medicală supraspecializată în imagistică sânului care utilizează unul dintre cele mai performante aparate de mamografie disponibile, care face și tomosinteză, și stereotaxie, cu cel mai mic grad de iradiere posibil.

Ce este mamografia

Mamografia reprezintă  o metodă de screening a cancerului mamar,  prin care, în timpul unei scanări, cu ajutorul razelor X, se realizează o reconstrucție tridimensională a sânului. Mamografia este principala metodă de depistare precoce a cancerului de sân. Avantajul major al acestui tip de mamografie este că pot fi evidențiate mult mai ușor leziunile canceroase, inclusiv la femeile cu densitate crescută a sânilor (care fac parte din categoria femeilor cu risc crescut de cancer – au istoric personal sau familial de cancer)

O MAMOGRAFIE LA TIMP ÎȚI POATE SALVA VIAȚA!

Programează acum

Mamografii cu precizie de ultimă oră

 

La Royal Hospital, folosim tehnologia avansată a mamografiei 3D pentru a oferi o detecție mai precisă a cancerului de sân. Această metodă inovatoare se distinge prin capacitatea sa de a captura multiple imagini ale sânului din diverse unghiuri, folosind raze X care se mișcă într-un arc peste sân. Spre deosebire de mamografia digitală 2D tradițională, care oferă doar două imagini plane – una de sus în jos și una laterală – mamografia 3D reușește să creeze imagini detaliate, de 1 milimetru grosime, cu ajutorul unui computer.

 

Această tehnologie avansată permite medicilor radiologi să examineze sânul în straturi, oferind o vizualizare mai clară și eliminând dificultățile cauzate de suprapunerea țesuturilor. În timp ce o mamografie 2D standard arată doar patru imagini, mamografia 3D la Royal Hospital permite radiologilor să revizuiască între 200 și 300 de imagini, mărind astfel șansele de a detecta tumori care altfel ar putea rămâne ascunse. Prin această tehnologie de vârf, Royal Hospital își reafirmă angajamentul de a oferi cele mai precise și avansate metode de diagnosticare pentru sănătatea sânilor.

 

Știai că?

 • 1 din 4 cazuri de neoplasm sunt de cancer la sân
 • Acesta este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat
 • Cancerul mamar este principala cauză a decesului la femei.
 • 90% din cancerele mamare depistate din timp pot fi vindecate.
 • mamografia este singura metodă care evidențiază microcalcificările de la nivelul sânului.
string(550) "

„A fost un șoc și credeam că nu mi se poate întâmpla asta mie, că diagnosticul era greșit. De fapt, a fost o tumoră.

Dacă nu mi-aș fi negat diagnosticul, dacă m-aș fi prezentat imediat la control medical, tumora ar fi fost depistată într-o fază incipientă și nu ar fi fost atât de întinsă. Operația ar fi fost mai ușoară”, atrage atenția pacienta, îndemnând femeile să apeleze la medic imediat ce descoperă și cel mai mic semn.


Simona, pacientă Royal Hospital

"

„A fost un șoc și credeam că nu mi se poate întâmpla asta mie, că diagnosticul era greșit. De fapt, a fost o tumoră.

Dacă nu mi-aș fi negat diagnosticul, dacă m-aș fi prezentat imediat la control medical, tumora ar fi fost depistată într-o fază incipientă și nu ar fi fost atât de întinsă. Operația ar fi fost mai ușoară”, atrage atenția pacienta, îndemnând femeile să apeleze la medic imediat ce descoperă și cel mai mic semn.


Simona, pacientă Royal Hospital

Dr. Narcis Cristian Mașala

Medic primar radiologie și imagistică medicală, doctor în științe medical

Peste 15.000 de mamografii realizate

 

Programează-te

Performanță în mamografia digitală

MAMOGRAF Siemens Mammomat Inspiration Prime

 • Compresie inteligentă și personalizată, fără a compromite calitatea imaginii ­
 • Confort mai mare pentru pacienți ( fără dureri)
 • Tomosinteză sau mamografie 3D cu unghi larg de 25 ° + 25 ° – performează în detectarea tumorilor și ajută medicul curant în stabilirea corecta a diagnosticului
 • Realizarea mamografiei cu tomosinteza 3D + efectuare biopsie stereotaxica sub ghidaj mamografic

Mamografie 3D Royal Hospitall

Ce trebuie să știi despre mamografie

 

Când trebuie să faci mamografie?

După 40 de ani este recomandat să faci, preventiv, o mamografie pe an. În cazul persoanelor care au vârsta sub 40 de ani, mamografia se va efectua strict la recomandarea medicului, ca o excepție de la regulă, femeilor care au leziuni suspecte, depistate ecografic.

Până la 40 de ani, sânul femeii este dens și informațiile furnizate de mamografie sunt reduse sau neconcludente. De aceea, în toate țările, screeningul se face după vârsta de 40 de ani, mamografia digitală fiind principala metodă de depistare precoce a cancerului mamar.

În cazul în care o rudă de gradul 1 a avut cancer mamar, mamografia se va efectua cu 10 ani mai devreme decât vârsta diagnosticării rudei.

 

Tipuri de mamografii

Mamografie de prevenție. Momografie de screening

Cel mai important rol al mamografiei este depistarea cancerului mamar înainte ca pacienta să simtă că îl are și înainte ca medicul său ginecolog să îl poată palpa. Tu când ți-ai făcut ultima dată un control la sâni? Pentru că îți dorești să rămâi sănătoasă, cel mai bine este să previi, iar singura modalitate de a face asta sunt controalele periodice. De aceea, mamografia de prevenție este un screening care îți va da șansa de a depista orice modificare a sânului într-un stadiu incipient.

Mamografie de diagnostic

Din păcate este momentul în care deja avem o simptomatologie a bolii și există o indicație a medicului curant. Mamografia de diagnostic ajută medicul curant să identifice cu exactitate modificarea descoperită la examenul clinic, respectiv noduli, zone mai dure, secreții anormale sau orice altă modificare. După mamografia de diagnostic, pacienta trebuie să vină periodic la consultație, chiar dacă formațiunile identificate nu sunt canceroase și să efectueze anual mamografia de rutină.

Cât durează o mamografie?

Mamografia cu tomosinteză, scanarea propriu-zisă nu dureaza mai mult de 25 de secunde, însă toată procedura poate dura 20-30 de minute fiind nevoie de timp pentru a poziționa sânul și corpul corect pentru fiecare incidență în parte și de timp pentru interpretarea analizelor.

La Royal Hospital interpretarea mamografiei se va face pe loc de către medicul Narcis Mașala, unul dintre cei mai buni imagiști din țară.

Cum te pregătești pentru mamografie?

 • Vii cu toate analizele în cazul în care ai mai efectuat investigații la sân.
 • Nu te programa în timpul menstruației (sânii sunt mai sensibili) și nici imediat premestrual
 • Nu folosi deodorant sau cremă în zona axilei, se poate modifica imaginea.
 • Îmbracă-te lejer, de preferat bluză și pantalon/fustă (nu rochie)
 • Nu purta bijuterii.

Dacă ai implanturi mamare, discută cu medicul tău acest aspect, mamografia se poate realiza și în cazul tău, însă este nevoie ca specialistul să aibă experiență în situația dată.

Există riscuri sau contraidicații? Este dureroasă?

Foarte multe femei amână efectuarea unei mamografii din prisma faptului că este dureroasă.

NU, nu este dureroasă. În acest caz, cea mai importantă variabilă este tehnicianul radiolog sau MEDICUL RADIOLOG. Royal Hospital îl are alături, în exclusivitate, pe domnul  Dr. Narcis Cristian Mașala.

Compresia sânului se face doar atât cât suportă pacienta; compresia nu este automată și nu depinde de aparat, indiferent cât de vechi sau de nou ar fi, ci depinde de cât de corect și cât de tare comprimă tehnicianul radiolog sau medicul radiolog care efectuează mamografia. Compresia se va face lent și progresiv, astfel încât pacienta să aibă timp să spună când începe să simtă disconfort, iar atunci compresia se oprește.

Singura contraindicație absolută pentru mamografie este sarcina!!

 

De ce este mamografia digitală cu tomosinteză 3D, recomandată în locul celei clasice

 • Precizie mai mare în detecția și diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni (față de tehnologiile anterioare).
 • Doză de radiații mai mică(față de procedurile care trebuie repetate).
 • 15-30 secunde de durată a procedurii, deci și a perioadei disconfortului fizic, durată mai mică decât a celei clasice.
 • Este echivalentul unui CT (computer tomograf) al sânului.
 • Acuratețe mai mare a diagnosticului,inclusiv în cazul femeilor cu sâni cu densitate crescută.
 • Rată mai mare de identificarea leziunilor canceroase (descoperire în stadii incipiente, în special a cancerului invaziv).
 • Acuratețe mare în identificarea și caracterizarea leziunilor (localizare precisă, tridimensională; aprecierea reală a extensiei leziunilor).
 • Reduce rata “cancerelor de interval”(acele cancere depistate în intervalul dintre două examinări), datorită faptului că această investigație detectează chiar și leziunile cele mai mici, comparativ cu mamografia analogă sau mamografia digitală convențională.
 • Scade rata necesității efectuării biopsiilor mamare și a intervențiilor chirugicale inutile.

 

Mamografia iradiază?

O mamografie iradiază la fel de mult ca un zbor cu avionul dus-întors transoceanic. Pentru pacientele care nu călătoresc cu avionul, doza de la mamografie este cât iradierea naturală de pe planeta noastră timp de două săptămâni; cu alte cuvinte, oricare dintre noi, femeie sau bărbat, copil sau bătrân, încasează în fiecare an (52 de săptămâni) echivalentul a 26 de mamografii. Deci, cea de screening anual ar fi a 27-a. Așa că răspunsul decent la întrebarea dacă mamografia iradiază este: aproape deloc.

Când primesc rezultatele?

DOAR la Royal Hospital, interpretarea imaginilor este făcută pe loc de  către medicul radiolog, inclusiv raportul său scris și semnat, compact discul și clișeele le veți primi pentru a i le aduce la cunoștință medicului curant (ginecolog sau medic de familie). În plus, în București, la Royal Hospital aveți ocazia să discutați personal problema dumneavoastră și cu medicul radiolog, care vă va corela mamografia atât cu informațiile clinice, cât și cu alte investigații anterioare: mamografii, ecografii sau rezonanță magnetică.

Poti citi mai multe despre mamografie si in articolul nostru de specialitate aici.

SOLICITĂ O PROGRAMARE!

MAMOGRAFIE CU TOMOSINTEZĂ LA UN PREȚ PROMOȚIONAL

Programează-te
Excelență în chirurgia sânului

Echipa medicală Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN
DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii
DR. GABRIELA JUMUGA
DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii
DR. CRISTIAN JUMUGA
DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii
DR. MIRELA VASILE
DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA
DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA

Mai multe detalii
DR. GEORGE DIACONU
DR. GEORGE DIACONU

Mai multe detalii