Principala metoda de diagnosticare a cancerului de san, la femeile cu varste de peste 40 de ani.

Mamografia Digitală are o doză de iradiere de 10 ori mai mică decât mamografia clasică, precum și capacitatea de arhivare și prelucrare a imaginilor până la calitatea optimă, pentru un diagnostic sigur.

Beneficiile mamografiei digitale

  • Doză de iradiere de 10 ori mai mică decât a mamografiei clasice.
  • Datorită receptorului digital foarte sensibil disconfortul este diminuat.
  • Durează între 15 și 30 de minute.
  • Evidențiază microcalcificările sânului, ce traduc prezența unui cancer la debut, local (in situ).
  • Calitate superioară a imaginilor; capacitate de postprocesare a imaginilor până la forma optimă și de arhivare a acestora.
  • Reducerea situațiilor în care pacienta trebuie să repete anumite expuneri.
  • Se efectuează anual, ca parte a controlului de rutină pentru prevenirea cancerului de sân, pentru femeile cu vârste de peste 40 de ani.

Importanța mamografiei

Hormonii și înaintarea în vârstă joacă un rol important în dezvoltarea cancerului mamar. Mamografia este singura metodă care evidențiază microcalcificarile de la nivelul sânului, ce traduc prezența cancerului mamar la debut, in situ (local), moment în care acesta încă poate fi tratat (90% din cancerele mamare depistate la timp pot fi vindecate).

Întrucât un cancer in-situ netratat va evolua în cancer invaziv, descoperirea timpurie a acestuia are un rol vital pentru vindecarea pacientei.

Este o metoda complementara ecografiei si sonoelastografiei mamare, metode ce aduc informatii noi si pot crea un tablou complet asupra diagnosticului.

Ce presupune mamografia digitală?

Presupune expunerea sânilor la un fascicul de raze X și înregistrarea imaginii obținute pe un film foto (mamografia analogă) sau pe suport electronic (mamografia digitală). Se efectuează cu un aparat special, cu ajutorul căruia sânul este comprimat în mod treptat și lent, fiind necesare câte două expuneri pentru fiecare sân: una de jos în sus și una laterală.

Compresia sânului se face în limita toleranței pacientei!

Când se recomandă mamografia digitală?

Peste vârstă de 40 de ani, chiar în lipsa simptomelor (după 40 de ani țesutul glandular este mai puțin dens, iar microcalcificările sunt mai vizibile).

Sub vârstă de 40 ani, la recomandarea medicului, ca metodă complementară ecografiei mamare (pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor).

Rezultate și interpretare

Microcalcificările de la nivelul sânului pot fi suspecte atunci când sunt grupate într-un conglomerat și au diverse forme. O tumoră clar delimitată poate traduce benignitatea acesteia, în timp ce un contur neregulat traduce malignitatea.

Pacienta primește rezultatul pe loc. Interpretarea rezultatului unei mamografii digitale este inclusă în preț la Royal Hospital.

Echipă medicală Imagistică medicală