PUNCTUL DE INCONTINENȚĂ
PUNCTUL DE INCONTINENȚĂ (LEAK POINT PRESSURE – LPP)
PUNCTUL DE INCONTINENȚĂ
Acest examen încearcă să pună în evidenţă presiunea vezicală la care apare piedere de urină, de aici şi numele de prag de incontinenţă.
- Indicaţia de elecţie a acestui test este incontinenţa urinară de efort, prin incompetenţă sfincteriană.
- Pragul de incontinenţă este definit ca cea mai mică presiune intravezicală care generează pierdere involuntară de urină, în absenţa unei contracţii detrusoriene. Practic, determinarea acestei valori se face crescând presiunea vezicală prin presiune la nivel suprapubian, prin efort de tuse sau manevră Valsalva.
- Pierderea de urină este notată manual de investigator, iar aparatul de urodinamică înregistrează automat valorile presionale pe care le măsoară în acel moment.
INCONTINENȚA URINARĂ AFECTEAZĂ 13% DINTRE FEMEI ȘI 5% DINTRE BĂRBAȚI, LA UN MOMENT DAT ÎN VIAȚA LOR.
- O tehnică mult mai răspândită şi standardizabilă este cea a determinării pragului de incontinenţă utilizând manevra Valsalva – tehnica este cunoscută ca Valsalva Leak Point Pressure (VLPP). Noţiunea a fost introdusă de McGuire, care a propus valoarea de 60 cm H2O ca limită sub care putem diagnostica incompetenţa sfincteriană.
- Măsurarea pragului de incontinenţă la manevra Valsalva este frecvent utilizată în practică, în ciuda elementelor discutabile. Ca şi în cazul celorlalte explorări urodinamice, este necesară corelarea rezultatelor obţinute cu elementele clinice şi cele paraclinice, astfel valoare testului crescând semnificativ.