Reconstrucția sânilor după operația de cancer mamar este o procedură chirurgicală care redă forma sânului după o mastectomie – o intervenție chirurgicală care îndepărtează sânul pentru a trata sau a preveni cancerul de sân.

Ce metode de reconstrucţie mamară există?

În prezent există multiple metode chirurgicale de reconstrucţie mamară. Pentru reconstrucție, se pot folosi implanturi sau ţesuturile proprii.

Reconstrucţia de sân după o operație de cancer mamar este o intervenţie personalizată, adaptată la particularităţile anatomice individuale, scopul principal al acestei intervenţii fiind de a obţine un sân cât mai asemănător cu sânul sănătos.

Pentru alegerea metodei optime pentru fiecare pacientă în parte, echipa medicală ţine seama de aspectul sânului contralateral, caracteristicile constituţionale ale fiecărei paciente, starea ţesuturilor din zona operată (aspect, grosime, troficitate, pecum și de aspectul cicatricei postmastectomie). Deasemenea, se ține cont de vârsta pacientei, starea de sănătate, tratamentele urmate (chimioterapie, radioterapie), dar şi de dorinţele acesteia.

În funcție de concluziile medicale, se poate apela la următoarele soluții chirurgicale :

Reconstrucţia sânului cu implanturi mamare

Este cea mai simplă metodă de reconstrucţie mamară şi presupune introducerea unui implant mamar sub muşchiul pectoral, pentru a remodela astfel forma noului sân. Este o metodă chirurgicală potrivită pentru femeile cu sâni mici, la care, în urma mastecomiei, s-a păstrat muşchiul pectoral şi la care există rezerve de tegument pentru a se introduce un implant similar cu sânul contralateral.

De obicei, după mastectomie, nu rămâne suficient tegument pentru a acoperi un implant.  În aceste cazuri,  sânul se poate reconstrui cu ajutorul unor implanturi create special pentru reconstrucţia de sân, protezele expander (tip Becker). Acestea sunt nişte implanturi dublu compartimentate. Compartimentul extern este plin (umplut cu gel de silicon), în timp ce compartimentul intern este gol, dotat cu o valvă prin care ulterior se va introduce ser fiziologic. Umplerea compartimentului cu ser fiziologic se va face treptat, prin injectări regulate, repetate săptămânal până la umplerea integrală a implantului. Protezele de tip expander sunt indicate pentru pacientele care optează pentru o reconstrucţie mamară cu implant, însă nu au ţesuturi suficiente pentru a le fi introdus un implant similar cu sânul contralateral.

Expandarea tisulară

Expanderul tisular reprezintă un implant special creat pentru a obţine surplusul tisular necesar pentru acoperirea unui implant. Este o metodă de reconstrucţie ce se poate utiliza în majoritatea cazurilor.

Este o metodă de reconstructie a sânului după mastectomie ce presupune parcurgerea a două etape chirurgicale. În prima etapă se introduce expanderul tisular temporar, care are forma unei proteze de sân, dar care este gol. Apoi, se umple expanderul cu ser fiziologic prin injectări săptămânale.

Cea de-a doua etapă chirurgicală presupune extragerea expanderului şi înlocuirea acestuia cu o proteză mamară cu gel de silicon. Avantajul acestei metode este acela de a crea, în timp, un surplus de ţesut necesar pentru acoperirea unui implant mamar voluminos, intervenție ce nu ar fi fost posibilă înainte. Condiția esențială în aceste cazuri este prezența unor tegumente locale de calitate. Atenție ! Metoda nu este potrivită pentru pacientele care au beneficiat de radioterapie.

 

Reconstrucția sânilor cu intervenție chirurgicală cu lambou

Această modalitate de reconstrucția a sânilor post-mastectomie implică prelevarea unei secțiuni de țesut dintr-o zonă a corpului – cel mai adesea abdomenul – și relocarea acesteia în zona sânului.

Reconstrucția sânilor cu lambou este o procedură complexă efectuată de un chirurg plastician. O mare parte din reconstrucția sânilor folosind țesutul propriu al corpului poate fi realizată în momentul mastectomiei (reconstrucție imediată), deși uneori poate fi făcută ca o procedură separată mai târziu (reconstrucție întârziată).

Chirurgul dumneavoastră plastician vă poate recomanda o procedură în două etape. Prima etapă este de a plasa un implant de expansiune, iar a doua etapă este de a finaliza reconstrucția țesutului. Probabil că veți avea nevoie de o altă operație pentru a efectua reconstrucția mamelonului.

Reconstrucția sânilor cu lambou este o procedură majoră și implică posibilitatea unor complicații semnificative, inclusiv:

  • modificări ale senzației sânilor
  • timp prelungit în operație și sub anestezie
  • timp prelungit de recuperare și vindecare
  • vindecare îngreunată a rănilor
  • colectare de lichide (serom)
  • infecţie
  • sângerare
  • moartea țesuturilor (necroză) din cauza aportului insuficient de sânge
  • pierderea senzației la locul donor de țesut
  • hernia sau slăbiciunea peretelui abdominal

Radioterapia aplicată pe piele și pe peretele toracic poate provoca complicații în timpul vindecării dacă este administrată după o intervenție chirurgicală de reconstrucție a sânilor. Medicul chirurg estetician vă poate recomanda să așteptați până când ați terminat cu radioterapia înainte de a continua cu a doua etapă a reconstrucției mamare.

Metode chirurgicale de reconstrucție cu lambou

Reconstrucția sânului autolog utilizează una dintre cele două metode chirurgicale:

  1. Chirurgie cu lambou pediculat : chirurgul taie unele dintre vasele de sânge către țesutul care urmează să fie transferat, dar păstrează alte vase de sânge intacte. Creează un tunel în țesutul de sub piele până în zona pieptului, dezvoltând un buzunar pentru implant.
  2. Operație cu lambou liber: chirurgul deconectează complet țesutul de la alimentarea cu sânge și reatașează țesutul la noile vase de sânge din apropierea pieptului. Din cauza reatașării vaselor de sânge, operația cu lambou liber durează de obicei mai mult decât operația cu lambou pediculat.

Tipuri de operații cu lambou

Țesutul pentru reconstrucția sânului provine cel mai adesea din zona abdomenului. Țesutul din spate sau – mai rar – fesele pot fi, de asemenea, folosite. Chirurgul dumneavoastră stabilește care metodă este cea mai potrivită în funcție de tipul dumneavoastră de corp și de istoricul dumneavoastră medical și chirurgical.

Abdomen (lambou TRAM): chirurgul dumneavoastră îndepărtează țesut – inclusiv mușchi – din abdomen printr-o procedură cunoscută sub numele de lambou transvers al mușchiului drept al abdomenului (TRAM). Lamboul TRAM poate fi transferat ca lambou liber sau lambou pediculat.

Un lambou TRAM pediculat folosește întregul mușchi drept – unul dintre cei patru mușchi majori ai abdomenului. Pentru un lambou TRAM liber care economisește mușchii, chirurgul dumneavoastră ia doar o parte din mușchiul drept al abdomenului, ceea ce vă poate ajuta să vă păstrați puterea abdominală după operație.

Abdomen (lambou DIEP): o procedură mai nouă, lamboul perforator epigastric inferior profund (DIEP), este similară cu un lambou mSTRAM, dar numai pielea și grăsimea sunt îndepărtate. Reatașarea vaselor de sânge necesită experiență în microchirurgie. Un avantaj al acestui tip de reconstrucție a sânilor este că veți păstra mai multă forță în abdomen. Dacă chirurgul dumneavoastră nu poate efectua o procedură de lambou DIEP din motive anatomice, ar putea opta pentru procedura mSTRAM.

Abdomen (lambou SIEA). O variantă a lamboului DIEP, lamboul arterei epigastrice inferioare superficiale (SIEA) utilizează același țesut abdominal, dar se bazează pe vase de sânge care nu sunt la fel de adânci în abdomen. Aceasta oferă o opțiune mai puțin invazivă, dar nu toate vasele de sânge SIEA ale femeilor sunt adecvate pentru acest tip de intervenție chirurgicală cu lambou.

Spate (lambou dorsal mare): această tehnică chirurgicală preia pielea, grăsimea și mușchii din partea superioară a spatelui, tunelându-le sub piele până la piept. Deoarece cantitatea de piele și de țesut este în general mai mică decât într-o intervenție chirurgicală cu lambou TRAM, această abordare poate fi utilizată pentru sânii mici și mijlocii sau pentru crearea unui buzunar pentru un implant mamar. Deși mai puțin frecvent, unele femei experimentează slăbiciune musculară la spate, umăr sau braț după această intervenție chirurgicală.

Fese (lambou fesier): un lambou fesier este o procedură de lambou liber care preia țesut din fese și îl transplantează în zona pieptului. Un lambou fesier poate fi o opțiune pentru femeile care preferă reconstrucția țesuturilor, dar care nu au suficient țesut suplimentar în spate sau abdomen.

Interiorul coapsei (TUG): o altă opțiune mai nouă, lamboul transversal superior gracilis (TUG), folosește mușchi și țesut adipos de la partea inferioară a feselor până la interiorul coapsei. Chirurgia cu lambou TUG, care nu este disponibilă peste tot, poate fi o opțiune pentru femeile ale căror coapse se ating și care au sânii mici sau mijlocii.

Deoarece alimentarea adecvată cu sânge este esențială pentru supraviețuirea țesutului transplantat în operația cu lambou, chirurgul dumneavoastră poate prefera să nu efectueze o procedură de lambou pediculat dacă sunteți fumător sau dacă aveți diabet, boală vasculară sau o tulburare a țesutului conjunctiv. Dacă fumați, vi se poate cere să renunțați timp de patru până la șase săptămâni înainte de operație. De asemenea, obezitatea vă poate împiedica să aveți un lambou TRAM pediculat.

În general, intervenția chirurgicală de reconstrucție a sânilor cu lambou este mai extinsă decât este mastectomia sau reconstrucția cu implant. Procedurile cu lambou au ca rezultat incizii mai mari, care durează mai mult să se vindece, deci necesită o perioadă mai lungă de recuperare și pot necesita o spitalizare mai lungă.

O nouă tehnică de reconstrucție a sânilor, grefarea autologă de grăsime, folosește liposucția pentru a aduna țesutul adipos de pe coapse, abdomen sau fese pentru a reconstrui sânul sau pentru a îmbunătăți aspectul sânului după reconstrucție.

Reconstrucția sânilor poate implica și reconstrucția mamelonului, dacă alegeți, inclusiv tatuarea pentru a defini zona întunecată a pielii din jurul mamelonului (areola).

Ce presupune recuperarea după operația de reconstrucție mamară?

Este posibil să fiti obosită timp de câteva săptămâni după operație. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă controla durerea. Este posibil să aveți tuburi de drenaj la locul inciziei pentru o scurtă perioadă de timp după intervenția chirurgicală, în vederea  eliminării excesului de lichide care se adună.

Purtarea unui bandaj elastic sau a sutienului de susținere poate ajuta la susținerea sânul în timp ce se vindecă.

Revenirea la activitățile normale poate dura până la șase săptămâni sau mai mult. Medicul dumneavoastră vă va informa cu privire la orice restricții ale activităților dumneavoastră, cum ar fi evitarea ridicării greutăților deasupra capului sau activitățile fizice intense.

Centrul pentru Sănătatea Sânului, Royal Hospital București,

este format din imagiști, senologi, chirurgi, oncologi, radiologi și radioterapeuți profesioniști cu cele mai bune rezultate în prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului. De asemenea, oferim pacientelor noastre suportul unui psiholog pentru a le asigura confortul psihic pe perioada tratamentului.

Putem aborda cu succes orice operație ce ține de patologia mamară.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. Narcis Cristian Mașala

Mai multe detalii

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.