Reperaj tumoral cu harpon
O biopsie excizională ghidată de harpon este o intervenție ce presupune introducerea unui fir subțire în țesutul mamar pentru a ghida chirurgul către zona exactă de îndepărtat.
Ce este reperajul tumoral cu harpon?
O biopsie excizională ghidată de harpon este o intervenție ce presupune introducerea unui fir subțire în țesutul mamar pentru a ghida chirurgul către zona exactă de îndepărtat.
Chirurgul dumneavoastră ar putea folosi acest tip de intervenție dacă o radiografie a sânului (mamografie) sau o ecografie a sânului a evidențiat o zonă anormală, dar tumora, prin poziționarea ei în interiorul țesutului mamar, nu poate fi palpată și nici biopsiata din cauza localizării dificile.
Un reperaj tumoral cu harpon necesită parcurgerea a doua etape:
- poziționarea harponului folosind un anestezic local, în secția de radiologie
- mai târziu în aceeași zi, efectuarea intervenției chirurgicale cu anestezie generală pentru a îndepărta zona tumorală
Un medic specialist anatomo-patolog examinează țesutul biopsiat la microscop. Acest lucru poate arăta dacă modificările survenite la nivelul sânilor se datorează cancerului sau altor afecțiuni.
Unele femei ar putea avea nevoie de un reperaj cu harponul odată ce au primit un diagnostic de cancer de sân, în pregătirea pentru operația de cancer la sân. Firul este plasat în zona canceroasă, ghidând chirurgul către zona de îndepărtat.
Cum vă pregătiți pentru o biopsie mamară cu reperaj tumoral cu harpon?
Veți efectua operația sub anestezic și nu veți putea mânca cu 6 ore înainte. Este posibil să aveți voie să beți apă cu până la 2 ore înainte. Personalul spitalului vă va oferi instrucțiuni în acest sens.
Tot medicul ATI vă va oferi recomandări privind continuarea sau întreruperea, pentru un timp, a tratamentului medicamentos pe care îl urmați în prezent.
În majoritatea spitalelor, reperajul tumoral cu harpon se efectuează în aceeași zi cu biopsia.
Montarea harponului se va efectua de către un medic specialist radiolog.
Pacienta va fi condusă în cabinetul de mamografie, unde medicul radiolog va verifica din nou poziționarea tumorii, pentru a știi unde să plaseze exact harponul. Radiologul va curăța o parte a sânului cu o soluție antiseptică. Apoi va injecta un anestezic local în aceeași zonă pentru a amorți pielea. Acest lucru poate ustura puțin la început, dar de obicei este doar pentru câteva minute. Când zona este amorțită, radiologul va amplasa un fir subțire cu un cârlig mic prin piele, direct în zona de interes. Vârful firului este plasat în centrul zonei anormale. Cârligul de la vârf oprește mișcarea firului.
Radiologul fixează celălalt capăt al firului de piept pentru a-l menține pe loc. Deoarece firul este flexibil, se îndoaie și este lipit cu bandă adezivă pe piept, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la mișcarea firului.
Ce se întâmplă în timpul biopsiei mamare, după reperajul tumoral cu harpon?
Biopsia excizională se va realiza sub anestezie generală, asta însemnând că pacienta va dormi și nu va simți niciun disconfort.
Chirurgul va efectua o incizie mică în sân. Apoi va îndepărta zona anormală a țesutului mamar. Harponul va ghida chirurgul în locul potrivit.
Firul de ghidare va fi îndepărtat odată cu excizarea tumorii.
Pacienta se va trezi în scurt timp după terminarea operației. Medicul este cel care va informa pacienta despre condițiile de îngrijire corectă a zonei de biopsie și de pansament.
Puteți lua medicamente calmante, la recomandarea medicului, dacă sânul dumneavoastră este dureros sau sensibil. Este posibil să observați existența vânătăilor în zona intervenției și acest lucru este normal. Vor dispărea după o săptămână sau două.
Așteptarea rezultatelor testelor anatomo-apatologice poate fi o perioadă foarte îngrijorătoare. De îndată ce aceste rezultate sunt gata, veți programa o consultație cu medicul chirurg pentru a discuta pe baza acestora.
Care sunt riscuri posibile ale acestei intervenții?
Biopsia excizionala efectuată după un reperaj tumoral cu harpon este o procedură foarte sigură.
Există cazuri extrem de rare de complicații post-operatorii. Acestea pot fi: sângerare, tumefiere, infecție.