STENOZA JONCȚIUNII PIELOURETERALE (JUP) ESTE CEL MAI FRECVENT O BOALĂ CONGENITALĂ (DIN NAȘTERE) CARE DETERMINĂ ÎNGUSTAREA ZONEI UNDE RINICHIUL SE VARSĂ ÎN URETER.

Staza urinară

Din punct de vedere funcțional, această situație determină creșterea presiunii în interiorul rinichiului, determinând dilatarea acestuia (hidronefroză) și afectarea producerii de urină.

Staza urinară la nivelul rinichiului poate determina apariția de infecții dificil de tratat și care pot altera suplimentar starea respectivei unități renale.

Această afecțiune poate evolua fără simptome sau poate avea simptomatologie nespecifică, de tipul durerilor difuze in zona rinichiului afectat, a infecțiilor urinare sau a hematuriei (urinare cu sânge).

În stenoza de JUP nu există nici un fel de tratament medicamentos, singura alternativă fiind chirurgia, iar aici opțiunile includ abord endoscopic, laparoscopic sau chirurgical deschis.

Endopielotomia

LA PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ, INFECŢIILE URINARE AJUNG LA O FRECVENŢĂ DE 10-20%, CU EVOLUŢII LENTE, CARE POT DUCE LA COMPLICAŢII CE SCAD CALITATEA VIEŢII ŞI DURATA DE VIAŢĂ.

Abordul endoscopic (endopielotomia) are avantajul evitării inciziilor la piele, folosind exclusiv calea urinară, iar rezultatele obținute sunt bune, astfel că această tehnică reprezintă cel mai frecvent prima opțiune a pacientului. Situațiile în care endopielotomia este contraindicată sau nu a dat rezultatul dorit impun găsirea unei soluții chirurgicale alternative.

Intervenția laparoscopică (pieloplastia laparoscopică) oferă toate avantajele chirurgiei deschise, la care se adaugă incizii de mici dimensiuni la nivelul tegumentului, recuperare mai rapidă dar și o mai bună vizualizare a zonei asupra căreia se intervine. Având în vedere că marea majoritate a pacienților care necesită o astfel de intervenție sunt tineri, aspectul estetic al plăgii chirurgicale este un alt argument în favoarea laparoscopiei.

Practic, pieloplastia laparoscopică presupune identificarea zonei stenozate, îndepărtarea acesteia și refacerea continuității căii urinare la parametrii funcționali optimi.

Spitalizarea în acest caz este de 2-3 zile postoperator iar recuperarea este rapidă și nu implică restricții alimentare.

Ghidul Asociației Europene de Urologie (EAU): https://uroweb.org/guideline/paediatric-urology/

 

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.