Acasă / Servicii / Ginecologie / Testul Torch - depistarea infecțiilor în sarcină

TESTUL TORCH ESTE O ANALIZĂ PRENATALĂ FĂCUTĂ CU SCOPUL IDENTIFICĂRII SINDROMULUI TORCH.

T.O.R.C.H.

Acesta este un acronim medical reprezentat de un grup de infecții care se pot dovedi periculoase pentru făt în sarcină:

Toxoplasmoză – o infecție relativ comună cauzată de parazitul toxoplasma gondii care în cazuri de imunitate scăzută, precum cel al fătului ce se formează în uter poate avea efecte devastatoare : complicații severe la nivelul ochilor, creierului, plămânilor și inimii.

Alte infecții precum coxackie virus, sifilis, varicelă, zona zoster, HIV, parvobirus B19 și hepatita B. (unele pot fi tratate cu antibiotic, altele pot fi prevenite prin vaccin).

Rubeolă, o infecție virală care în timpul sarcinii poate trece ușor la făt și poate provoca malformații la nivelul ochilor (cataractă, microftlamie), sistemului auditiv (surditate), sistemulului cardiorespirator sau sistemului nervos (microcefalie, întârziere mintală).

Citomegalovirus – un virus din grupul de virusuri ai herpesului care poate avea cam aceleași efecte asupra fătului precum rubeolă, însă rata de transmitere în cazul mamelor seropozitive este de doar 1%.

Herpes simplex – un virus din grupa largă de viruși ADN care,activat în timpul sarcinii, poate avea efecte negative asupra mamei, dar în special asupra fătului (incidență crescută a avorturilor și nașterilor premature, malformații congenitale rare, dar severe,

 

Simptomele sindromului Torch în sarcina sunt relativ puține și nu foarte pregnante. În principal febra este cea care dă semnalul de alarmă că în corpul gravidei ar putea există o infecție.

Odată ce acestea apar și nu sunt depistate pot apărea complicații grave în sarcină, care se pot sfârși cu decesul fetal.

INTERPRETAREA REZULTATELOR TESTULUI TORCH:

Testul Torch presupune o analiză a sângelui în vederea depistării anticorpilor responsabili pentru infecții: IgG și IgM.

Rezultatele testului sunt fie negative, fie pozitive. În cazul în care sunt negative, înseamnă că nu suferiți de nicio infecție și că nu există anticorpi în sânge.

Prezența anticorpilor IgM în sângele testat presupune existența unei infecții recente sau curente cu virus sau parazit. Medicii recurg în acest caz și la teste suplimentare pentru stabilirea diagnosticului, întrucât anticorpii IgM pot fi prezenți și din alte motive decât infecția.

Descoperirea anticorpilor IgG în sânge indică faptul că ai suferit de o infecție în trecut. Testul este repetat după 2 săptămâni, iar dacă aceștia încă apar, atunci înseamnă că infecția este prezentă și la acel moment.

Dacă este făcut înainte de sarcină, iar rezultatul testului TORCH este pozitiv, unele infecții precum toxoplasmoză și sifilisul pot fi tratate cu antibiotic. Altele, precum cele virale, ca în cazul rubeolei, varicelei sau zona zoster, care nu au un tratament efectiv, pot fi prevenite prin vaccinare înainte de sarcină. Transmiterea virusului herpetic la făt poate fi evitată prin nașterea cu ajutorul operației cezariană.