Tratamentul incontinenței urinare
Incontinența urinară – pierderea controlului vezicii urinare – este o problemă comună și adesea jenantă. Severitatea acestei afecțiuni variază de la scurgerea ocazională de urină atunci când persoana tușeste sau strănuta, până la nevoia de a urina care este atât de bruscă și puternică încât nu mai poti ajunge la timp la toaletă.
Incontinența urinară
Deși apare mai des pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră ginecolog pentru a primi tratament adecvat. Pentru majoritatea oamenilor, stilul de viață simplu și modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata cu succes simptomele incontinenței urinare. Pentru alți oameni, terapia chirurgicală este singura metodă de tratament eficient al incontinenței urinare.
Când este necesar să consultați un medic de specialitate?
S-ar putea să vă simțiți inconfortabil când discutați despre incontinență cu medicul dumneavoastră specialist în obstetrică-ginecologie. Dar dacă incontinența apare frecvent în viață dumneavoastră sau dacă vă afectează calitatea vieții, este important să solicitați sfatul medicului deoarece incontinența urinară poate:
- Să vă determine să vă restricționati activitățile și să vă limitați interacțiunile sociale
- Să vă afecteze negativ calitatea vieții
- Să crească riscul de accidentare la adulții mai în vârstă atunci când se grăbesc spre toaletă
- Să indice o afecțiune subiacentă mai gravă
Care este tratamentul incontinenței urinare?
Tratamentul incontinenței urinare depinde de tipul incontinenței, de severitatea acesteia și de cauza de bază. Poate fi necesară o combinație de tratamente. Dacă o afecțiune de bază vă provoacă simptomele, medicul specialist în obstetrică-ginecologie va trata mai întâi acea afecțiune.
Tehnici comportamentale
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să abordați anumite tehnici comportamentale care să vă ajute în managementul simptomatologiei deranjante :
- Antrenamentul vezicii urinare, pentru a întârzia urinarea: puteți începe prin a încerca să amânați urinarea timp de 10 minute de fiecare dată când simțiți nevoia de a urina. Scopul este de a prelungi timpul dintre călătoriile la toaletă până când urinați doar la fiecare 2,5 până la 3,5 ore.
- Evacuarea dublă- vă ajută să învățați să vă goliți complet vezica urinară pentru a evita incontinența de preaplin. Mictia dublă înseamnă să urinați, apoi să așteptați câteva minute și să încercați din nou.
- Excursii programate la toaletă, pentru a urina la fiecare două până la patru ore, în loc să așteptați nevoia de a urina.
- Gestionarea lichidelor și a dietei, pentru a recâștiga controlul asupra vezicii urinare. Poate fi necesar să reduceți sau să evitați alcoolul, cofeina sau alimentele acide. Reducerea consumului de lichide, pierderea în greutate sau creșterea activității fizice, de asemenea, pot ușura problema.
Exerciții pentru mușchii planșeului pelvin
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți aceste exerciții pentru a întări mușchii care vă ajută să controlați urinarea. Cunoscute și sub denumirea de exerciții Kegel, aceste tehnici sunt deosebit de eficiente pentru incontinența de efort, dar pot ajuta și la incontinența urgentă.
Pentru a face exerciții pentru mușchii planșeului pelvin, imaginați-vă că încercați să vă opriți fluxul de urină. Apoi:
- Strângeți (contractați) mușchii pe care i-ați folosi pentru a nu mai urina și țineți apăsat timp de cinci secunde, apoi relaxați-vă timp de cinci secunde.
- Lucrați până la menținerea contracțiilor timp de 10 secunde la un moment dat.
- Efectuați cel puțin trei seturi de 10 repetări în fiecare zi.
Medicamente
Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea incontinenței includ:
- Anticolinergice: aceste medicamente pot calma o vezică hiperactivă și pot fi utile pentru incontinența urgentă.
- Mirabegron: folosit pentru a trata incontinența de urgență, acest medicament relaxează mușchiul vezicii urinare și poate crește cantitatea de urină pe care vezica o poate reține. De asemenea, poate crește cantitatea pe care o puteți urina la un moment dat, ajutând la golirea mai completă a vezicii urinare.
- Estrogen local: aplicarea unei doze mici de estrogen local sub formă de cremă vaginală, inel sau plasture poate ajuta la tonifierea și întinerirea țesuturilor din uretră și zonele vaginale.
Stimulare electrică
Electrozii sunt introduși temporar în rect sau vagin pentru a stimula și întări mușchii podelei pelvine. Stimularea electrică blândă poate fi eficientă pentru incontinența de efort și incontinența de urgență, dar este posibil să aveți nevoie de mai multe tratamente pe parcursul mai multor luni.
Dispozitive medicale
Dispozitivele concepute pentru a trata femeile cu incontinență includ:
- Dispozitiv intravaginal- este un mic dispozitiv de unică folosință, asemănător unui tampon, introdus în uretră înainte de o activitate specifică, cum ar fi tenisul, care poate declanșa incontinența. Inserția acționează ca un dop pentru a preveni scurgerea și este îndepărtată înainte de a urina.
- Pesarul, un inel flexibil de silicon pe care îl introduceți în vagin și îl purtați toată ziua. Dispozitivul este utilizat și la femeile cu prolaps vaginal. Pesarul ajută la susținerea uretrei, pentru a preveni scurgerea urinei.
Terapii intervenționale
Terapiile intervenționale care pot ajuta la incontinență includ:
- Injecții de material de volum: un material sintetic este injectat în țesutul din jurul uretrei. Materialul de volum ajută la menținerea uretrei închise și la reducerea scurgerilor de urină. Această procedură este utilizată pentru tratamentul incontinenței de efort și este, în general, mai puțin eficientă decât tratamentele mai invazive, cum ar fi intervenția chirurgicală. Poate fi necesar să fie repetat de mai multe ori.
- Botox: injecțiile cu Botox în mușchiul vezicii urinare pot aduce beneficii persoanelor care au o vezică urinară hiperactivă și incontinență urgentă. Botoxul este, în general, prescris oamenilor numai dacă alte tratamente nu au avut succes.
- Stimulatori ai nervilor: există două tipuri de dispozitive care folosesc impulsuri electrice nedureroase pentru a stimula nervii implicați în controlul vezicii urinare (nervii sacrali). Un tip este implantat sub piele în fese și conectat la fire de pe partea inferioară a spatelui. Celălalt tip este un dop detașabil care este introdus în vagin. Stimularea nervilor sacrali poate controla vezica hiperactivă și poate provoca incontinență dacă alte terapii nu au funcționat.
Intervenție chirurgicală
Dacă alte tratamente nu funcționează, mai multe proceduri chirurgicale pot trata problemele care cauzează incontinența urinară:
Colposuspensie
În cazul incontinenței de stres, mușchii tăi pot să nu funcționeze bine pentru a-ți ține vezica urinară în locul potrivit, ceea ce duce la scurgeri. Colposuspensia ridică gâtul vezicii urinare în poziția corectă și îl menține pe loc cu cusături.
Ce trebuie să știm despre colposuspensie:
- se poate face printr-o tăietură mare în abdomenul inferior (abdomen) sau că o intervenție chirurgicală laparoscopică prin 1 sau mai multe tăieturi mici
- de obicei, veți putea reveni la activitățile normale după aproximativ 4 săptămâni – deși activitățile obositoare și sexul ar trebui evitate timp de cel puțîn 6 săptămâni
- pentru unele persoane, recuperarea durează mai mult, dar operația “prin gaura cheii” poate avea un timp de recuperare mai rapid
- poate fi un tratament eficient pe termen lung pentru incontinența de efort
- studiile sugerează că, în medie, aproximativ 70 de femei din 100 simt că simptomele lor s-au ameliorat la 1 până la 5 ani după ce au avut colposuspensie. După 5 ani, aproximativ 55 de femei din 100 simt acest lucru.
Operație cu sling uretral
Operația cu sling implică ceea ce este cunoscut sub numele de „sling fascial” care este inserat în jurul gâtului vezicii urinare sau a tubului care duce urina din corp (uretra). Acest lucru vă susține vezica urinară sau uretra, astfel încât urina să nu se mai scurgă.
Ce trebuie să știm despre operația cu sling:
- se face o tăietură în abdomenul inferior și în vagin
- sling-ul este de obicei realizat din țesut prelevat dintr-o altă parte a corpului, cum ar fi abdomenul.
- timpul de recuperare este de aproximativ 6 săptămâni
- de obicei, este o operație foarte sigură și majoritatea pacienților observă o îmbunătățire a simptomelor
- cercetările arată că o medie de aproximativ 75 de femei din 100 simt că simptomele lor s-au ameliorat la 1 până la 5 ani după operația cu sling și aproximativ 55 de femei din 100 se simt așa după mai bine de 5 ani.
Chirurgie cu plasă vaginală (chirurgie cu bandă/bandeleta)
Operația cu plasă vaginală sau bandă presupune introducerea permanentă a unei benzi de plasă sintetică în spatele uretrei pentru a o susține și a preveni scurgerile.
Ce trebuie să știm despre operația cu plasă vaginală:
- nu se știe cât de probabil este să aveți complicații după o intervenție chirurgicală cu plasă, dar o complicație îngrijorătoare este atunci când pielea de deasupra plasei nu se vindecă corespunzător și se deplasează în vagin. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „expunere la plasă vaginală” și poate cauza durere, sângerare sau secreții la nivelul vaginului. În cazuri rare, poate provoca, de asemenea, leziuni ale vezicii urinare sau uretrei.
- studiile sugerează că multe femei care au o intervenție chirurgicală cu plasă observă îmbunătățiri. În primii 1 până la 5 ani după aceea, aproximativ 75 din 100 simt că simptomele lor s-au îmbunătățit. După 5 ani, aproximativ 60 din 100 simt acest lucru.
Tampoane absorbante și catetere
Dacă tratamentele medicale nu vă pot elimina incontinența, puteți încerca produse care ajută la ușurarea disconfortului și neplăcerilor cauzate de scurgerile de urină:
- Tampoane și îmbrăcăminte de protecție. Majoritatea produselor nu sunt mai voluminoase decât lenjeria obișnuită și pot fi purtate cu ușurință sub hainele de zi cu zi.
- Cateter. Dacă suferiți de incontinență deoarece vezica urinară nu se golește corespunzător, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să învățați să introduceți un tub moale (cateter) în uretră de mai multe ori pe zi pentru a vă drena vezica urinară. Veți fi instruit despre cum să curățați aceste catetere pentru reutilizare în siguranță.
Nu ezitați să adresați medicului ginecolog orice întrebare privind starea dumneavoastră de sănătate ginecologică și nu plecați nelămurită din cabinetul medicului!