URETEROSCOPIA ESTE DEFINITĂ CA ABORDUL ENDOSCOPIC AL URETERULUI, ORGAN PERECHE CE FACE LEGĂTURA ÎNTRE RINICHI ȘI VEZICA URINARĂ.

Scopurile acestei intervenții chirugicale endoscopice merg de la simpla explorare în scop diagnostic până la tratamentul calculilor sau a formațiunilor tumorale ce apar la acest nivel.

Cand este recomandată intervenția

Situația cea mai frecventă este litiaza ureterului (pietre) care nu s-au eliminat spontan și care necesită tratament chirurgical. Avantajele majore ale ureteroscopiei includ o foarte bună vizualizare a leziunii, posibilitați multiple de tratament cu ajutorul instrumentelor accesorii și durată redusă de spitalizare, cu externare a doua zi postoperator în majoritatea cazurilor.

STUDIILE INTERNAŢIONALE AU SEMNALAT UN FENOMEN ALARMANT: TOT MAI MULŢI COPII FAC PIETRE LA RINICHI. ÎN SPITALELE DIN SUA, NUMĂRUL COPIILOR DIAGNOSTICAŢI CU CALCULI RENALI A CRESCUT DE CINCI ORI ÎN ULTIMII ZECE ANI.

CE PRESUPUNE ACEASTĂ INTERVENȚIE?

Instrumentul utilizat, numit ureteroscop, dispune de sursă de lumină cu intensitate ce se reglează automat și cameră video de înaltă definiție, care, împreună cu optica cu coeficient de mărire, oferă imagini foarte detaliate ale regiunii explorate și ale leziunii.

Pe lângă ureteroscop se utilizează o serie de alte instrumente, ce pot să extragă sau să fragmenteze calculul, să inicizeze sau să dilate ureterul, să extragă calculul, etc.

După ureteroscopie poate fi necesară montarea unei sonde JJ (Cook) care va fi menținută pentru câteva săptămâni în funcție de recomandarea medicului. Este extrem de important ca pacientul să revină pentru extragerea acestei sonde, evitând astfel riscul apariției unor complicații redutabile.

Rata complicațiilor acestei proceduri este foarte redusă, spitalizarea este de aprox 24 ore iar reluarea activităților uzuale ale pacientului se face în primele zile postoperator.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.