VARICOCELUL
VARICOCELUL ESTE DEFINIT CA DILATAȚIA VENELOR PLEXULUI PAMPINIFORM, O STRUCTURĂ VASCULARĂ AFLATĂ LA NIVELUL TESTICULULUI.
Astfel, sângele ajuns la acest nivel, stagnează acolo și nu mai curge în ritmul său normal, determinând, prin efect de volum, creșterea temperaturii la nivelul testiculului afectat.
Cel mai frecvent, varicocelul afectează testiculul stâng, datorită unor particularități anatomice ale sistemului venos pe această parte. Varicocelul drept este o condiție rar întâlnită în practică.
Varicocelul
Varicocelul poate fi simptomatic, adică poate produce disconfort sau durere pacientului, poate fi doar o constatare la autoexaminare (aspect descris sugestiv ca sac cu râme) sau poate fi complet asimptomatic.
Cel mai important efect al varicocelului este însă infertilitatea masculină, adică incapacitatea de a face copii.
Studiile au demonstrat că până la 50% dintre bărbații care suferă de infertilitate au varicocel. În această situație este nevoie de un examen urologic amănunțit, pentru că infertilitatea poate avea multiple cauze, iar varicocelul este numai una dintre ele.
STATISTICILE ARATĂ CĂ INFECŢIILE DE PE TRACTUL URINAR OCUPĂ LOCUL III ÎN RÂNDUL CELOR MAI FRECVENTE BOLI LA COPII ŞI BĂTRÂNI, DUPĂ INFECŢIILE RESPIRATORII ŞI CELE DIGESTIVE.
EVALUARE
Evaluarea in acest caz este clinică, bazată pe examinarea pacientului. Examenul ecografic testicular stabilește stadiul bolii, oferind astfel elemente utile în stabilirea atitudinii terapeutice. Dacă motivul prezentării la medic este infertilitatea, pot fi necesare teste suplimentare.
EVOLUȚIE
Durata tipică de spitalizare după cura laparoscopică a varicocelului este de o zi iar recuperarea postoperatorie este scurtă iar rata complicațiilor este foarte redusă.
Ghidul Asociației Europene de Urologie (EAU): https://uroweb.org/guideline/male-infertility/