Ureteroscopie flexibilă – Pietre la rinichi

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Conceptul modern de chirurgie intrarenală a apărut din dorința de a oferi tratamente eficiente pacienților cu litiază renală fără a fi nevoie de incizii de mari dimensiuni, ce au multiple implicații nefavorabile.

În cazul ureteroscopiei flexibile nu este nevoie de incizie, folosindu-se calea urinară a pacientului, care permite accesul până în interiorul rinichiului, folosind un instrument specializat. Diametrul instrumentului utilizat este de aproximativ 3 mm, suficient pentru a avea în interiorul rinichiului o cameră video, o sursă de lumină și o fibră laser care poate fragmenta calculul.

Doctor CRISTIAN PERSU

Am terminat acum de făcut o ureteroscopie flexibilă, o intervenție extrem de modernă.

Este cea mai puțin invazivă operație de pietre la rinichi pe care o putem face pentru calculii -pentru pietrele- aflate în interiorul rinichiului. Este ceea ce numim în termeni de specialitate “chirurgie intrarenală”.

Uretroscopie flexibilă sau operație de pietre la rinichi

Pentru a putea face această chirurgie intrarenală într-un mod extrem de puțin invaziv pentru pacient, folosim un ureteroscop flexibil, un instrument pe care îl introducem pe uretră și prin vezică și apoi pe ureter. Folosim în întregime calea naturală, calea urinară a pacientului. Nu este necesar să facem niciun fel de incizie.

Nu este necesar să facem nici acele mici orificii pe care pacienții poate că le cunosc de la laparoscopie, deci folosim în întregime calea naturală. Ajungem cu acest instrument în interiorul rinichiului.

Odată ajunși în interiorul rinichiului, particularitatea constructivă a ureteroscopului flexibil este posibilitatea de a angula vârful în funcție de direcția în care avem nevoie să ne deplasăm. Realizând această angulare, putem ajunge în oricare din camerele rinichiului (pe care le numim calice) și în felul ăsta putem găsi piatra și putem ajunge față în față cu piatra.

Odată ce am ajuns față în față cu piatra, folosim laserul ca sursă de energie, laser cu care vom sparge piatra pentru o tehnică de contact.

Încă o dată insist: avantajul acestei tehnici de uretroscopie flexibilă este invazivitatea foarte redusă, practic pacientul nu are nicio tăietură, pacientul poate să plece a doua zi acasă sau chiar în aceeași zi, dacă operația are loc dimineața devreme. Tehnica permite contactul direct cu calculul și atunci toată procedura se desfășoară sub control vizual, iar energia și precizia pe care ne-o oferă laserul, ne asigură că piatra este fragmentată în totalitate și că pacientul nu va rămâne cu -să spunem- restanțe litiazice și implicit cu nevoia unei alte operații acolo.

Pacientul poate -dacă optează- să asiste la operație, pentru că așa cum a fost cazul nostru, pacienta a optat pentru anestezie rahidiană și atunci s-a uitat pe ecran alături de noi, ceea ce (în opinia mea) crește și gradul de încredere pe care îl are pacientul, pentru că vede exact și calculul și felul în care calcul este spart, și aspectul final al intervenției, și atunci pacienții sunt foarte încântați de această tehnică.

Dacă adăugăm la asta faptul că postoperator durerile sunt mai multe decât suportabile și le putem controla foarte ușor cu medicația pe care o administrăm, și cu faptul că mâine dimineață pacienta noastră va merge acasă, putem concluziona că uretroscopia flexibilă sau operația de pietre la rinichi este o tehnică în primul rând spectaculoasă din punct de vedere tehnic, în al doilea rând este tehnică foarte eficientă, pentru că rata de succes, rata de rezolvare a calculilor este foarte foarte mare, iar calea naturală pe care o avem ne este de ajuns ca să rezolvăm în întregime acești calculi din rinichi.