Urodinamica

Explorările urodinamice permit un diagnostic corect si complet al tulburărilor aparatului urinar inferior.

Examenul urodinamic poate fi definit drept o suită de teste complexe menite să evalueze funcționarea aparatului urinar inferior atât în condiții normale de sănătate cât și atunci când pacientul acuză diverse simptome.

Scopul principal al acestor teste este obiectivarea unor simptome care, prin natura lor, sunt subiective:

  • senzații de plenitudine vezicală sau de micțiune,
  • dureri sau usturimi și orice altă senzație percepută de pacient.

Alte indicații posibile ale explorării urodinamice includ monitorizarea unor tratamente sau evaluarea de rutină, în cazul pacienților cu vezică neurologică.Alte indicații posibile ale explorării urodinamice includ monitorizarea unor tratamente sau evaluarea de rutină, în cazul pacienților cu vezică neurologică.

Unul din fiecare 2.000 de oameni sănătoși va dezvolta o infecție a tractului urinar.

 Aceste teste sunt considerate obligatorii înaintea oricărei intervenții cu viză funcțională la nivelul aparatului urinar inferior, dar și la pacientele cu incontinență urinară.

 Termenul generic de examen urodinamic include unul sau mai multe dintre explorările distincte: cistomanometrie (cistometrie), profilul de presiune uretrală, studiul presiune-debit, punctul de incontinență urinară sau debitmetria.

 Electromiografia (EMG) este un examen complex, electrofiziologic, care urmărește funcționarea sfincterului urinar.

 Desfășurarea examinării este simplă, urmărindu-se reproducerea simptomelor raportate de pacient și măsurarea parametrilor funcționali pentru a creiona un tablou obiectiv al suferinței. Medicul urmărește în timp real examinarea și interacționează cu pacientul pentru a înțelege cum și în ce moment apar simptomele.

 Rezultatul acestor explorări este stabilirea unui diagnostic de certitudine, din care va putea decurge un plan terapeutic personalizat.

Expert Royal Hospital

Dr. CRISTIAN PERSU

Medic primar urolog

DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE

Termenul de examen urodinamic este o noțiune generică, ce cuprinde o multitudine de teste cu diferite grade de invazivitate și care sunt relevante în diferite situații particulare. Practica explorărilor urodinamice nu presupune o evaluare generală a funcției aparatului urinar ci o apreciere țintita a acelui aspect care este relevant pentru cazul studiat. Alegerea testului care urmează să fie efectuat aparține medicului examinator sau, mai rar, medicului care solicită examinarea.

Nu lăsa durerea să te trimită la medic!

FĂ-ȚI TIMP PENTRU SĂNĂTATE !

Articole Royal Hospital