Varicocelul

Varicocelul (cunoscut și sub denumirea de varice testiculare) reprezintă dilatația varicoasa a venelor spermatice ( cel mai adesea pe partea stânga), care determina creșterea temperaturii locale testiculare, ducând astfel la afectarea producerii de spermatozoizi.

Cauza principala a apariției varicocelului este stază venoasă cronică.

Se cunosc două forme ale varicocelului:

 1. varicocel primitiv, care apare  pe partea stânga (95-98%), fără o cauza stabilită, după vârstă pubertății (13 – 30 de ani);
 2. varicocel secundar , care apare ca urmare a unei afecțiuni care poate să producă un obstacol în curgerea sângelui din venele spermatice (ex. tumoră renală dreapta); poate apărea pe ambele părți, după vârsta de 35-40 de ani.

Factori de risc în apariția varicocelului sunt :

 •  ortostatism prelungit ;
 •  peretele venos slab calitativ (genetic);
 •  predispoziție constituțional-ereditară;
 •  creșterea presiunii abdominale (la efort fizic exagerat, strănut, ridicarea unor greutăți).

Simptomatologie:

 •  senzație de greutate în scrot, ca urmare a efortului  fizic sau ortostatismului prelungit;
 •  jenă testiculară sau durere continuă;
 •  în urma contactului sexual, apariția durerii scrotale ce se intensifică;
 •  din cauza durerii apar tulburări sexuale și psiho-nevrotice.

Există și cazuri în care boala debutează lent, fără semne clinice și este descoperită întâmplător la un control urologic de rutină.

Diagnosticare: 

Examenul clinic al pacientului relevă următoarele aspecte : volum mărit al hemiscrotului afectat; vene spermatice dilatate, vizibile, ce ies în relief prin pielea subțire scrotală; la palpare, acest conglomerat de vene este moale, nedureros și foarte mobil .

Ultrasonografia (ecografia) scrotală cu testul Doppler este utilizată pentru înregistrarea vitezei spontane a fluxului sangvin în venele spermatice: cu cât varicocelul este mai mare, cu atât curbele Doppler sunt mai agitate. În cazul  varicocelului secundar, afecțiune foarte rar întâlnită,  este necesară efectuarea investigațiilor pentru identificarea cauzei : ecografie abdominală, tomografie computerizată sau urografie intravenoasă.

Tratamentul pentru varicocel: 

Tratamentul medical,  pentru  bolnavii care nu acceptă intervenția chirurgicală sau care au contraindicații generale,  presupune  evitarea ortostatismului sau purtarea suspensorului;

Tratamentul prin procedee chirurgicale:

 •  clasic: ligatură înalta a venei spermatice prin abord chirurgical;
 •  laparoscopic : ligaturarea/cliparea venei spermatice la nivelul iliac;

În cazul în care varicocelul nu este tratat corespunzător , poate duce la complicații precum  modificări ale spermogenezei până la infertilitate sau flebite spermatice ( disfuncții testiculare). De aceea, medicul specialist recomandă tratarea acestei afecțiuni masculine pe cale chirurgicală , încă din stadiu precoce.

Ce spun pacientele?

Este a doua oară când mă operez în aceast spital. De fiecare dată plec plină de încredere și optimistă că lucrurile vor fi bune pe viitor. Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ați făcut pentru mine.

Mai multe impresii aici