Hernia inghinală pe înțelesul tuturor

Hernia inghinală reprezintă protruzia (ieșirea) conținutului abdomenului printr-un defect la nivelul canalului inghinal. Ea poate fi prezentă încă de la naștere (congenitală) sau dobândită, atat la barbati cat și la femei.

Dr. Costin Duțu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital te ajută să înțelegi mai bine simptomele herniei inghinale și în ce situații ar trebui să te prezinți la un consult de specialitate și ce presupune tratamentul prin chirurgia laparoscopică și recuperarea postoperatorie.

Hernia inghinală poate fi observată și de pacienți. Practic, o „umflătură” în zona inghinală apare și dispare în funcție de poziție și efort. Astfel, ea se evidențiază mai ales în poziție verticală și la un efort abdominal, putând dispărea în poziție orizontală. 

Inițial, conținutul herniar „se mișcă” prin orificiu și hernia poate fi asimptomatică („nu mă supără cu nimic”) însă acest defect nu se „umple” de la sine și, lăsată netratată, o „simplă” hernie inghinală poate duce la complicații grave (ștrangularea cu necroza anselor intestinale cu perforație și peritonită) ce pun în pericol viața pacientului. 

O „simplă” hernie inghinală poate duce la complicații grave ce pun în pericol viața pacientului. 

Tipuri de hernie inghinală

Hernie inghinală indirectă (la bărbați și femei)

Apare la nivelul orificiului intern, lateral de vasele epigastrice inferioare, la bărbați acolo unde cordonul spermatic, respectiv  ligamentul rotund la femei intră în abdomen. 

Hernie inghinală directă 

Apare medial de vasele epigastrice inferioare. De obicei este dobândită și apare mai frecvent la vârstnici.

Simptome hernie inghinală la bărbați și femei

Cel mai evident simptom în cazul acestei afecțiuni este apariția unei umflături la nivelul peretelui zonei inghinale. Umflătura este accentuată de tuse sau de ridicarea în picioare, ridicarea de greutăți, aplecarea înainte și de efort în general. De asemenea, apare senzația de durere, presiune sau arsură la același nivel și în aceleași situații.

Semne de alarmă pentru o hernie complicată

  • hernia nu se mai reduce („nu mai intră”) și devine brusc dureroasă;
  • vărsături repetate;
  • constipație prelungită și care apare brusc;
  • febră/frisoane;
  • durere puternică inghinală ce crește în intensitate;
  • modificarea aspectului tegumentului în zona herniei (rosu-violet, negru). 

Evoluția herniei inghinale

Odată ce s-au manifestat oricare dintre simptomele menționate mai sus, se recomandă un consult efectuat de chirurg în vederea stabilirii diagnosticului de hernie inghinală și a tratamentului. Este utilă efectuarea, înainte sau după acest consult, de investigații precum analize de sânge sau ecografie inghinală (parietală) și abdominală. 

O eroare frecventă o reprezintă convingerea unor pacienți că „dacă voi purta centură sau un brâu nu am nevoie de operație de hernie inghinală”. Acest tratament conservator are indicații doar în cazuri cu risc anestezic crescut,  nu rezolvă defectul și, mai mult, greșit aplicat, poate produce complicații precum ștrangularea.

Evaluarea precoce de către medicul chirurg și o operație de hernie inghinală evită greșeala neprezentării la medic și  apariția complicațiilor de mai sus (încarcerarea, pierderea dreptului la domiciliu a herniei prin mărirea în timp a conținutului, ștrangularea). 

Evaluarea precoce de către medicul chirurg și o intervenție chirurgicală evită greșeala neprezentării la medic și apariția complicațiilor.

Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul recomandat este o operație de hernie inghinală, prin intervenția chirurgicală laparoscopică sau pe cale deschisă, în marea majoritate a cazurilor aplicându-se un grefon sintetic („plasă”), după o discuţie informată cu pacientul și alegerea metodei împreuna cu el.

Tratamentul minim invaziv laparoscopic (TEP sau TAPP) presupune, sub anestezie generală, efectuarea a 3 incizii de 5-10 mm prin care se introduc o cameră video și instrumentele care realizează intervenția. 

Cura herniei inghinale se efectuează vizualizând în amănunt structurile anatomice pe un ecran, prin fixarea grefonului sintetic (plasei) la structurile de rezistență. Operația de hernie inghinală durează în medie, 40-50 de minute, cu firești variații individuale.

Intervenția laparoscopică realizează rezultate foarte bune cu scăderea până la dispariție a supurațiilor, o mobilizare precoce a pacientului, o refacere mai rapidă și un timp de spitalizare mai scăzut. 

Dacă pacientul nu dorește intervenția laparoscopică sau în cazul contraindicațiilor (rare) ale  laparoscopiei, se poate efectua, utilizându-se rahianestezia sau anestezia generală și tratamentul pe cale deschisă.

Recuperarea postoperatorie

După operația de hernie inghinală prin intervenția chirurgicală laparoscopică a herniei inghinale atat la bărbați cat și la femei este nevoie de o zi sau, în rare cazuri, de 2 zile de spitalizare. La câteva ore după operație se începe mobilizarea pacientului, iar alimentația se reia de asemenea precoce, cu lichide în seara intervenției și alimentație normală de a doua zi, inclusiv cafea, pentru stimularea tranzitului. La 7-10 zile după intervenție se extrag puținele fire de sutură ale mini-inciziilor. Timp de o lună se recomandă evitarea eforturilor exagerate, a tusei, strănutului sau a constipației, pentru integrarea cu ușurință a plasei și evitarea recidivei (sub 2-4 la sută).

Se recomandă de asemenea reluarea eforturilor fizice progresiv, sub supravegherea unui kinetoterapeut și evitarea creșterii în greutate.

Hernia inghinală la bărbați și femei poate apărea la orice vârstă, dar de cele mai multe ori este congenitală.

O hernie inghinală „banală” neglijată și netratată, poate duce la adevărate drame (ocluzie intestinală, peritonite, rezecții de intestin sau colon).

Aceeași hernie inghinală se poate rezolva laparoscopic rapid și fără dureri dacă pacientul se prezintă la timp la un medic chirurg cu experiență în tratamentul defectelor parietale.